Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.01.2005, 16:10   #1
Vitoss
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.01.2005
Vitoss w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Arrow Mitsumi CR-2801TE - problem z nagrywaniem...

Witam!

Niedawno stałem się posiadaczem nagrywarki MITSUMI CR-2801TE. Od razu zainstalowałem nowy firmware (1.10) i wziąłem się za wypalanie płytek Pierwszy nagrałem CD Audio (z plików MP3), ustawiłem prędkość na 2x i w trakcie ok. 30-40%, pojawił się komunikat, że Nero 6.6.0.5 nie może dalej nagrywać... Nie poddałem się i dograłem drugą sesję z resztą utworków - płytka na kompie działała bez żadnych problemów, ale na odtwarzaczu działa tylko pierwsza sesja (nowo dograne utwory nie są wykrywane). Było to na nośniku Verbatim'a z max speed 48x. No nic, postanowiłem, że nagram sobie drugą płytkę z plikami do kompa i tym razem odpaliłem na prędkości 1x, bez zamykania sesji - nagrywało się normalnie i kiedy doszło do 100%, komp przez chwilkę przestał pracować, a później wyskoczył komunikat: "Wykonanie polecenia Fiksacja nie jest możliwe" - teraz ta płytka nie chodzi i nie da się na niej dograć danych... Trudno, 2 nośniki przepadły, ale mam pytanko co można zrobić, żeby na przyszłość ustrzec się takich problemów? Macie może jakieś porady? Może ew. upgrade sterowników (stery są Windowsowskie) mógłby pomóc (jeżeli można, to proszę o linki do sterów, bo nie mogłem znaleść)? Dodam jeszcze, że mam dość mało miejsca na dysku (ok. 20-40 MB wolnych), więc może to tego wina? Dysk i nagrywara podłączone są tą samą taśmą - dysk jako Master, a nagrywarka jako Slave Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję! Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Vitoss : 25.01.2005 o godz. 17:14
Vitoss jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.01.2005, 21:57   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... skąd takie małe prędkości, za małe, raczej x8 lub x16 to raz, dwa, nagrywarka na drugiej tasmie jako master byłaby wskazana.
Stary 23.01.2005, 22:07   #3
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
audio powinno wypalać się tylko w jednej sesji metodą DAO i zamykać płytę, wtedy nie powinno być problemów z odczytem wszystkich tracków.
ta nagrywarka to zabytek (max zapis x2, odczyt x8) , tak niskie prędkości są nie zalecane dla dzisiejszych płyt CD, bo powodują bardzo dużo błędów.
Najlepszym wyjściem jest kupno nowej nagrywarki
Stary 23.01.2005, 22:18   #4
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... qrde, nie wiedziałem Maciej, że to taki zabytek
Stary 23.01.2005, 22:35   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
... qrde, nie wiedziałem Maciej, że to taki zabytek
hehe, też nie wiedziałem... ale sprawdziłem z ciekawości, co to za model który nagrywa x1
Stary 23.01.2005, 22:42   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Heh niedawno byli tu tacy co koniecznie chcieli nagrywac 1x. Moglbys wiec bardzo korzystnie ja sprzedac 8 )
Stary 25.01.2005, 09:30   #7
Vitoss
Nowy na forum

Ok, dzięki za odpowiedzi Co do zmiany nagrywary, to na chwilę obecną raczej odpada, więc przez jakiś czas, będę musiał pracować na tej... W takim razie radzicie ustawić nagrywarę na drugiej taśmie jako master? Ja słyszałem, że najlepiej jest podłączyć nagrywarkę na tej samej taśmie co dysk, wtedy chodzi sprawniej? Czy to prawda, bo może chodzi lepiej na masterze na drugiej taśmie? Pozdrawiam
Vitoss jest offline  
Stary 25.01.2005, 10:21   #8
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Moim zdaniem jesli podlaczysz i hdd i cd-rw na jednej tasmie, to sie zagryza na smierc.Zreszta jesli masz instrukcje od nagrywarki lub plyty glownej, to tam przewaznie jest zaznaczone ze na pierwszy kanal idzie hd a na drugi nagrywarka badz cd-rom.Gorzej jest jak sie juz ma wszystko zawalone
loki7777 jest offline  
Stary 25.01.2005, 16:21   #9
Vitoss
Nowy na forum

