![]() |
Tak jest zainstaluj jakieś starsze sterowniki do EIDE, (Via 4in1) a poza tym zmiana biosu w LiteOnie na nowaszy nie wchodzi w rachube bo nowszego nie ma dla LTR-40125
|
według mie wszystkie objawy przemawiaja jednak za pamięcią. Ja bym ją przetestował np. :memtestem
|
Cytat:
|
ciekawe
Podchodzę do tego ostrożnie bo sam mialem podobną sytuację 2 razy. Raz to była pamięc a drugi płyta Asusa. Ostatnio mam coś dziwnego z twardzielem - uparł się na PIO4 i blokuje tak cały kanał na PIO4.
Jak pisałem poprzednio: PAMIEĆ tak - jeśli błędnie kopiuje wielkie pliki z cd na HDD, nie istaluje np gier z HDD, ma problemy z rozpakowywaniem dużych archiwów (ale sprawdź memtest-em - strzezonego ......) OPTYKI tak - ale mało prawdopodobne aby dwa jednocześnie czyli raczej chyba dobre. Rozdziel je na dwa różne kanały i sprawdź. Może się nie lubią na wspólnym kanale - to tylko WINDOWS ;) . STEROWNIKI tak - sprawdź starsze lecz wątpię - ale mogę się mylić PŁYTA GŁÓWNA tak - najczęściej tak ale nie musi to być prawdą. Rozdziel optyki na dwa różne kanały i sprawdź. Musisz pokombinować trochę. |
No kombinuje, kombinuje... IMO pamięć jest ok, bo pliki na hdd kopiują się zawsze dobrze np. pomiędzy partycjami, chociaż objawy mogłyby na nią wskazywać. Kiedyś tam robiłem dla jaj ten test i było ok. Problem występuje tylko przy wypalaniu w DMA dużych plików np. 700mb wtedy szanse, że wypali się dobrze są 50/50. Gdyby to była wina RAMu to przecież na twardym dysku też by wywalało błędy, a to mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło. Napędy też muszą być w porządku, bo w PIO problemów nie ma tyle że zamula kompa.
|
Czy wgrywałeś ten nowy bios do płyty przed pojawieniem się problemów czy później? Czasem coś nowego tylko psuje dobre. Zobacz czy czasem kabel EIDE nie uległ uszkodzeniu spróbuj go wymienić. A i jeszcze jedno zamień miejscami (podepnij je odwrotnie na taśmie) oba napędy. Zobaczymy!
|
No spoko ja różne rzeczy próbuję tylko, żeby sprawdzić czy pomogło to musze kilka plików 700mb wypalić i troche to trwa...
Pozdro |
Mam ten sam problem to wina biosu w starym biosie tego nie mialem a jak zaaktualizowalem bios wszystkie napedy optyczne czyli nagrywarka i DVD przeszly w biosie z trybu Ultra DMA 2 do PIO4 a w windowsie xp widac multi-word DMA 2 nic sie nie da zrobic poprostu bios ma jakis blad albo cos nie mam plyty glownej K7VZA ale mam K7VMA sa do siebie podobne tylko ta moja ma jeszcze zintegrowana grafe
|
Bródka , a próbowałeś odinstalować oba kanały IDE? resecik i powinno być si.
|
do Kez-a
Widzę że pamięć wykluczona. To OK. Czy łączyłeś wypalarkę z HDD na jednym kanale? Jeśli tak i nie pomogło to proponuję:
1-Gdy wypalasz w PIO jak wygląda pasek bufora odczytu (NERO) i z jaką to jest ~prędkością- wiadomo około? 2-Gdy wypalasz w UDMA to jak wygląda pasek bufora przy dużej prędkości? 3-Wypal w UDMA ale prędkość nagrywania ustaw na minimum (jesli jest to x1 lub x2) i obserwuj pasek nagrywania. Odpowieź na te pytania przy pewności że RAM jest OK rozstrzygnie czy stery czy MoBo. BTW: 1-wskocz na strone producenta MoBo i luknij na opisy biosów zwłaszcza te "małym drukiem" chociaż na jakieś 500 uaktualnień (robię to często - taka praca) nigdy nie miałem TAKICH problemów. Albo było OK albo d.... . 2-problem jest tylko przy nagrywaniu w UDMA a przy odtwarzaniu z dużą prękością jak to wygląda - idzie na maxa czy dość często zwalnia i przyspiesza? Ja na razie stawiam na IDE na MoBo dlatego chciałbym abyś sprawdził jak jest gdy nagrywarka jest na innym kanale np z HDD. Pozdro. |
Napisz coś jeszcze o tym BIOSie? Oficjalny?
I wróć na chwilę na stary, na którym było wszystko O.K. Niezależnie sprawdź spawarkę na innym komputerze: może zbieg okoliczności... 8 ) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:28. |