Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.02.2003, 13:42   #1
Pabloz
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG 8481b

Hej!

Mam pytanie do posiadaczy tej nagrywarki. Nagrywarke kupilem kilka dni temu z biosem 1.00. Chcialbym sie dowiedziec na jakich plytkach udalo wam sie wypalic z predkoscia 48x. U mnie wyglada to tak ze wkladam np Dysana 48x (nagrywarka normalnie rozpoznaje go jako 48x) zapuszczam wypalanie i przez 10% wypalania nagrywarka chodzi na wysokich obrotach a po 10% zwalnia i juz wolniej do konca plytki tak wypala. Sprawdzilem w CloneCD (jako ze pokazuje rzeczywista predkosc) i okazuje sie ze przez te 10% nagrywarka wypala z predkoscia 20x lub 24x a pozniej do konca pali z predkoscia 16x. Czy takie zachowanie to kwestia nosnikow czy tez nagrywarki, i czy zmiana biosu cos pomoze?

Pozdrawiam.
Pabloz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.02.2003, 15:17   #2
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. Kwestia plyt
2. I najwazniejsze to kwestia nagrywarki. LG nie sa zbyt dobre.
ThanatoS jest offline  
Stary 09.02.2003, 15:51   #3
Pabloz
Stały bywalec ;)

Dzieki za odpowiedz. Fakt ze nagrywarke mam od niedawna i jeszcze duzo na niej nie wypalilem ;-) Jak potestuje to nie omieszkam napisac swojej opinii. A co do LG - wiem ze duzo ludzi narzeka, ja osobiscie do tej firmy nic nie mam - mialem prawie 2 lata lg 8081b (8x4x32x), i naprawde, narzekac nie moglem. A kupujac 8481b milo sie zaskoczylem pod wzgledem wykonania - naped jest cichutki, wszystko gladko chodzi, zadnych stukow itp. Nawet tacka sie cichutko i gladko wysuwa....

Pozdrawiam.
Pabloz jest offline  
Stary 09.02.2003, 16:14   #4
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Pabloz napisa***322;(a)
Dzieki za odpowiedz. Fakt ze nagrywarke mam od niedawna i jeszcze duzo na niej nie wypalilem ;-) Jak potestuje to nie omieszkam napisac swojej opinii. A co do LG - wiem ze duzo ludzi narzeka, ja osobiscie do tej firmy nic nie mam - mialem prawie 2 lata lg 8081b (8x4x32x), i naprawde, narzekac nie moglem. A kupujac 8481b milo sie zaskoczylem pod wzgledem wykonania - naped jest cichutki, wszystko gladko chodzi, zadnych stukow itp. Nawet tacka sie cichutko i gladko wysuwa....

Pozdrawiam.
Dobre napedy LG robil do wersji 12x8x32x, a nastepne modele zaczely sie chrzanic.
ThanatoS jest offline  
Stary 09.02.2003, 18:30   #5
Pabloz
Stały bywalec ;)

Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Dobre napedy LG robil do wersji 12x8x32x, a nastepne modele zaczely sie chrzanic.
Tak do konca nie jestem pewny, bo jak kupowalem 8x4x32x to tez juz mowili ze sa do kitu ;-) Przed chwila wypalalem 2 plytki xdisc (takie niebieskie) plytki 40x nagrywarka wykryla jako 32x. Ale tym razem bardzo ladnie wypalila je z maksymalna predkoscia 32x (32x osiagnela gdzies kolo polowy plytki). Calosc wypalienia niecalej 700MB plytki trwala 2:45.

Pozdrawiam.
Pabloz jest offline  
Stary 09.02.2003, 20:13   #6
slawo77
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.10.2002
slawo77 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
poczytaj posty o LG - zanim zaczniesz pytac
nowszy bios na 100% rozwiaze wiekszosc problemow
slawo77 jest offline  
Stary 09.02.2003, 20:47   #7
Pabloz
Stały bywalec ;)

Cytat:
slawo77 napisa***322;(a)
Przeczytalem dzis prawie wszystkie posty o LG ;-) Ale nie znalazlem pytania czy nowy bios zmienia tylko rozpoznawanie predkosci plytki po wlozeniu, czy tez zmienia cos juz w trakcie samego wypalania.

Pozdro
Pabloz jest offline  
Stary 09.02.2003, 21:22   #8
Pabloz
Stały bywalec ;)

Cytat:
slawo77 napisa***322;(a)
Twoj list przesadzil, z pelnymi gaciami sciagnalem i odpalilem flashera ze strony lg..... dlugo sie flashuje ;-) No ale mam biosik 1.02. Teraz trzeba potestowac ;-)

PS: Jak zareaguje serwis jesli oddam nagryware na kotrej obudowie pisze bios 1.00 a w srodku jest 1.02 ? Musialbym flashowac w dol ponownie?

Pozdrawiam
Pabloz jest offline  
Stary 10.02.2003, 21:29   #9
Pabloz
Stały bywalec ;)

Update:

Po zmianie biosu na 1.02 wypalalem na Dysanie (48x) obraz (63 minuty), clonem. Poprzednio zwalnial do 16x teraz przy koncu obrazu mial 42x, wiec mysle ze jakby obraz mial pelne ~80 minut doszedlby do 48x :-)

Wypalona plytke sprawdzilem w nero cd speed w 3 letnim asusie (cd-rom ma coraz czesciej problemy z czytaniem plytek) wywalil 1 czerowny kwadracik przy koncu plyty (tu mala dygresja - czy ma znaczenie ze sprawdzam plyte ciepla - swiezo po wypaleniu, czy poczekac az ostygnie?) Powtorzylem test w nagrywarce - wszystkie zielone. Powtorzylem test w asusie - 1 zolty w pierwszym kwadraciku i jeden czerowny ale juz w innym miejscu. Wiec o czym to swiadczy? Cienka plyta/cienko nagrana czy juz asus moze juz dogorywa?

Pozdrawiam.

PS: Wszystkie pliki sie z plytki przegrywaja w asusie (pomimo czerwonych kwadracikow) - troche plytke meczyl ale przeczytal. Co o tym myslec?
Pabloz jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: