Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.05.2004, 01:29   #1
aasp
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.05.2004
aasp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moje wszystkie napędy osiągają tylko 20x - co robić?

Mam problem z napędami CDROM. Otóż wszystkie które mam osiągają prędkość kopiowania na hd tylko 20x. (Mierzone CDSpeed, no i z praktyki). Sprawdzałem trzy, w tym dwa 52x i jeden 54x). Tak więc moja nagrywarka wypala płytę 700MB szybciej, niż kopiują ją na hd napędy CDROM (gdy kopiuję na hd nagrywarką, tak samo mam 20x, a gdy wypalam nią, szybkość osiąga maksymalną, 48x. Próbowałem ustawiać szybkość programami do tego, np. CDBremse i DriveSpeed, ale pomimo że ustawiam szybkość na maxa, i program ciągle chodzi w trayu, i tak mam prędkość 20x. Czy ktoś może ma jakiś pomysł czemu tak jest?
aasp jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.05.2004, 07:14   #2
Mily_
Formatowiec...

Data rejestracji: 03.08.2003
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
spróbuj włączyć DMA. Może sie uda
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline  
Stary 31.05.2004, 07:18   #3
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zobacz jak masz napędy podpięte. Czy na osobnej taśmie czy jakoś pomieszane, że masz na 1 tasmie, DYSK, i NAPĘDY !. Napisz jak to podpięte

Pozdro
Piterniel jest offline  
Stary 31.05.2004, 08:23   #4
aasp
Nowy na forum

DMA i taśmy

Mam winxp i o ile wiem, tam jest DMA włączone od razu i nie można wyłączyć. Wiem to stąd, że kiedy miałem win98, taka opcja była w Menedżerze urządzeń, a teraz nie ma jej tam.

Mam podłączone naraz cdrom i nagrywarkę jedną taśmą, jako secondary master i slave.
aasp jest offline  
Stary 31.05.2004, 08:38   #5
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
niestety sie mylisz
wejdz do managera urzadzen i tam znajdziesz wlaczanie udma itp, ale nie w napedach, tylko w kontrolerach ide
jesli nie bedziesz mogl zmienic trybu to usun kontroler i zrestartuj system - i potem sprawdz
nimal jest offline  
Stary 31.05.2004, 20:13   #6
aasp
Nowy na forum

Dzięki za radę! Faktycznie pomogło. Jednak zamiast prędkości nominalnej 54x mam tylko 40x i to maksymalnie, a nie przeciętnie, przeciętnie mam 30x co też jest bardzo mało. Próbowałem ustawić 54x Nero CDSpeedem, ale i tak mam 40x max. Czy ktoś może wie, jak osiągnąć prędkość maksymalną przeciętnie?
aasp jest offline  
Stary 31.05.2004, 22:09   #7
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez aasp
Dzięki za radę! Faktycznie pomogło. Jednak zamiast prędkości nominalnej 54x mam tylko 40x i to maksymalnie, a nie przeciętnie, przeciętnie mam 30x co też jest bardzo mało. Próbowałem ustawić 54x Nero CDSpeedem, ale i tak mam 40x max. Czy ktoś może wie, jak osiągnąć prędkość maksymalną przeciętnie?

Najlepiej dla osiągnięcia dobrej prędkości to podpiąć napęd na osobnej taśmie , na master i kopiować na HDD z dobrych nośników np. tłoczonych lub jakiś dobrych i NIEPORYSOWANYCH!

Pozdro
Piterniel jest offline  
Stary 31.05.2004, 20:44   #8
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie da sie osiagnac predkosci 54x na stale, jest ona osiagana tylko przy odczycie niewielkiego odcinka plyty CD, na samym koncu sciezki...
30x to jest dobra predkosc srednia. Mi sie udalo osiagnac kiedys 52x na samiutkim koncu plyty na ktorej bylo nagrane 720MB danych.

Twoje uprawnienia: