Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.04.2003, 14:57   #1
mirol
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2003
mirol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy tylko tak szybko?

Witam wszystkich
To moja pierwsza wizyta na tym forum i od razu problem.
Chciałem nagrać sobie składanke, ale moja stara wieża nie czyta cd-r nagrywanych szybciej niż 4x a w Nero (5.5.10.20) minimalna prędkość to 8x.
Mam LG GCE-8480B. Czy wolniej sie nie da?
mirol jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.04.2003, 15:00   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety, się nie da! Takie są prędkości dostępne w nagrywarce... (to zależy od nagrywarki, a nie od programu).
puch jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:03   #3
mirol
Bywalec

Czy to pewne?
mirol jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:06   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No nie byłbym taki pewny czy tylko od nagrywarki! Moje Nero 5.5.9.9 może nagrywać 4X! I bardzo dobrze, takie prędkości też czasem są potrzebne! Różne programy mają różne zakresy/rozproszenia prędkości! No i płyty też mają swe szybkości, ale oczywiście to się tyczy tylko tych najwyższych bo najwolniej to chyba każda potrafi!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:12   #5
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
No nie byłbym taki pewny czy tylko od nagrywarki! Moje Nero 5.5.9.9 może nagrywać 4X! I bardzo dobrze, takie prędkości też czasem są potrzebne! Różne programy mają różne zakresy/rozproszenia prędkości! No i płyty też mają swe szybkości, ale oczywiście to się tyczy tylko tych najwyższych bo najwolniej to chyba każda potrafi!
To z jaka predkoscia nagrasz plyte zalezy od nagrywarki, Jesli nie obsluguje jakiegos spreeda to koniec, program moze przekłamywać(możesz z zegarkiem sprawdzic)
Stary 16.04.2003, 15:13   #6
puch
Forumator

4x - ale na jakiej nagrywarce?

Miałem taki problem: z czasów dawnej nagrywarki LG 4x4x24 zostały mi plytki CD-RW 2x. Nagrywarkę zmieniłem na LG 32x i wszystko było OK. Potem wgrałem do niej BIOS od 40x - i nagle zaczęły się problemy z tymi płytkami (używałem ich do zapisu pakietowego, do zapisywania plików w czasie pracy nad nimi). Dostawałem komunikaty "power calibration error" i jeszcze jakieś. Po powrocie do BIOSu 32x było OK. Po ponownym wgraniu wersji 40x problem pojawił się znowu - aż odkryłem, że LG 40x ma na liście dostępnych prędkości dla RW najmniejszą wartość 4x. (LG 4x4x24 miało 1x, 2x, 4x; LG 32x miało chyba tylko 2x i 4x - oraz 10x dla płyt HS, a LG 40x - tylko 4x dla zwykłych płyt).
Najniższe prędkości dla płyt CD-R też się ostatnio podniosły...

Niestety, boję się, że jednak nie zależy to od oprogramowania, tylko od sprzętu.
puch jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:15   #7
mirol
Bywalec

W pracy mam właśnie Nero 5.5.9.9 ale nagrywarka to LG 8x i tu mogę wybrac nawet 2x. W domu też bym chciał troche wolniej, przecież nie będę z każdą płytą leciał do roboty
mirol jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:19   #8
puch
Forumator

Boję się, że w takim razie musisz sobie kupić starszą nagrywarkę albo Lite-On'a 52246S - on może 4x na CD-R i 2x na CD-RW
puch jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:22   #9
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Czy tylko tak szybko?

