![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Ricoh 7080A i 7083A
Jestem przekonany, że 7080A to dobry sprzęt (w swojej "klasie"), ale w zasadzie ciężko jest go kupić. Zostaje mi model 7083A i mam pytanie jakie są różnice między nimi? Chodzi mi o "praktyczne użytkowanie" czyli niezawodność itp (bo wszysktie dane techniczne wyczytałem tutaj, więc to wiem)
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Uzywam od ok. 4 tygodni nagrywarke Ricoh MP7083A i jak narazie nie narzekam. Poza tym, że ma swoje fochy jest OK. Bardzo dobrze wypala Verbatim 74 i 80 (predkosc 8x), TraxData - wypala tylko 2x przy reszcie predkosci odmawia wypalanie plyty, Kodak 74 (Silver + Gold) najpierw wypalal przy pred. 8x, potem odmowil wypalania, a obecnie wypalam 4x. Wszystkie plyty wypalam WinOnCD 3.7 oraz NeroBurn v. 5.0.3.1 i to odnosi sie do plyt audio. Inna sytuacja jest z danymi, nie zauwazylem zadnych problemow na tych wszystkich plytach przy pred. 8x. Inaczej tez jest w programie Feurio, tutaj wszystkie te plyty nagrywalen 8x i graly. W Feurio malem klopoty, ale bylo to spowodowane konfiguracja mojego sprzetu (po utowrzeniu tzw. Lead-In program sie zawieszal, wiec wylaczylem DMA i juz sie nie wiesza). Mam nadzieje, ze troche Ci rozjasnilem sprawe co do wyboru nagrywarki.
|
![]() |
#3 |
Gość
|
dzięki ! znaczy ogólny wniosek jest taki, że nagywajka jest godna polecenia (znaczy w swojej klasie)
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Mam Ricoha 7083 od 2 tygodni i nagrałem juz ok 25 płytek. Nie sprawia żadnego problemu.
Nagrywam głównie na Dysanach Platinium 74 min. z 8-krotną prędkością. Nagrywałem mniej więcej z 15 CD z danymi i z 10 CD audio. Wszystkie z prędkością 8X. Uzywam też zapisu pakietowego działa b. dobrze 8x ale do tej prędkości musisz mieś płytki CDRW z logiem HIGH SPEED. Ja dalem za niego 799 zł brutto i naprawdę jestem zadowolony. Polecam. |
![]() |
#5 |
Gość
|
Oczywiście, w swojej klasie jest to urządzenie godne polecenia. Wydaje mi się, że problem z prędkościami nagrywania (tutaj mówię o płytach audio) leży nie tyle co w nagrywarce, co w w samym nośniku. Błąd najczęściej występuje przy tzw. Power Calibration, czyli nie może dobrać mocy lasera do danej prędkości. Ale jak mówię to dotyczy tylko płyt audio, płyty z danymi idą dobrze. Poza tym jest wysztko OK.
|
![]() |
#6 |
Gość
|
Zgodze sie z przedmówcą odnośnie tematu że prędkość wypalania zależy od płytki a mniej od samej nagrywarki choćczasami może to być i problem nagrywarki a błędy w kalibracji powinny być usuwane w kolejnych wersjach biosa z któryymi nie ma problemów w przypadku Ricoha
Użytkuję 7080A i jeśli chodzi o płytki to nie spotkałem się z tego typu problemem aby ...arka stroiła fochy - fochy mają płytki nawet jeśli sa z jednej partii pozdrawiam 6 |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.11.2000
![]() |
Witaj nazywam sie Maciek i kupilem niedawno Ricoh 7083 A , mam problem z programem ColneCD, a mianowicie po zakonczonej instalacji gdy uruchamiam program komputer sie zawiesza nie wiem czym to jest spowodowane.
Jeli Był Bys tak uprzejmy cos mi na ten temat poradzic, to bede Ci bardzo wdzieczny. Dziekuje z gory Maciek z Płocka. moj adres dmacio@2com.pl |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.10.2000
![]() |
cze ja posiadam ricoha 7083 od 7-9 tygodni i nimam zadnych problemow co do clonecd i zadnych innych dziala jak zloto niezdazylo mi sie nigdy co do zmiany predkosci tak jak to wczesniej opisano.
|
![]() |
![]() |
|
|