Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.09.2000, 13:10   #1
Joanna2000
Gość

Ja oszaleje.......!!!!!

Moja Yamaha kasuje wszystkie CD-Ry , CDRW nagrywa poprawnie ale po nagraniu CDr plytka sie nadaje do kosza - w ogole nie mozna wejsc do napedu - tak jakby nic nie bylo w CDROMIE,a jednoczesnie plytka ma 650MB w sytemie plikow FAT podczas gdy wczesniej nagrane przez mnie plytki maja CDFS czy cos takiego,nagrywalam we wszystkich mozliwych programach ze wszystkimi mozliwymi opcjami - nawet w Packet CD - i za kazdym razem jest tak samo

czy to mozliwe zeby nagrywarka nagrwala dobrze CDRW a CDR nie? moj znajomy twierdzi ze byc moze mam uszkodzony laser - a co wy na to?

Joanna

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.09.2000, 13:15   #2
Joanna2000
Gość

....... i czy ktos z nas zna jakos firme ktora by prowadzila serwis nagrywarek Yamahy?

dziekuje

Joanna

Stary 08.09.2000, 01:41   #3
TVC
www.ds.art.pl

Data rejestracji: 02.05.2001
TVC zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Joanno moj kumpel ma taki sam problem,posiada nagrywarke philips 2/2/6 i tak samo jak ty nie moze nagrywac plyt cdr tylko cdrw.Czyszczenie lasera nic nie dalo, a nasz znajomy z serwisu podejrzewa ze to laser(uszkodzenie,ale jak).
Zanim nagrywarka padla mu na dobre pomoglo mu przeinstalowanie systemu(nie wiem w jaki sposob ale po tym wszystko dzialalo jakis tydzien,nastepnie nagrywarka padla i pozostalo cdrw)
TVC jest offline  
Stary 13.09.2000, 19:57   #4
Drakula
Gość

Miałem ten sam problem. Sprzęt Yamaha 8424 SCSI pod Win 95 i wywalało mi średnio 1 płytę na 5. Objawy jak u Ciebie. Pomogło przeinstalowanie systemu ale zainstalowałem tylko 1 program do nagrywania: Nero i nic więcej. Polepszyło się ale i tak traciłem płytki. Wywaliłem Nero i zainstalowałem ponownie ale użyłem numeru seryjnego generowanego przez key-gena a nie przypadkowego seriala ściągniętego z sieci. Problem "niewidoczności" płyt może być też związany z błędnym zapisywaniem początkowych sektorów na płycie. Najnowsza wersja Nero 5.0.2.2. ma podobno jakieś poprawki w tym względzie, ale ja przestałem tracić płyty już z Nero 5.0.1.3 ale jak wspomniałem SN pochodził z key-gena.

Stary 15.09.2000, 19:00   #5
Drakula
Gość

Jeszcze jedna sprawa. Spróbuj przed podjęciem bardzej radykalnych działań rozkręcić obudowę i wyjąć i ponownie włożyć kable od zasilania i kontrolera. Jeżeli styki zaśniedziały to powinno to rozwiązać problem. Na sprzęcie kumpla też były problemy z nagrywaniem i po tym prostym zabiegu przeszło.
Zwróć też uwagę, że na tym forum kilka osób zwracało uwagę na konieczność zmiany sterownika SCSI na AHA. Ja takowego nie posiadam (mam prosty AdvanSys'a) a i tak płytki nie wywalają się, ale co sprzęt to inne problemy.
Powodzenia.

Stary 17.10.2000, 02:37   #6
donald
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.06.2002
donald w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
po pierwsze nie porównujcie Philipsa 2/2/6 do czegokolwiek a już napewno nie do nagrywajki to jakaś pomyłka Philipsa chcieli zrobić młynek do kawy a wyszł im
coś takiego jak 2/2/6 g.... .Problemy tego typu często nie są spowodowane optyką lasera tylko układem naprowadzania (mało precyzyjna mechanika) A co do problemów Joanny to zdecydowanie zamało parametrów podałaś aby cokolwiek stwierdzić .np :IDE czy SCSI a jeśli IDE to jak podpięta itp....
Pozdrawiam
donald jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: