![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Pierdzonca nagrywara
HELP!
Mam problem. Podczas startu kompa po kilku sekundach od wlaczenia qmpa slychcac 1 sekundowe cieche pierdniecie. Jest to napewno nagrywarka bo sprawdzalem! Odlaczalem pokolei wszystkie urzadzienia. Poza tym nagrywarka piedzi tylo gdy plyta jest w srodku poczas startu systemu. Mam nagrywarke LITEOn 48246k. Nie wiem, moze to jakis sygnał? ale zdaje mi sie ze przedtem tego nie slyszalem. Mam ja dopiero tydzien a uslyszalem tn dzwiek po tym jak qmpel przyniosl do mnie najnowsza barakude i wystapil blad ochrony systemu. Wlasnie po resecie uslyszalem pierwszy raz to pierdniecie. Pomozcie mi bo sie martwie co z moim qmpem i nagrywara?! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Czy razem z pierdnięciem nagrywarki jest wyczuwalny jakiś specyficzny zapach ...
![]() Może to tylko "beep" głośniczka płyty głównej ... ![]()
![]() |
#3 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
to wyciagnij plyte, jak startujesz system... i jedz mniej grochowki ![]()
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2003
![]() |
Mam nagryware i cd-rom Lite-On,nie masz się czym martwić.8) No chyba,że tak jak sugerowano wydobywa się przyrky zapach^_^
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
mam to samo, jak plyta siedzi w napedzie to jest to jeszcze glosniejsze
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Przeczytaj FAQ na stronach Lite-On'a - tam wyjaśniają to zjawisko - jeśli to ten dźwięk, o którym myślę.
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Rozumiem ze nie mam sie czym martwic dopuki nie wydobedzie sie przykry zapach gazowej szychy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
Napędy Lite-On'a mają to do siebie, że przy rozpędzaniu płyty lub jej wyhamowywaniu wydają pewien charakterystyczny dźwięk, nie opisałbym go jednak tak, jak Ty - więc może jednak mówimy o innym dźwięku? Ale mimo wszystko idź na strony Lite-On'a i przeczytaj te FAQ - oni tam to opisują. Może to jednak inny dźwięk i coś się dzieje złego? Jakby co, to zmień dietę nagrywarce...
![]() |
#10 |
Forumator
![]() |
A serio - czy jest to taki szurgoczący dźwięk, jakby płyta o coś tarła w środku?
![]() |
#11 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
No tego niesłyszałem! LiteOny pierdzą
![]() ![]() ![]() A swoją drogą to każdy napęd wydaje inne dźwięki. No moja LG jest zdrowa. ![]()
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Czesc. Widze, ze czesc ludzi w ogole nie chca Ci powiedziec co tak naprawde dolega twojej nagrywarce. Otoz ja mialem ten sam problem (jesli chodzi o pierdzenie nagrywarki). U mnie LG dzialal spoko do czasu kiedy minela gwarancja o 14 dzi ... no myslalem, ze mnie chu... strzeli. Dzwonilem do serwisu do w-wy i pisalem maila jak mniej/wiecej wyglada problem to nic sie nie dowiedzialem i postanowilem sprawdzic sam. Rozlozylem nagryware i co sie okazalo. Puruchomieniu kompa jest "pierdzenie" po wlazeniu plyty to samo i podczas pracy z plyta (czytanie/nagrywanie) identycznie. Okazalo sie, ze to jest wina silniczka. Kiedy startuje wydaje ten przykry dzwiek. NIestety nic sie nie da z tym zrobic i od tamtej pory nagrywarka nie nagrywa. Kupilem sobie nowa a te LG uzywam jako CD-ROM.
Na twoim miejscu poczytalbym ten FAQ a jak nie to poszed do serwisu niech sie przysluchaja tej nagrywarce.
![]() |
#13 |
Forumator
![]() |
Wg FAQ Lite-On'a taki szurgoczący dźwięk przy rozpędzaniu i hamowaniu płyty wywołany jest działaniem mechanizmu wyważania płyty, złożonego z kilku metalowych kuleczek, które przesuwają się tak, aby zapewnić właściwe wyważenie płyty. Ten dźwięk to jakby przesypywanie się tych kuleczek - po chwili powinien ustać. Taki dźwięk jest normalny. (W pierwszej chwili denerwowało mnie to i myślałem, że coś jest uszkodzone, że mechanizm nie może dobrze uchwycić płyty i że trze ona o coś - aż przeczytałem FAQ).
Jeśli jednak jest to jakieś buczenie, rzężenie, itd. - nagrywarka jest uszkodzona i chyba należy odwiedzić serwis.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 17.06.2003 o godz. 12:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
OK! Ale czy te kulki wydaja ten dzwiek tylkoi podczas startu qmpa czy zawsze gdy wloze plyte. Bo u mnie wydaje ten dzwiek TYLKO i wyłącznie gdy plyta jest w srtodku podczas startu/restartu qmpa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Forumator
![]() |
Nie, nie zauważyłem, by dźwięk ten był wyraźnie głośniejszy przy starcie komputera, jeśli w napędzie jest płyta - jest taki sam, jak po włożeniu płyty przy działającym komputerze - dźwięk ten jest zresztą dość cichy. Podobny, ale znacznie głośniejszy dźwięk wydaje z siebie napęd DVD Lite-On'a, i to on mnie tak niepokoił początkowo.
![]() |
|
|