![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Nagrywanie Audio CD z tagami
Witam, przeczytałem już kilkadziesiąt tematów na różnych forach, kilkadziesiąt artykułów, nagrałem kilkanaście płyt i nie umiem sobie poradzić z pozoru błahym problemem.
Chcę nagrać Audio CD z utworów które są w formie flaców, ale tak żeby po włożeniu płyty do komputer/odtwarzacz wyświetlało pełne tagi. Próbowałem kilkunastoma programami ale nie otrzymałem zamierzonego efektu. Przekonwertowałem nawet te flaci na mp3 i nagrałem ale bez efektu. Zawsze tylko jeden utwór ma tagi, a reszta nie, choć wszystkie po kolei, tak samo otagowałem za pomocą explorera, winampa, tagscana, tag&renama, mp3taga itp. Wszystko fajnie, tagi są odczytywane, lecz jak nagram utwór (Burrrn, ImgBurn, UltraISO, Nero, BurnAware Professional itp) to wszystkie tagi się gubią i zostają tylko z jednego konkretnego zawsze tego samego utworu. W związku z tym mam pytanie - czy jest jakaś opcja którą pomijam? Czu ktoś ma jakiś pomysł? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do powyższych programów - nie wiem, bo nie używam.
Kilkakrotnie użyłem CDburnerXP - tam działa. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
W kompilacji audio cd możesz nagrać tylko cd-text. Niezależnie od źródła i formatu plików muzycznych.
Później pozostaje tylko kwestia odtwarzacza który go odczytuje. Jeśli chodzi o to, to w nero to zawsze działało...no, albo nie zajarzyłem w czym problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
Nagrałem właśnie te kawałki CDBurneremXP. Przenieś/upuść na kompilację audio i wszystko ładnie w kolumnach się wyświetla (tj. tagi), daję opcję CD-Text gdzie wpisuję artystę i tytuł płyty, klikam nagraj z prędkością 4x, oczywiście opcja "bez przerw między utworami + enable CD-Tekst".
Moja nagrywarka LG GSA-H22L obsługuje CD-Text. Wszystko ładnie pięknie a jak wypalę płytę włożę do kompa to w winampie mam "Ścieżka 1" i nic więcej, żadnych tagów. Ostatnio zmieniany przez SRumburak : 16.11.2012 o godz. 15:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
No dobra, faktycznie Winamp nie czyta CD-Textu.
W takim razie co trzeba zrobić żeby tagi pozapisywane we flacach były na płycie audio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Nagrać płytę jako iso z muzyką we flacach. Albo używać odtwarzacza czytającego cd-text.
Na płycie w formacie audio-cd jedyną możliwością zapisu danych z tagów jest cd-text. Tak więc albo, albo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Tylko że to ma być płyta która będzie mogła być odtwarzana wszędzie, a nie na jednym konkretnym odtwarzaczu. Ze względu na uniwersalność to chyba w grę wchodzi tylko audio-cd.
No dobra to jeszcze jedno pytanie - ponieważ w tytułach utworów występują polskie znaki to w/w programami zmieniłem wszystkie "ś" na "s", "ć" na "c" itd żeby nie wyświetlało krzaczków. Tak nagrałem to CDBurneremXP i wszystko ok. Gdy wkładam płytę do odtwarzacza samochodowego to wszystko ok, gdy jednak włożę płytę do komputera i odtworzę winampem to mam dziwne krzaczki zamiast polskich znaków. Skoro winamp nie obsługuje CD-textu, pozmieniałem zarówno nazwę jak i wszystkie tagi tylko na alfabet angielski to skąd w winampie nazwy i to jeszcze z krzaczkami w miejscu polskich liter, jakby miał nazwy po polsku a ich nie ma? Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 19.11.2012 o godz. 23:56 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Może ciągnie z internetu, ale wyświetlić nie potrafi?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
Niemożliwe że z internetu
![]() No i tu się pojawia pytanie jakim cudem tak się dzieje? Przypominam że cały czas pracuję na flacach, może ten format ma jakieś dodatkowe tagi? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nagrywanie Audio CD bez przerw między utworami | voic3d | Napędy optyczne DVD | 18 | 09.02.2012 12:26 |
Problem z CD Audio | hamer86 | Napędy optyczne DVD | 0 | 12.04.2010 22:54 |
mastering audio i nagrywanie cd audio przeznaczonych do tłoczenia | xpanq | Napędy optyczne CD | 1 | 23.08.2007 17:12 |
Nagrywanie audio CD | stan1 | Napędy optyczne CD | 7 | 08.01.2006 18:28 |
Nero 6 i nagrywanie CD Audio | Devil_666 | Napędy optyczne CD | 10 | 03.07.2004 12:17 |