No i znowu problem się powtórzył... Nagrałem dzisiaj płytkę audio - wszystko niby szło normalnie do 100% - wtedy komp się zatrzymał i tak czekałem jakieś dobre 5-10 minut i pojawił się błąd, że nagrywanie z prędkością 1x nie jest możliwe Wsadziłem płytkę do radia i na szczęście działa, ale to nie jest wyjście z sytuacji, żeby liczyć na łud szczęścia Proszę Was powiedzcie mi, co należałoby zrobić, poprawić, doinstalować żeby wszystko dobrze chodziło? Dysk i nagrywarkę mam na tej samej taśmie (dysk - master, a nagrywarka jako slave), zaktualizowałem wcześniej firmware do 1.10, używam Nero 6.6.0.5 PL - w razie czego, umieszczam poniżej pełny log z ostatniego nagrywania. Słyszałem też o stereownikach ASPI czy jakoś tak... Powinienem je wgrać? Bardzo Was proszę o pomoc, z góry wszystkim dziękuję! Pozdrawiam
Dołączone pliki
File Type: txt Log.txt (23.5 KB, 198 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Vitoss : 25.01.2005 o godz. 17:36 Powód: dodanie załącznika
Vitoss jest offline  
Stary 25.01.2005, 18:14   #10
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

wrzuc Force aspi 1.7 , koniecznie.
Stary 30.01.2005, 18:51   #11
Vitoss
Nowy na forum

Exclamation

ForceASPI 1.7 już wrzuciłem, usunąłem również kontroler nagrywarki i Nero Image Drive - po restarcie wszystko zainstalowało się na nowo (Nero nie przeinstalowywałem). Włączyłem również DMA dla dysku (dla nagrywarki już był włączony), jednak dysk i nagrywarka nadal są na jednej taśmie.

Niestety, błąd fiksacji nadal się powtarza Płytka nagrywa się normalnie, nie ma żadnych problemów, ale pod koniec pojawia się "standardowy błąd fiksacji"... Jeżeli nie zamykam sesji, to nie ma żadnych problemów - bo płytka po nagraniu działa, ale ciągle zostaje otwarta sesja. Poza tym, to jest irytujące, kiedy nagrywa się płytę, to zawsze trzeba zostawić otwartą sesję i pojawia się błąd, że nagrywanie nie powiodło się... Może wiecie, jak można temu zaradzić? Czy zmiana programu do nagrywania może coś pomóc, czy może fiksacja jest błędem "sprzętowym", który nie ma wpływu na program? Proszę Was bardzo, pomóżcie mi, bo nie wiem co mam zrobić... Z góry dziękuję! Pozdrawiam

EDIT: wrzucam jeszcze loga z ostatniego nagrywania - może się przyda...
Dołączone pliki
File Type: txt Log.txt (6.9 KB, 245 oglądane)
Vitoss jest offline  
Stary 30.01.2005, 19:27   #12
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak pamietam to na nośnikach x12 spokojnie na 2600te nagrywałem, w sumie to nie wiem czy 2800 potrafi palić na rw, ale jesli tak to nie powinno być problemu z takimi nosnikami rw i do backupów się idealnie nada (starszy brat czyli 2600 nie potrafił na nich palić)
aha ona ma mniejszy bufor niz 2600te ( 0.5mega kontra 1mega w 2600) i potrafi palić tylko w TAO
aha2 gdzieś na stronie mitsumi powinien być program do testowania i rekalibracji tego palnika http://www.mitsumi.com/enduser/1_drivers.html
cana jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: