![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.02.2004
![]() |
LG GCE-8522 Długi czas nagrywania oraz inne problemy
Na początku serdecznie wszystkich witam. To mój pierwszy post na forum.
Zdaję sobie sprawę że mój problem był już wiele razy omawiany na forum jednak postępowanie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w istniejących do tej pory postach nie przynosi efektu. Nie wiem może robię coś źle. Więc tak: Konfiguracja kompa: C466, 128MB RAM, 80GB HDD, CD-RW LG GCE-8522B, WIN98SE, Nero Express 5.5.10.54. 1)Dostałem płyty HAWK. Nagrywarka nie chce na nich nagrywać. Dochodzi do 2% (zapisuje i informacje o plikach, katalogach, sesjach), po czym próbuje przejść w tryb nagrywania ale tylko stoi w miejscu i rzęzi jakby odczytywała dane z porysowanej płyty. Po pewnym czasie przerywa i wyskakują błędy. Płyty sprawdzałem na LiteOnie 52x i żadnych kłopotów nie ma. 2)Długi czas nagrywania. Nie ważne z jaką prędkością nagrywam (24x-52x), płyta wypala się w 5-6 minut. Teraz tak: W związku z tym że mam starą płytę MSI Mainbord na chipsecie Intel 440BX mam dodatkowy kontroler co bym mógł korzystać z dysku 80GB (kontroler na płycie nie widzi tak dużego dysku). Dysk mam podłączony pod pierwszy kanał dodatkowego kontrolera. Opcja DMA jest zaznaczona dla urządzeń ATAPI na obu kanałach tego kontrolera. Na drugim kanale nie ma żadnego urzadzenia, na pierwszym nie ma żadnego slave'a. CD-RW mam podłączone pod płytę taśmą 80 żyłową (niebieska wtyczka w płycie) jako master na pierwszym kanale. (cały drugi kanał i slave pierwszego wolny). Opcja DMA zaznaczona w zakładce CD-ROM w menadżerze urządzeń. Płyta nagrywa się w czasie który napisałem powyżej. Do nagrywania używam Nero Express 5.5.10.54. 'Used read buffer' jest zazwyczaj zajęty w 100%, 'Record Buffer Level' na początku skacze z 98% do 10%, po pewnym czasie stabilizuje się na 98%. To wszystko przy włączonym DMA. Przy wyłączonym DMA 'Record Buffer Level" cały czas 96-98%. Jeśli dysk mam podłączony jako master pod pierwszy kanał dodatkowego kontrolera a CD-RW jako master pod drugi kanał objawy są podobne. Przy czym w tej konfiguracji nie ma opcji DMA w zakładce CD-ROM w menadzerze urządzeń ale są włączone DMA w zakładce dodatkowego kontrolera na obu kanałach. Próbowałem już różnych rzeczy. Włączone/wyłączone DMA. Wykasowanie wszystkich kontrolerów i ich ponowne wykrycie. Zainstalowane mam ForceAspi. Podłączałem CD-RW na 40/80 żyłowej taśmie (na 40 żyłowej wybór prędkości nagrywania był niższy). Nie wiem co z tym zrobić. Obecnie nagrywam na płytach MediaStore. Żadna się nie wykrzaczyła, ale wolno nagrywa. Nie chodzi mi żeby na siłę nagrywac z prędkościami rzędu 40x-52x ale wszystko ma działać jak należy i być poprawnie skonfigurowane. 3)Nigdzie nie mogę znaleźć Biosu do LG GCE-8522B. Szukałem ogólnie w necie i na stronach LG. Chyba nic nie pominąłem. Z góry dzięki za wszystkie rady i wskazówki. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.04.2003
![]() |
jeżeli kopiujesz z jakiegoś taniego cd-romu na nagryware lg to masz problem. Twój cd-rom ma kłopoty z odczytem ścieżek audio i tu nic nieporadzisz. LG to kicha więc najlepiej zmień na liteona jest tani i dobry. Spróbuj zrobić obraz płyty z lg i pużniej nagraj sam zauważysz poprawe. Ja jako cd-romu mam drugą nagryware
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Bodzio02
Nie mam Cd-Romu. Wypalarki używam do zapisu i odczytu płyt. Płyty nagrywam z twardego dysku. (jeśli jest dużo małych plików to tworze image). |
![]() |
![]() |
#4 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
u kumpla było to samo z wolnum nagrywaniem...
miał windows ME... rozwiązanie: format C: instalacja XP rezutat: wszystko OK (Czasami nowa instalacja nawet tego samego systemu też pomaga) PS LiteOn to kicha nie kupuj !!! 8) |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
na chwile obecna tylko liteon. @Jacek Spróbuj zainstalować troszke starszą wersje nero, nie express. Na dużo starszych kompach mogą być takie jazdy, ten napęd ma swoje wymagania sprzętowe.... nie znam ich bo nie szukałem.
