![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.08.2005
![]() |
DMA - ręce opadają :(
Witam.
Mianowicie mam problem z włączeniem DMA w nagrywarce. Wiem, znany problem i nie raz rozwiązany. Ale myśle, że mój jest nie tyle co wyjątkowy, a co najmniej dziwny. Przeszukałem już chyba wszystkie fora dyskusyjne, strony internetowe, listy mailingowe i nie znalazłem rozwiązania ![]() Żadne z sugerowanych rozwiązań (które znalazłem) włączenia DMA nie działa: - włączenie w menadżerze urządzeń trybu DMA (DMA jeżeli dostępne, jest cały czas PIO) - usunięcie pomocniczego lub/oraz podstawowego kanału IDE i restart - najnowsze stery do płyty głównej (VIA Hyperion 4in1 4.55v) - ręcznych zmian w rejestrze elementów odpowiedzialnych za DMA - ustawienie w biosie obsługi UDMA: ............"PCI IDE BusMaster =ENABLED", ............"FAST Programmed I/O Modes =Auto", ............"32 Bit Transfer Mode =On", - ustawienie obsługi DMA w biosie przez nagrywarke - instalacja VIA IDE miniport Driver (napęd znika po ponownym uruchomieniu, jedynie ustawienie w opcjach programu trybu PIO przywraca go z powrotem) - instalacja VIA IDE Accelerator V120 (żadnych efektów) - i ostatecznie reinstalacja Windowsa i używanie wbudowanych sterów od Microsoftu (też lipa). Co mam i jak podłączone: - dwie taśmy 80 żyłowe ATA-100 - napędy i dysk twardy były podłączane we wszelakich kombinacjach (aktualnie na IDE0 dysk na masterze, i IDE1 dvd również na masterze) - bios wykrywa w NEC'u PIO =4, UDMA =2 - jedynym "teoretycznie" niezainstalowanym elementem jest "Kontroler DMA" w urządzeniach systemowych (mimo, że system wykrywa go i jest przy nim niebieska ikonka komputera (patrz screen niżej)). Niestety nie mam pojęcia jak go zainstalawać, bo usuwanie i ponowne wykrywanie przez system nie daje żadnych efektów, ręczne wciskanie sterowników też nie pomaga .![]() Sprzęt: płyta główna:..............MSI MS-6712 chipset:......................VIA VT8377 KT400 nagrywarka:..............._NEV DVD_RW ND-3500AG bios nagrywarki:..........2.19 (upgradowany z 2.16) obsługa UDMA:...........Ultra-DMA/33 Używane programy: win:........Windows XP SP1, Nero 6.6.0.8, ForceASPI-1.7 (Adapdec ASPI-4.6.0) lin:..........Slackware 10.0 kernel-2.6.9, K3b 0.11.22 Normalnie nie wiem już co robić, czy to jest problem sprzętowy czy może wina tego Kontrolera DMA, który "udaje", że jest w systemie? Nie wiem. Za jakiekolwiek sugestie i ewentualne rozwiązania mojego problemu będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a usuwales
w kontrolerach IDE ->glowny i pomocniczy kontroler ?? bo mi sie wydaje ze troche zle szukasz, lub z rana nie dociewra do mnie jeszcze wszystko
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.08.2005
![]() |
Cytat:
.
|
|
|
#4 | |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
fajnie ze ze taki fajny ten winrar
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Życie to nie je-bajka
Data rejestracji: 29.03.2003
![]() |
Ten kontroler dma u mnie na 3 kompach też jest niby nie zainstalowany a mimo to dma działa.Zacząłbym w tej chwili od przepięcia danej spawarki na inny komputer i sprawdzenie czy tam działa dma.
|
![]() |
|
|