![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 16.04.2003
![]() |
Czy tylko tak szybko?
Witam wszystkich
![]() To moja pierwsza wizyta na tym forum i od razu problem. Chciałem nagrać sobie składanke, ale moja stara wieża nie czyta cd-r nagrywanych szybciej niż 4x a w Nero (5.5.10.20) minimalna prędkość to 8x. Mam LG GCE-8480B. Czy wolniej sie nie da? |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Niestety, się nie da! Takie są prędkości dostępne w nagrywarce... (to zależy od nagrywarki, a nie od programu).
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
Czy to pewne?
|
|
|
|
|
#4 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
No nie byłbym taki pewny czy tylko od nagrywarki! Moje Nero 5.5.9.9 może nagrywać 4X! I bardzo dobrze, takie prędkości też czasem są potrzebne! Różne programy mają różne zakresy/rozproszenia prędkości! No i płyty też mają swe szybkości, ale oczywiście to się tyczy tylko tych najwyższych bo najwolniej to chyba każda potrafi!
|
|
#5 | |
|
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Forumator
![]() |
4x - ale na jakiej nagrywarce?
Miałem taki problem: z czasów dawnej nagrywarki LG 4x4x24 zostały mi plytki CD-RW 2x. Nagrywarkę zmieniłem na LG 32x i wszystko było OK. Potem wgrałem do niej BIOS od 40x - i nagle zaczęły się problemy z tymi płytkami (używałem ich do zapisu pakietowego, do zapisywania plików w czasie pracy nad nimi). Dostawałem komunikaty "power calibration error" i jeszcze jakieś. Po powrocie do BIOSu 32x było OK. Po ponownym wgraniu wersji 40x problem pojawił się znowu - aż odkryłem, że LG 40x ma na liście dostępnych prędkości dla RW najmniejszą wartość 4x. (LG 4x4x24 miało 1x, 2x, 4x; LG 32x miało chyba tylko 2x i 4x - oraz 10x dla płyt HS, a LG 40x - tylko 4x dla zwykłych płyt). Najniższe prędkości dla płyt CD-R też się ostatnio podniosły... Niestety, boję się, że jednak nie zależy to od oprogramowania, tylko od sprzętu. |
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
![]() |
W pracy mam właśnie Nero 5.5.9.9 ale nagrywarka to LG 8x i tu mogę wybrac nawet 2x. W domu też bym chciał troche wolniej, przecież nie będę z każdą płytą leciał do roboty
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forumator
![]() |
Boję się, że w takim razie musisz sobie kupić starszą nagrywarkę
albo Lite-On'a 52246S - on może 4x na CD-R i 2x na CD-RW
|
|
|
|
|
#9 | |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Re: Czy tylko tak szybko?
Cytat:
Miałem podobny problem ...moja wieża czytała co 15 płytę wypalaną ...z orginałami było okay... Po wyczyszczeniu tumanów kurzu ...wież czyta teraz każdą płytkę ...aż miło się słucha...
|
|
|
#10 | ||
|
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Od biosu też zależy. Być może w nowszym Nero nie miałbym 4X! Tutaj szczerze przyznam, że nie byłem tego pewny. Ździwiło mnie po prostu to, że starsza nagrywarka może tylko szybciej. A w nowszym Nero nie wiem jak bym miał. A co do tego zakresu nagrywania to np. Clone CD ma więcej prędkości do wyboru niż Nero-o to mi chodziło 3majcie sie!
|
|
|
#11 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Glosniki tak z 5.1 z cyfrowym wzmaczniaczem tez sa rozwiazaniem . . .
![]() ew. podlaczenie wiezy do kompa. Co do czyszczenia to pomaga ! ! ! Mialem bardzo podobna sytuacje. Nawet nie rozkrecalem wiezy tylko dmuchalem do srodka przez rurke (taka do napojow - dobrze sie zgnina i przy dobrych plucach osiaga sie niezle cisnienie ) - teraz mija rok od czyszczenia i to co wypale to ona zagra :cool:BTW: wieza 8x powinna czytac, a w sprawie wypalary dodam tylko ze LiteOn 48246S moze 4x np. w nero ver 5.5.10.20 Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 16.04.2003 o godz. 15:32 |
|
|
|
|
#12 |
|
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Powietrze na serio pomaga! Bardzo dobre jest sprężone powietrze w takich pojemnikach (specjalne do urządzeń elektronicznych)-można dostać w sklepach komputerowych i marketach za jakieś 15-20 zł!
To dobre w wieżach w których ciężko się dostać do lasera np. w moim Philipsie namęczyłem się wiele aby wyjechał panel, ale opłacało się bo nie czytał mi żadnych płyt-teraz czyta OK! Ale żeby wieża nie czytała płyt nagranych szybciej niż 4X to ciekawe!
|
|
#13 |
|
Bywalec
![]() |
OK,wyczyszcze i jutro dam cynk.
Narazie dzięki
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
A poza tym według Ciebie w czym tkwi problem? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forumator
![]() |
Jako ciekawostka:
Mam stary (chyba z 15-letni) odtwarzacz Technics, który już od dość dawna nie bardzo radzi sobie z płytkami, zwłaszcza nagrywanymi. Użycie płytki czyszczącej (takiej z miotełkami) tylko pogorszyło sprawę: przestał czytać cokolwiek. Zdjęcie obudowy wyjaśniło sprawę: soczewka lasera jest zagłębiona w oprawie. Miotełka z płyty zmiotła kurz z oprawy lasera na soczewkę ^_^ i laser przestał widzieć cokolwiek. Jak się okazuje, w niektórych urządzeniach CD płyta z miotełkami nie pomoże, a w niektórych może nawet uszkodzić czytnik. Na jakiś czas pomogło wydmuchanie kurzu - niestety, trzeba do tego zdejmować obudowę. Boję się, że w mini-wieżach dostęp jest dużo trudniejszy i można tylko próbować sprężonym powietrzem. |
|
|
![]() |
|
|