Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.11.2002, 06:01   #1
harwaster1
Bywalec

Data rejestracji: 11.10.2002
harwaster1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question skanowanie płytek

mam pytanko jak w clonne xxl wyskoczy mi zabespieczenie nie do skopiowania (ostatnia czaszka) to jak sobie mogę poradzić wtedy z taką płytą czy alco 120% sobie poradzi:cool:
harwaster1 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.11.2002, 08:08   #2
VLuka

Data rejestracji: 06.04.2002
VLuka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: skanowanie płytek

Gdybys tak jeszcze powiedzial o jakie zabezpieczenie chodzi...
VLuka jest offline  
Stary 22.11.2002, 08:15   #3
harwaster1
Bywalec

Data rejestracji: 11.10.2002
harwaster1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question skanowanie płytek cd

czy poprostu są takie zbespieczenia gdzie colony sobie nie poradzi tak do wiadomości
harwaster1 jest offline  
Stary 22.11.2002, 12:00   #4
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
harwaster1 napisa***322;(a)
czy poprostu są takie zbespieczenia gdzie colony sobie nie poradzi tak do wiadomości
Po pierwsze to powiedz nam jak zidentyfikował zabezpieczenie program, a po drugie powiedz jaką masz nagrywarke. Na marginesie dodam tylko, że o ile dobrze mi widomo to np. zabezpieczenie "TAGES" jest jak na razie nie do złamania.
Sebastian997 jest offline  
Stary 22.11.2002, 14:16   #5
julek
Bywalec

Data rejestracji: 13.02.2002
julek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam jedno pytanie dotyczace zabezpieczenia TAGES. Jesli jest nie do skopiowania, to czemu producenci gier (np. EA,....itp)nie zabezpieczaja swoich wyrobow, wlasnie tym zabezpieczeniem?
julek jest offline  
Stary 22.11.2002, 14:30   #6
VLuka

Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)
Na marginesie dodam tylko, że o ile dobrze mi widomo to np. zabezpieczenie "TAGES" jest jak na razie nie do złamania.
http://www.fileforums.com/showthread...threadid=40173
VLuka jest offline  
Stary 22.11.2002, 14:43   #7
VLuka

Cytat:
julek napisa***322;(a)
Jesli jest nie do skopiowania, to czemu producenci gier (np. EA,....itp)nie zabezpieczaja swoich wyrobow, wlasnie tym zabezpieczeniem?
Z tego co mi wiadomo - po prostu jest za drogie.
VLuka jest offline  
Stary 22.11.2002, 14:47   #8
piotrs00
Bywalec

Data rejestracji: 24.07.2002
piotrs00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)

Po pierwsze to powiedz nam jak zidentyfikował zabezpieczenie program, a po drugie powiedz jaką masz nagrywarke. Na marginesie dodam tylko, że o ile dobrze mi widomo to np. zabezpieczenie "TAGES" jest jak na razie nie do złamania.
TAGES jest rzeczywiscie nie do skopiowania ... ale "zlamac" sie da kazde zabezpieczenie- vide "produkcje" Deviance, Fairlight, Razor1911 itp. Co prawda zabezpieczenie jest genialne w swojej prostocie jednak mimo tego ze jest proste nie da sie go skopiowac przy uzyciu zwyklych CDROM/DVDROM/CDRW. Toczyla sie juz kilka razy na roznych forach dyskucyjnych rozmowa na ten temat ale jak na razie TAGES "przycichlo".
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 22.11.2002, 16:20   #9
VLuka

Re: Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
piotrs00 napisa***322;(a)
TAGES jest rzeczywiscie nie do skopiowania ...
Patrz link powyzej.
VLuka jest offline  
Stary 23.11.2002, 10:16   #10
piotrs00
Bywalec

Re: Re: Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
VLuka napisa***322;(a)

Patrz link powyzej.
to ja rowniez linka podesle :
http://wiem.onet.pl/wiem/01381b.html

Chodzilo mi o DOKLADNA kopie a nie jakies patche. Wykonanie kopii (czyli DOKLADNEGO odwzorowania) plyty zabezpieczonej TAGES jest jak na razie nie do wykonania.Wynika to ze specyfiki samego zabezpieczenia ktore jest nie do "obejscia" przez programy do kopiowania plyt.

Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 23.11.2002, 14:27   #11
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:

to ja rowniez linka podesle :
http://wiem.onet.pl/wiem/01381b.html

Chodzilo mi o DOKLADNA kopie a nie jakies patche. Wykonanie kopii (czyli DOKLADNEGO odwzorowania) plyty zabezpieczonej TAGES jest jak na razie nie do wykonania.Wynika to ze specyfiki samego zabezpieczenia ktore jest nie do "obejscia" przez programy do kopiowania plyt.
Pozdrawiam
Piotrek
A po co Ci dokladna kopia plyty? W kopiowaniu chodzi przede wszystkim o to, zeby kopia zachowywala sie dokladnie tak, jak oryginal (czyli w przypadku gier po prostu zeby wszystko chodzilo jak trza). A czy plytka jest nagrana 1:1 do czy nie... hmmm malo mnie to obchodzi prawde powiedziawszy
QBUS jest offline  
Stary 23.11.2002, 15:42   #12
piotrs00
Bywalec