Cytat:
mirol napisa***322;(a)
Witam wszystkich
To moja pierwsza wizyta na tym forum i od razu problem.
Chciałem nagrać sobie składanke, ale moja stara wieża nie czyta cd-r nagrywanych szybciej niż 4x a w Nero (5.5.10.20) minimalna prędkość to 8x.
Mam LG GCE-8480B. Czy wolniej sie nie da?
A ja proponuję abyś wyczyścił optykę lasera w wieży ...
Miałem podobny problem ...moja wieża czytała co 15 płytę wypalaną ...z orginałami było okay...
Po wyczyszczeniu tumanów kurzu ...wież czyta teraz każdą płytkę ...aż miło się słucha...
Stary 16.04.2003, 15:25   #10
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
surff napisa***322;(a)
To z jaka predkoscia nagrasz plyte zalezy od nagrywarki, Jesli nie obsluguje jakiegos spreeda to koniec, program moze przekłamywać(możesz z zegarkiem sprawdzic)
nooo to też fakt!

Cytat:
puch napisa***322;(a)
4x - ale na jakiej nagrywarce?
LG 48X24X48X

Od biosu też zależy. Być może w nowszym Nero nie miałbym 4X!
Tutaj szczerze przyznam, że nie byłem tego pewny. Ździwiło mnie po prostu to, że starsza nagrywarka może tylko szybciej.
A w nowszym Nero nie wiem jak bym miał. A co do tego zakresu nagrywania to np. Clone CD ma więcej prędkości do wyboru niż Nero-o to mi chodziło
3majcie sie!

CIAPEK jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:28   #11
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Glosniki tak z 5.1 z cyfrowym wzmaczniaczem tez sa rozwiazaniem . . .
ew. podlaczenie wiezy do kompa.

Co do czyszczenia to pomaga ! ! ! Mialem bardzo podobna sytuacje. Nawet nie rozkrecalem wiezy tylko dmuchalem do srodka przez rurke (taka do napojow - dobrze sie zgnina i przy dobrych plucach osiaga sie niezle cisnienie ) - teraz mija rok od czyszczenia i to co wypale to ona zagra :cool:

BTW: wieza 8x powinna czytac, a w sprawie wypalary dodam tylko ze LiteOn 48246S moze 4x np. w nero ver 5.5.10.20

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 16.04.2003 o godz. 15:32
pawelblu jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:32   #12
CIAPEK
CDRinfo VIP

Powietrze na serio pomaga! Bardzo dobre jest sprężone powietrze w takich pojemnikach (specjalne do urządzeń elektronicznych)-można dostać w sklepach komputerowych i marketach za jakieś 15-20 zł!
To dobre w wieżach w których ciężko się dostać do lasera np. w moim Philipsie namęczyłem się wiele aby wyjechał panel, ale opłacało się bo nie czytał mi żadnych płyt-teraz czyta OK!

Ale żeby wieża nie czytała płyt nagranych szybciej niż 4X to ciekawe!

CIAPEK jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:46   #13
mirol
Bywalec

OK,wyczyszcze i jutro dam cynk.
Narazie dzięki
mirol jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:54   #14
mirol
Bywalec

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
Ale żeby wieża nie czytała płyt nagranych szybciej niż 4X to ciekawe!
Bo to nie jest Pioneer tylko Samsung.
A poza tym według Ciebie w czym tkwi problem?
mirol jest offline  
Stary 16.04.2003, 15:59   #15
puch
Forumator

Jako ciekawostka:

Mam stary (chyba z 15-letni) odtwarzacz Technics, który już od dość dawna nie bardzo radzi sobie z płytkami, zwłaszcza nagrywanymi. Użycie płytki czyszczącej (takiej z miotełkami) tylko pogorszyło sprawę: przestał czytać cokolwiek. Zdjęcie obudowy wyjaśniło sprawę: soczewka lasera jest zagłębiona w oprawie. Miotełka z płyty zmiotła kurz z oprawy lasera na soczewkę ^_^ i laser przestał widzieć cokolwiek. Jak się okazuje, w niektórych urządzeniach CD płyta z miotełkami nie pomoże, a w niektórych może nawet uszkodzić czytnik.

Na jakiś czas pomogło wydmuchanie kurzu - niestety, trzeba do tego zdejmować obudowę. Boję się, że w mini-wieżach dostęp jest dużo trudniejszy i można tylko próbować sprężonym powietrzem.
puch jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: