![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2003
![]() |
Za wolny zapis
Mam nagrywarkę LiteOn Ltr 52327s (QS0B). Alcohol i Clonecd pozwalaja "jedynie" na zapis 48x(maxymalna obsługiwana prędkość nagrywarki 52x, nośnik 52x), wcześniej dla tych samych płyt oba programy pozwalały na zapis z prędkościa 52x. Interesuje mnie w jakim miejscu można znaleźć informację o maksymalnej prędkości nagrywarki (w systemie), podejżewam, że prędkość zapisu "narzucana" jest z zewnątrz - jestem tego pewien, bo przeniesieniu nagrywarki do innego komputera tryb 52x jest obecny (nie chodzi więc o firmware, ani o nośnik), poza tym oba programy zmniejszyły maxymalną obsługiwaną prędkość zapisu w tym samym czasie.
Wszystko mam poprawnie podłączone, najnowsze ASPI itd.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
maksymalna predkosc nagrywarki pokazuje:
- nagrywarka na swoim przednim panelu - producent na swojej stronie glownej - programy, np. NeroInfoTool (z pakietu Nero) jest tak jak piszesz: prędkość zapisu "narzucana" jest z zewnątrz, tzn. predkosc nagrywania plyty jest ustalana przez sama nagrywarke, bios nagrywarki posiada baze nosnikow z predkosciami bezpiecznymi dla danej plytki (jesli tylko dany nosnik zostanie rozpoznany przez nagrywarke) funkcja ta nazywa sie (w lite-onach) Smart-Burn i mozesz ja wylaczyc (co oczywiscie nie jest polecane), wowczas nagrasz z dowolna predkoscia, nawet maksymalna, ale tak nagrana plytka moze nie nadawac sie do odczytu (w Nero: Recorder -> choose recorder -> Options >> -> SMART-BRUN enabled, w alkoholu ani w Clonie nie wiem, nie uzywam) maksymalna predkosc nagrywania, na jaka pozwala nagrywarka na danym nosniku mozesz sprawdzic programikiem Smart-Burn Media Check (na cdrinfo.pl) - program dla lite-on'ow --- piszesz, ze nagrywarka wczesniej nagrywala te nosniki z predkoscia 52, a teraz 48 - a w miedzyczasie nie update'owales biosu? piszesz tez, ze po przeniesieniu na inny komp nagrywarka pozwala na zapis x52, wiec moze na tym drugim kompie ta opcja Smart-Burn jest wylaczona? a moze masz wylaczone DMA nagrywarki i nie potrafi nagrac (a wlasciwie odczytac z dysku) szybciej niz x48 (ale to raczej nie to, bo wowczas nagrywanie byloby x52, tylko bufor by skakal) Ostatnio zmieniany przez cinma : 07.11.2003 o godz. 10:20 |
![]() |
![]() |
|
|