![]() |
#6 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
"Wszystkie LG szybsze od 16x to.... "
![]() widzę, ze odrobinę się znasz na nagrywarkach bo racja LG 16x10x40 to najlepsza nagrywara na swiecie do kopiowania zabezpieczeń i nie tylko... Ja mam też LG 52x24x52 i nie narzekam!!! A co do wojny o pozycje nr1 to nie ma sensu -każdy wybierze to co mu pasuje.... |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.04.2003
![]() |
A właśnie że nieprawda. Obecnie na rynku wszystkie nagrywarki są dobre tylko wszystko zależy od tego ile na nich nagrywasz płyt. Na plextorze nagrałem 4000 płyt a liteon 1500 sztuk.Lg 1000 sztuk. Wszystkie jednakowo padały.Nieczytały płyt po ich nagraniu i wypalały z błędami. Wiec uważam że każdy ma dobrą na swoją kieszeń.
#8 |
Nowy na forum
![]() |
re Patrix
Starsza wersja chyba nic nie da. Czasami korzystam z programu DeepBurner i jest tak samo. Problem chyba nie leży w programie. Co do problemu z pkt 1. Na niektórych płytach Media Store problem też występuje. Błąd ktory się pojawia to "Could not perform Fixation". Dziwne jest że czasami płyta na której wystąpił błąd w późniejszym czasie nagrywa się poprawnie. (nie dot. płyt Hawk). |
![]() |
![]() |
#9 | |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja kupiłem 16x10x40 wraz z premierą i do dziś ładnie wypala! 1000 to wypaliłem przez pierwszy miesiąc, fakt później aż tyle już nie wypalałem. sam teraz nie jestem w stanie określic ile płyt przeszło przez mojego LG ale napewno kilka razy wiecej niż przez twojego plexa !! 8) I nie próbuj mi teraz wyjeżdżać, że nie wiem co pisze i tak dalej, bo mnie to tylko rozśmieszy ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() fakt faktem ponoć i tak jest starsze nagrywarki były robione z większą dokładnością, a stare LGiki jadą do dziś u znajomych i to ładnie ![]() mam LG 48X24X48X i nie narzekam, a nawet polecam! Miodzio! Każdy wybiera to co mu pasuje to fakt, teraz bardziej liczy się na jaki trafisz model z serii. Królują głównie LG i LiteOn. pozdro
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.11.2003
![]() |
szczerze...nie wiedze zbytnio wielkiej roznicy miedzy liteon'em a LG,wlaściwe wedlug mnie litony kupywane sa ze wzgledu....marki,tego ze duze osob je poleca (nie wiedzą co muwie,ale taj jak powiedział Ghost_mode - "kazdy wybiera to co mu pasuje) i tego że wygrywaja w testach, wdlug mnie Liteony nie naleza do najforszych, ale takze i nie do najlpeszych, sadze że jednak LG są lepsze m.in jesli chidzi o korekcje blędów.
Ogólnuie najwiecej problemów dotyczy wlaśnie Liteonów,chociaz nie brakuje równiez LG Ale oczywiście wiekszość równiez zalezy od kompa,systemu,programu do nagrywania,biosu, i płyt Tak wiec spór Liteone a LG wynika tylko z tego iz obie nagwyarki produkują najlepsi prodycenici, hcocaz jak mogle sie przekonac na nalepce naoędu pisze że aktualnue urzadzenia dla LG produkuje Hitach - Nie ma rzeczy idealnych na tym swiecie.Kazda spawara ma jakieś wady |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.11.2003
![]() |
Jęsli chodzi o muj model LG GCE 8523B to jak narazie nie wystapilmi żaden bląd podzczas nagrywania(mam ją od paźdzeirnika 2003) jednak jedno mnie wkurza....to że ponoć ten model nie obsuguje płyt CD Audio! Chcialem zrobić kopie płytki z ścięzka dzwiękową Lord of the rings, ale na płytce nie ma zadnyego pliczku, a jak wybiore prwym wlasciwośći poisze ogólniue 651MB, a obok zakladka...volumes i ok 18 ótworów.
|
![]() |
![]() |
|
|