![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2005
![]() |
Nagrywanie płyt w MS-DOS
Witam.
Jak nagrac plyte zpod platformy DOSa? Sa do tego wogole programy>? Chodzi mi o nagrywanie plyt CD i DVD z dyskow IDE ATA do nagrywarki IDE ATA. Jesli nie - jak inaczej prosto nagrac dane zawarte na dysku IDE ATA gdy wysiadzie Windows? Np. przy Linuksie jest za duzo konfiguracji i problemow... Win 3.11 nie rusza na nowszysch komputerach etc... Co radzicie? Za wszystkie posty z gory wielkie THX. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No jak tak można gadać, na Linuxie raptem trzy komendy i jest dostęp do patrycji windows .... jest.
No jak ci Linux nie pasi to może XP uruchamiany bezpośrednio z płytki ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
mgit prosze podaj mi te komenty aby mozna bylo przegladac i zapisywac dane na partycji ntfs
|
![]() |
![]() |
#4 | |||||||||||||||
Guru
Cytat:
Kubuntu/Ubuntu <--- systemy oparte te Debianie 0. Wyświetlanie listy partycji: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Albo rekompiluj jądro aby włączyć wsparcie odczytu NTFS. (Trudniejsze) Lub pobierz pasujący do jądra moduł. Upewnij się, że posiadasz odpowiednią wersję (na przykład podobny do: 2.6.9-1.667). Użyj komendy 'uname -rm' aby uzyskać więcej informacji. Wejdź pod adres http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/fedora3.html po moduł/rpm. Wejdź pod adres http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/instructions.html po instrukcje. Cytat:
Sprawdzanie partycji Sprawdź ile partycji NTFS posiadasz: Cytat:
Stwórz punkty montowania Zamiast /media/, możesz również użyć /mnt/, oba będą działać, ale upewnij się, że dokonałeś odpowiednich edycji w wybranych miejscach. Cytat:
Montowanie partycji Uruchom 'man mount' aby uzyskać dokładny opis czym są "-r -o umask=0222". Cytat:
Otwórz '/etc/fstab' w ulubionym edytorze i dodaj następujące linie na KOŃCU pliku (pamiętaj, że u ciebie mogą się one różnić zależnie od tego jak nazwałeś i gdzie umieściłeś katalogi): Cytat:
![]() W dystrubucji typu SuSe 10, Mandriva 2006 patrycje są montowane automatycznie ![]() Ten mini fox obrazuje, że montowanie patrycji jest bardzo proste. Poradniki pisane pod konkretną dystrybucje są dostepne na każdym forum poświęconej konkretnej dystrybucji linux'a Miłej lektóry ![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 13.03.2006 o godz. 15:22 |
|||||||||||||||
![]() |
![]() |
#5 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Wielkie dzieki, jak tylko znajde czas pobawie sie tym na linuxie
|
![]() |
![]() |
#6 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
I ta cala lista komend to maja byc te 3-4 komendy? A po drugie co to ma wsspolnego z wypalaniem CD i DVD!!??
![]() ![]() edit: No a ten batchdisc o ile wiem wypala tylko w nagrywarkach SCSI... ![]() Porsche o dalsza pomoc ![]() No i najlepiej jakby po polsku bo po angielsku to nie jest rewelacyjnie bo rozumiem tylko jakies 80% tekstu... I wogole ten program jakis skomoplikowany.. .Dajmy ze chce np zrobic obraz z plikow c:\xxx.exe i d:\bbb.com i pozniej nagrac go na plyte. Co robic? ![]() Ostatnio zmieniany przez obibok1 : 13.03.2006 o godz. 21:05 |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Cytat:
![]() A ma to wiele wspólnego z wypalaniem bo odpalamy dystrubucje np Ubuntu Live montujemy patrycje ntfs i wypalamy w k3B ![]() No ale jak ktoś negatywnie nastawiony do Linux'a to już jego problem ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Ano... Po prostu linux jest trudny jako sam kernel i nie mam zamiaru sie za niego brac bo uwazam ze nie jest idealny.... Wiekszosc linuxow jest bardzo niedopracowana. Czy ktos ma jakis prostszy sposob>?
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() jest tak wielozadaniowy, ze przy dwoch sie "czasami" wykrzacza ![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Sluchajcie, zakladalem ten temat nie po to zeby sie klocic ale zeby rozwiazac problem. Chodzi mi o cos takiego jak batchdisc ALE ma on jeden duuuuzy minus, mianowicie:
Jesli chcemy nagrac plyte, procedura jest taka, ze najpierw dodajemy pliki do obrazu, a pozniej obraz nagrywamy na CD. No ale - nie mozna w pole gdzie ma byc wpisana nazwa pliku wpisac lokalizacji wszystkich plikow bo wywali blad. Natomiast jesli mialbym podawac nazwy wszystkich pokolei to bym przez cale zycie tego nie zrobil. Jakies pomysly? I prosze - jestem nowy na tym forum a juz widze ze mgit robi zawieruche.. Naprawde... Zbaczacie z tematu, mgit na sile wciska mi linuxa, jedynie moderator Maciej pomogl mi, ale nieznacznie, i uwazam ze jedsli po raz kolejny pojawilby sie w tej rozmowie na pewno cos by poradzil, natomiast nie widze zeby sie kwapil... Prosze o troszke wiecej checi, ok? Tym bardziej ze taka sprawa jak nagrywanie w DOSie moze byc bardzo przydeatne i nie tylko mi ale i innym... |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Cytat:
![]() Poprostu uświadomiłem ci, że istnieje coś takiego jak wersja Live Linux dzieki której bez instalowania możesz bez problemu nagrać co potrzebujesz, jest to znacznie prostrze niż nagrywanie pod dos Jeżeli taka alternatywa ci się nie podoba bo Linux jest ble, syf, tylko programy ze stajni Microsoft są git to jest inna alternatywa Program CDRWin pod DOS: 1) http://www.garage-a-records.com/lpcd.html 2) http://www.goldenhawk.com/ <--- dział Download Area PS. Zaraz powiesz że to dla windows program a nie bo jest też wersja dla DOS jednakże nie jest darmowa ![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 16.03.2006 o godz. 23:56 |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |