![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
Dziwny problem - proszę o pomoc.
Poczytałem trochę forum ale nie znalazłem nic co mnie interesuję.
Oto mój problem. Kupiłem sobie nową nagrywarkę i postanowiłem starą, sprawną (NEC 7700A - x12x10x32) zamontować na innym komputerze. Jako CD-rom wszystko działa OK. Ale jak przystąpiłem do testów z nagrywaniem to zaczęły się dziać dziwne rzeczy: Za Chiny ludowe nie chciało mi wyczyścić płyty CDRW pod CloneCD jak i pod Nero, Nero nie chciało mi kontynuować multisesji, podczas nagrywania nowej płyty z danymi (pod nero) wskaźnik bufora nagrywarki niemiłosiernie skakał i po zakończeniu nagrywania pojawił sie komunikat, że uniknięto błędu zapisu 60 razy! Do obsługi tej nagrywarki zainstalowałem dokładnie te same programy i ich wersje, których używałem wczesniej na moim komputerze. (mowa o CloneCD, Nero, ASPI - próbowałem z nimi i bez nich). DMA jest włączone. Nagrywara jest jako master na osobnym kablu. System to Win Me (u mnie działała na takim samym windowsie), celeron 600, AOpen mx64 (na VIA, ATA 66), 128MB. Nie mam pojęcia co jest grane. Prosze o pomoc. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
dziwne faktycznie
ale to jest inna płyta gł. niż była w twoim zestaiwe ... może warto zaktualizować bios (płyty)i firmware (nagryw.) spróbuj zmienić kabel ide, może z nim jest coś nie tak ?
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Tak. Cały komputer jest zupełnie inny jednak działa on zupełnie poprawnie. Biosu płyty nie mogę zaktualizować gdyż nie wyszedł nowszy.
Kabel jest rzeczywiście archaiczny i ma z 10 lat jednak nie wiem czemu miałby być powodem błędów, zwłaszcza, ze odczyt jest bezproblemowy. Ale spróbuję zmienić go. Jednak najbardziej dziwi fakt brak możliwości skasowania płyty CDRW. Ostatnio zmieniany przez Szulik : 17.05.2003 o godz. 16:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
hm
jedyne co mogę to życzyć ci powodzenia w kombinowaniu z tym problemem ja nie wiem o co chodzi po prostu próbowałbym różnych sposobów i pomysłó, a może by zadziałało może ktoś z forum się orientuje pozdrawiam
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję za życzenia i próbę pomocy. Będę walczył. Jak mi się uda to dam znać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
A może przeinstalowanie sterowników do IDE ...pomoże
![]()
![]() |