![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
paproć
Data rejestracji: 31.05.2002
![]() |
wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)
od 01. 01. 2003r. nie ma juz rekojmi w przypadku sprzedazy konsumenckiej (czyli jak cos kupujesz w sklepie...), tylko jest odpowiedzialnosc sprzedawcy wobec kupujacego (w praktyce daje te same prawa kupujacemu, co rekojmia). ta odpowiedzialnosc trwa PRZEZ 2 LATA od dnia zakupu !!!! nie 1 rok tylko 2 LATA !!! nawet jezeli sprzedawca daje gwarancje na 1 rok, to i tak jest odpowiedzialny przez 2 lata niezaleznie od tej gwarancji.
podstawa prawna: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. ![]() p. s. wiem, ze to nie na temat, ale to bardzo wazne, malo kto wie o zmianie tych przepisow - stawiaja one kupujacego w 2 razy lepszej sytuacji...
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Informacja bardzo dobra dla konsumenta ale znajac zycie trudno bedzie to pewnie wyegzekwowac. Cos czuje ze jesli na karcie gwarancyjnej bedzie napisane ze 12 m-cy to po upływie gw. sprzedawca bedzie stawiał opór - cos czuje ze musze znalesc te ustawie i wydrukowac - przy ew reklamacjach bede ja nosił przy sobie ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
paproć
![]() |
to nie jest wcale trudne do wyegzekwowania...
jestem doktorantem na Wydziale Prawa i Administracji UŁ. jezeli ktos ma pytania natury prawnej, to piszcie (odpowiem na kazdy mail): meszrum@wp.pl
#4 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
A to fajnie sie sklada - witam Łodzianina ![]() adres zapisuje - kto wie moze sie przyda ![]() Thx |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
Twoja wiedza niejednokrotnie będzie bardzo pomocna. |
|
![]() |
![]() |
#6 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
To ja też witam!
![]() Ale przyjęcie nowego jak ważnego V.I.P.'a ![]()
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.09.2002
![]() |
Dz. U. Nr 141, poz. 1176
Jesli mozna zapytac, w ktorym artykule jest to napisane. Byc moze przeoczylem,bo nie znalazlem (jesli to ten Dz.U)
#8 | |
Gość
|
Re: wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)
Cytat:
|
|
![]() |
#9 | |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Re: Re: wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)
Cytat:
http://rp.pl/prawo/doc/kon0916.html Pozdrawiam i miłej lektury. |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.03.2003
![]() |
Spox. Prawnik napewno sie przyda na forum i nie tylko. A propos może forumowicze przedstawili by sie jaki uprawiają zawód. To było by bardzo dobre. Może kiedyś bedziemy szukali policjanta, prawnika, etc.
Ja na przykład jestem ksiegowym (ale dopiero poczatkującym). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#11 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
a ja palaczem plyt w kotlowni ![]() i wracajac co do przepisu to skorzystalem z tego na cdrinfo mowiacego o niezgodnosci towaru, ktory otrzymalem z tym za ktory zaplacilem ![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 |
paproć
![]() |
thx za mile powitanie, ale ja juz jestem na tym forum (i jeszcze na starym) od ponad roku - malo sie odzywam...
jasut ma racje, chodzi o ten akt prawny. szczegolnie zwroccie uwage na Art. 8. - to w zasadzie kwintesencja tego, co nam wolno, a co nie... Art. 10. tez powinniscie znac na pamiec... jezeli chcecie, to moge artykul po artykule omowic dokladnie cala te ustawe na tym forum. forum odwiedzam raz na dobe - korzystam z kompa mojej squaw (a raczej jej starszego...), w chatce nie mam netu ![]() ![]()
#13 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
To jeszcze pytanko:
bo ten przepis o ile rozumiem dotyczy sprzedazy konsumenckiej, a jak kupowalem burnera na firme to moge cos zwojowac (opocz rocznej gwarancji) ? |
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Wydaje mi się że tak, o ile nie kupowałeś sprzętu do dalszej odsprzedaży - przecież firma, w której używasz sprzętu, jest tu końcowym odbiorcą, konsumentem - i chyba nie ma to znaczenia, czy konsumentem jest osoba fizyczna, czy prawna - ale o to trzeba zapytać prawnika.
|
![]() |
![]() |
#15 |
paproć
![]() |
![]() Art. 1. 1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny). to tlumaczy wszystko - pawelblu ma tylko 1 rok.
|
|