Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.03.2003, 01:09   #1
paroos
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.03.2003
paroos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Salomon ?

Jestem ZDESPEROWANY, bo mam powazny problem i nie wiem do kogo sie zwrocic. W poniedzialek mam na Architekturze referat o CD-ROM-ach u jednego M. (Pan Szybka Śmierć). W zwiazku z tym mam dwa pilne pytania.

- wyczytalem ze sektor zawiera 98 ramek i ze jest wielkosci 2352 bajtow. Wychodzi wiec ze ramka ma 24 bajty, a tymczasem ramka nie dosc ze zawiera 24 bajty danych, to jeszcze kilka innych informacji (osiem bajtow do korekcji bledow, jeden sterowania + sygnal synchronizacji i bity laczace i scalajace - jak wynika z pewnej ksiazki...), no i w zaden sposob nie miesci mi sie to w sektorze (ktory tez zawiera jeszcze przeciez inne informacje --> synchro, adres sektora, tryb). Podobno na ramke w sumie przypada 588 bitow. Jak to mozliwe skoro sektor w Mode 1 przeznacza na dane 2048 bajtow (nawet ramki posiadajace tylko 24 bajty danych by sie nie zmiescily)? jak w rzeczywistosci wyglada ramka ?

- drugi moj problem to korekcja bledow. Nie wiem jak wyglada wzor Salomona, ani jak (chociaz w ogolach) przebiega korekcja Reeda-Salomona, a potrzebne mi wzor i pelen algorytm (najlepiej z przykladem).

Nie licze na gotowe rozwiazanie (chociaz byloby mile widziane), ale morze chociaz jakies materialy albo namiary. pleezzz!

Bo juz nie wiem do kogo sie zwrocic...
paroos jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: