![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.05.2004
![]() |
Moje wszystkie napędy osiągają tylko 20x - co robić?
Mam problem z napędami CDROM. Otóż wszystkie które mam osiągają prędkość kopiowania na hd tylko 20x. (Mierzone CDSpeed, no i z praktyki). Sprawdzałem trzy, w tym dwa 52x i jeden 54x). Tak więc moja nagrywarka wypala płytę 700MB szybciej, niż kopiują ją na hd napędy CDROM (gdy kopiuję na hd nagrywarką, tak samo mam 20x, a gdy wypalam nią, szybkość osiąga maksymalną, 48x. Próbowałem ustawiać szybkość programami do tego, np. CDBremse i DriveSpeed, ale pomimo że ustawiam szybkość na maxa, i program ciągle chodzi w trayu, i tak mam prędkość 20x. Czy ktoś może ma jakiś pomysł czemu tak jest?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Formatowiec...
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
spróbuj włączyć DMA. Może sie uda
#3 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Zobacz jak masz napędy podpięte. Czy na osobnej taśmie czy jakoś pomieszane, że masz na 1 tasmie, DYSK, i NAPĘDY !.
![]() ![]() Pozdro
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
DMA i taśmy
Mam winxp i o ile wiem, tam jest DMA włączone od razu i nie można wyłączyć. Wiem to stąd, że kiedy miałem win98, taka opcja była w Menedżerze urządzeń, a teraz nie ma jej tam.
Mam podłączone naraz cdrom i nagrywarkę jedną taśmą, jako secondary master i slave. |
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niestety sie mylisz
wejdz do managera urzadzen i tam znajdziesz wlaczanie udma itp, ale nie w napedach, tylko w kontrolerach ide jesli nie bedziesz mogl zmienic trybu to usun kontroler i zrestartuj system - i potem sprawdz |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za radę! Faktycznie pomogło. Jednak zamiast prędkości nominalnej 54x mam tylko 40x i to maksymalnie, a nie przeciętnie, przeciętnie mam 30x co też jest bardzo mało. Próbowałem ustawić 54x Nero CDSpeedem, ale i tak mam 40x max. Czy ktoś może wie, jak osiągnąć prędkość maksymalną przeciętnie?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Nie da sie osiagnac predkosci 54x na stale, jest ona osiagana tylko przy odczycie niewielkiego odcinka plyty CD, na samym koncu sciezki...
30x to jest dobra predkosc srednia. Mi sie udalo osiagnac kiedys 52x na samiutkim koncu plyty na ktorej bylo nagrane 720MB danych.
#8 | |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Najlepiej dla osiągnięcia dobrej prędkości to podpiąć napęd na osobnej taśmie ![]() ![]() ![]() Pozdro
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
![]() |
![]() |
|
|