Re: Re: Re: Re: Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
QBUS napisa***322;(a)

A po co Ci dokladna kopia plyty? W kopiowaniu chodzi przede wszystkim o to, zeby kopia zachowywala sie dokladnie tak, jak oryginal (czyli w przypadku gier po prostu zeby wszystko chodzilo jak trza). A czy plytka jest nagrana 1:1 do czy nie... hmmm malo mnie to obchodzi prawde powiedziawszy
Mi tez w sumie o to chodzi by kopia zachowywala sie tak jak trzeba. Ale dyskusja toczyla sie na temat kopiowania a nie dzialania kopii. Dalej podtrzymuje swoja opinie ze TAGES nie da sie skopiowac. A to jak i czy uda sie "zmusic" kopie do dzialania to temat na zupelnie inny watek
Pozdrawiam weekendowo
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 23.11.2002, 17:16   #13
VLuka

Re: Re: Re: Re: Re: skanowanie płytek cd

Cytat:
Chodzilo mi o DOKLADNA kopie a nie jakies patche.
Tego nie powiedziales, powiedziales, ze jest nie do skopiowania.

Czy da sie zrobic kopie 1:1 Tages? Nie.
Czy da sie zrobic dzialajaca kopie Tages widziana przez zabezpieczenie jako oryginal? Tak.

Co do kopii 1:1 i terminologii. W zasadzie jesli chodzi o zabezpieczone plyty pomijajac stary SecuROM to nie ma czegos takiego jak kopia 1:1. Nawet bledne sektory wstawiane przez CloneCD i inne programy roznia sie od tych oryginalnych i w niektorych napedach mozna to wykryc.
VLuka jest offline  
Stary 23.11.2002, 17:36   #14
piotrs00
Bywalec

Cytat:
VLuka napisa***322;(a)

Tego nie powiedziales, powiedziales, ze jest nie do skopiowania.

Czy da sie zrobic kopie 1:1 Tages? Nie.
Czy da sie zrobic dzialajaca kopie Tages widziana przez zabezpieczenie jako oryginal? Tak.

Co do kopii 1:1 i terminologii. W zasadzie jesli chodzi o zabezpieczone plyty pomijajac stary SecuROM to nie ma czegos takiego jak kopia 1:1. Nawet bledne sektory wstawiane przez CloneCD i inne programy roznia sie od tych oryginalnych i w niektorych napedach mozna to wykryc.
Wiem wiem ... to kwestia slow. Dla mnie "kopia 1:1" to "kopia 1:1" a nie "kopia ktora dziala" Czesto jest tak ze nawet wykonanie kopii niezabezpieczonej plyty nie jest mozliwe. Polecam prosty test - nagranie duzej ilosci malych plikow ZIP i zrobienie obrazu plyty jak najdokladniej sie da - zarowno kopii jak i zrodla a potem porownanie tych dwoch obrazow na poziomie bitow - dzieki temu ze jest CRC, Salomon-Reed i inne kody korekcji ZIPy beda w porzadku natomiast obrazy moga sie roznic na poziomie bitowym , taka jest specyfika napedow CD/DVD.
Chodzilo mi tylko i wylacznie o zagadnienie skopiowania TAGES. Obaj zgadzamy sie w temacie ze sie NIE DA. Natomiast obaj wiemy rownie dobrze ze mozna wykonac "kopie zmodyfikowana" ktora bedzie dzialac.
(vide 12.04.2001.Moto.Racer.3.FairLight )
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 23.11.2002, 20:03   #15
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>

Panowie, nie łapmy sie za słowka... Kiedy mówiłem że TAGES jest nie do złamania to chodziło mi o to że nie da sie wykonać dokładnej kopii takiej płyty. A to że da się coś potraktować crackiem albo patchem to juz zupelnie inna bajka. I nie jest zadnym odkryciem fakt ze wszystko mozna zlamac 8)
Patrze na link który zapodał VLuka i dalej twierdze że nie da się skopiować (przynajmniej na razie) CD zabezpieczonego TAGES.
A jeśli chodzi o pytanie po co komu możliwość kopiowania 1:1 takich zabezpieczonych płyt to podam prosty przyklad - Jeśli wpadnie komuś w ręce oryginalna zabezpieczona płyta i zechce ja skopiować to co ? Ile osób poradzi ze stworzeniem własnego patcha czy cracka ? Owszem, można iść na giełde albo szukać w sieci, ale to nie to samo co możliwość wykonania kopii 1:1. Nie wspominam już o właścicielach legalnych płyt zabezpeczonych TAGES, którzy w domowych warunkach nie sa w stanie wykonać kopii bezpieczeństwa
Aha, i żeby było jasne to mówiąc o kopii 1:1 nie mam na mysli porównywania ich pod mikroskopem albo odczytywania bit po bicie. Ten kto zna się na rzeczy wie o czym myślę mowiąc o skopiowaniu 1:1.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 23.11.2002 o godz. 20:14
Sebastian997 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: