Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.11.2003, 01:48   #1
exorre
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.11.2003
exorre w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Za wolny zapis

Mam nagrywarkę LiteOn Ltr 52327s (QS0B). Alcohol i Clonecd pozwalaja "jedynie" na zapis 48x(maxymalna obsługiwana prędkość nagrywarki 52x, nośnik 52x), wcześniej dla tych samych płyt oba programy pozwalały na zapis z prędkościa 52x. Interesuje mnie w jakim miejscu można znaleźć informację o maksymalnej prędkości nagrywarki (w systemie), podejżewam, że prędkość zapisu "narzucana" jest z zewnątrz - jestem tego pewien, bo przeniesieniu nagrywarki do innego komputera tryb 52x jest obecny (nie chodzi więc o firmware, ani o nośnik), poza tym oba programy zmniejszyły maxymalną obsługiwaną prędkość zapisu w tym samym czasie.

Wszystko mam poprawnie podłączone, najnowsze ASPI itd.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.11.2003, 10:16   #2
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
maksymalna predkosc nagrywarki pokazuje:
- nagrywarka na swoim przednim panelu
- producent na swojej stronie glownej
- programy, np. NeroInfoTool (z pakietu Nero)

jest tak jak piszesz: prędkość zapisu "narzucana" jest z zewnątrz, tzn. predkosc nagrywania plyty jest ustalana przez sama nagrywarke, bios nagrywarki posiada baze nosnikow z predkosciami bezpiecznymi dla danej plytki (jesli tylko dany nosnik zostanie rozpoznany przez nagrywarke)

funkcja ta nazywa sie (w lite-onach) Smart-Burn i mozesz ja wylaczyc (co oczywiscie nie jest polecane), wowczas nagrasz z dowolna predkoscia, nawet maksymalna, ale tak nagrana plytka moze nie nadawac sie do odczytu
(w Nero: Recorder -> choose recorder -> Options >> -> SMART-BRUN enabled, w alkoholu ani w Clonie nie wiem, nie uzywam)

maksymalna predkosc nagrywania, na jaka pozwala nagrywarka na danym nosniku mozesz sprawdzic programikiem Smart-Burn Media Check (na cdrinfo.pl) - program dla lite-on'ow

---

piszesz, ze nagrywarka wczesniej nagrywala te nosniki z predkoscia 52, a teraz 48 - a w miedzyczasie nie update'owales biosu?
piszesz tez, ze po przeniesieniu na inny komp nagrywarka pozwala na zapis x52, wiec moze na tym drugim kompie ta opcja Smart-Burn jest wylaczona?
a moze masz wylaczone DMA nagrywarki i nie potrafi nagrac (a wlasciwie odczytac z dysku) szybciej niz x48 (ale to raczej nie to, bo wowczas nagrywanie byloby x52, tylko bufor by skakal)

Ostatnio zmieniany przez cinma : 07.11.2003 o godz. 10:20
cinma jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: