![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.03.2003
![]() |
Większość programów oferuje obsługę dwóch wypalarek a za dodatkową opłatą nawet trzydziestu dwóch. Jak to wygląda w praktyce? Czy komputer jest w stanie wypalać jednocześnie na kilku nagrywarkach z prędkością 52x? Co może mu w tym przeszkodzić, jaki element mojego komputera:
Duron 900Mhz 128 RAM / 133Mhz Caviar 80GB 7200 / 8MB bufor Ile najwięcej nagrywarek może wypalać JEDNOCZEŚNIE na takim sprzęcie? Nie wzrośnie ilość błędów? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
ja pale na 2 nagrywarach na atlonie 650@750 256ram i 60gb maxtor 5400obr - i dziala
co do klopotow - pamietaj ze komp musi przeslac 2x wiejsza ilosc danych w jednostce czasu wiec porzadna defragmentacja dyskow i wlaczenie DMA, nie ma tez sensu palic za szybko (x12-x24 to by bylo optimum) jak masz zamiar tylko sie pobawic 2 nagrywarkami to mozesz je podlaczyc jak chcesz ale na stale radzilbym dokupic dodatkowy kontroler i porozstawiac napedy tak zeby ani hdd z ktorego ida dane ani zadna z nagrywarek nie byla na tym samym kablu IDE a co do ograniczenia palenia do 2 nagrywarek naraz to mozna (chyba) ja obejsc odpalajac po kilka sesji nero - ja w ten sposob pale w tym samym czasie 2 rozne kompilacje |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Podaj jakieś linki do dobrych,tanich kontrolerów na allegro lub w sklepach internetowych. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forumator
![]() |
kupowalem w sklepie u kumpla - kontroler typu hpt370 (jest jusz nowszy - typ hpt373) - koszt ok 100-150zl
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@absorb, nie mam takich problemów, ale gdybym musiał "przemysłowo" palić cdry, to do zestawu dołączyłbym dysk scsi. nie o prędkośc tutaj chodzi, ale o niezawodność, skalowalność, przewidywalność samej magistrali.
nagrywarek scsi na rynku brak. lepsze byłyby może firewire czy usb2.0, ale koszta wysokie... mozesz też pomyśleć o duplikatorze cdr, jesli to do firmy i firma bogata ![]() duplikatory Primera Ostatnio zmieniany przez pali : 16.07.2003 o godz. 03:21 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Co sądzisz o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14698862 ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forumator
![]() |
przejdz sie po sklepach komputerowych w swoim miescie - za stowe albo niewiele wiecej cs powinienes kupic a jakos allegro nie ufam zabardzo
tego typu kontrolera nie znam - poczekaj na opinie innych forumowiczow |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Czy ja sie myle?, czy nie?
Do kontrolerow z RAIDem podlacza sie napedy optyczne? Czy jednak sie ich nie podlacza? Po mojemu to chyba jedynie HDD. No to jak to jest?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.07.2003
![]() |
Ja mam płyte głowną z RAID i mozna podłaczyć wszystko do 8 urządzeń. A sama macierz ma 2 funkcje mozliwosc duplikacji zapisu oraz laczenie dyskow w jedna calosc.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Głupi Yasio
Cytat:
Napedy optyczne - tez![]() Jakos brak mi zaufania do takiego rozwiazania.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forumator
![]() |
i nie dziala - przynajmniej na kontrlerach z seri hpt
nagry na mobo a dyski na kontroler - chwilka zabawy z konfiguracja (win2k/xp sie o stery bedzie plul) i full wypas |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.07.2003
![]() |
Naped optyczny widzialem w tp w zwyklym kompie bez macierzy wiec przypuszczam ze chodzi no problem.Tylko cos pamietam ze siedzialo to w centrali telefonicznej a tam dyski byly scsii wiec pewnie i to tez na scsii.Jak cos to moge zapytac bede w piatek.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Głupi Yasio
Na kontrolerze SCSI tak, jasne.
Na RAIDzie - nie. Na normalnych kontrolerach MoBo - tak, np. 4 nagrywarki, a HDD na RAIDzie. Na kontrolerze PCI - nie wiem, nie laczylem, podlaczalem na takim HDD. Ale skad inad wiem, ze mozna podlaczc w jakis sposob 1 dysk i 7 nagrywarek, widzialem takie rozwiazanie w agencji reklamowej. Jak byly podlaczone, nie dali mi obejzec
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forumator
![]() |
yahol - ktos na forum pisal ze ma kontroler ATA/RAID na ktorym optyka chodzi i pamietam ze nie jest to nic na chipsecie highpointa (moze to bylo promise ale...?)
btw - offtopik sie robi wiec chyba czas skonczyc z kontrolerami |
|
|
|
![]() |
|
|