Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.05.2003, 12:31   #1
neeeo
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.05.2003
neeeo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Nagrywanie płytek audio.

Witam wszystkich!!

Mam problem przy nagrywaniu płytek audio, może ktoś mi jakoś pomoże?

Mam nagrywarkę Liteon LTR-52246S do nagrywania używam Nero i płytek cd-r Akoss. I przy nagrywaniu muzyki z mp3-ek i przy odtwarzaniu jej potem w jakimś odtwarzaczu audio zauważyłem jakby "przeskakiwanie ścieżek" <tz. przy odtwarzaniu jakiegoś utworu przeskakuje on do przodu o jakiś czas, albo urwa końcówkę utworu>. Może jest to wina płytek albo programu do nagrywania ?
neeeo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.05.2003, 12:56   #2
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Nagrywanie płytek audio.

Cytat:
neeeo napisa***322;(a)
Witam wszystkich!!

Mam problem przy nagrywaniu płytek audio, może ktoś mi jakoś pomoże?

Mam nagrywarkę Liteon LTR-52246S do nagrywania używam Nero i płytek cd-r Akoss. I przy nagrywaniu muzyki z mp3-ek i przy odtwarzaniu jej potem w jakimś odtwarzaczu audio zauważyłem jakby "przeskakiwanie ścieżek" <tz. przy odtwarzaniu jakiegoś utworu przeskakuje on do przodu o jakiś czas, albo urwa końcówkę utworu>. Może jest to wina płytek albo programu do nagrywania ?
A jaką prędkopścia nagrywasz. Może za szybko
Proponuje wypal AUDIO z 8x.
Może odtwarzacz AUDIO nie najlepiej sobie radzic z odczytem CDR?
Sprawdź czy jak odtwarzasz muze w nagrywarce są takie problemy, a na przyszłość polecam wypalać muzykę we Feurio - to profesjonalne narzędzie do wypalania muzy. pozdro
Stary 18.05.2003, 13:17   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: Re: Nagrywanie płytek audio.

Cytat:
surff napisa***322;(a)
A jaką prędkopścia nagrywasz. Może za szybko
Proponuje wypal AUDIO z 8x.
Może odtwarzacz AUDIO nie najlepiej sobie radzic z odczytem CDR?
Sprawdź czy jak odtwarzasz muze w nagrywarce są takie problemy, a na przyszłość polecam wypalać muzykę we Feurio - to profesjonalne narzędzie do wypalania muzy. pozdro
Dodam jeszcze, że zmiana płyt na lepsze może coś pomóc. Ale co do prędkości 8x to się zgadzam.
SEBAW jest offline  
Stary 18.05.2003, 13:41   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Podstawą jest nagrywanie płytek w trybie DAO (nagrywanie ciągłe bez przerywania pracy lasera). Często trzaski powodowało nagrywanie płyty w np. trybie RAW.
Nagrywaj wolno-od 8X wzwyż nie pzrekraczając 20X.

Ja nagrywam Audio w Nero i jest OK.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 18.05.2003, 15:28   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
Podstawą jest nagrywanie płytek w trybie DAO (nagrywanie ciągłe bez przerywania pracy lasera). Często trzaski powodowało nagrywanie płyty w np. trybie RAW...
Ja nagrywam Audio w Nero i jest OK.
RAW ...?
A nie TAO (Track-AT-Once)
Stary 18.05.2003, 16:21   #6
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
RAW ...?
A nie TAO (Track-AT-Once)
no qfa! nie żadne RAW, tylko TAO! Pomyłka! 8)

DAO, DAO i jeszcze raz DAO i nie TAO, ani nie RAW ^_^

CIAPEK jest offline  
Stary 18.05.2003, 16:34   #7
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poza tym, mp3 ktore nagrywasz moze byc blednie zrzuocone i stad moze sie pojawiac przeskakiwanie.
Krzycho83 jest offline  
Stary 18.05.2003, 17:05   #8
CIAPEK
CDRinfo VIP

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Poza tym, mp3 ktore nagrywasz moze byc blednie zrzuocone i stad moze sie pojawiac przeskakiwanie.
To również prawda. Więc sprawdź jak to gra z winampa lub innego odtwarzacza mp3, którego używasz. Jeśli tam też są błędy nie pozostaje Ci nic poza kompresją danych tracków lub ściągnięcie innych z netu lub od kumpla.
Czasem może tak się zdarzyć, że mimo tego iż kawałki grają dobrze na komputerze to powrzóceniu ich na płytke są trzaski, ale to rzadkość.
Np. Siemens SL45i z odtwarzaczem mp3 jest bardzo wybredny na mp3. Wiem to po sobie, ale to już inna sprawa...:cool:

CIAPEK jest offline  
Stary 18.05.2003, 17:21   #9
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Feurio tez zawsze sprawdza poprawnosc pliku mp3 przed nagraniem. Wiec moze warto by sprobowac z tym progsem.
Krzycho83 jest offline  
Stary 18.05.2003, 18:33   #10
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A moze cos nie tak z odtwarzaczem AUDIO? Probowales na roznych wiezach?
Ja na swojej JVC mialem to samo co ty czyli mi plyta przeskakiwala, raz do przodu, drugi raz do tylu. Pomoglo podkrecenie lasera.
murt jest offline  
Stary 18.05.2003, 22:47   #11
tian
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.01.2003
tian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sprobuj sprawdzic...

... na innej wiezy. Jesli to nie jest wina samych plyt, to zapewne cos z wieza. Majac kiedys takie podobne problemy, to u mnie wystarczyla drobna "naprawa" lesera, tak jak kolega Murt napisal. Najpierw przede wszystkim sprawdz na innym sprzecie nagrane wczesniej plyty audio. Pozdrawiam
tian jest offline  
Stary 19.05.2003, 13:12   #12
neeeo
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.05.2003
neeeo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: sprobuj sprawdzic...

Cytat:
tian napisa***322;(a)
... na innej wiezy. Jesli to nie jest wina samych plyt, to zapewne cos z wieza. Majac kiedys takie podobne problemy, to u mnie wystarczyla drobna "naprawa" lesera, tak jak kolega Murt napisal. Najpierw przede wszystkim sprawdz na innym sprzecie nagrane wczesniej plyty audio. Pozdrawiam
Co masz na myśli mówiąć "naprawa lasera", czy można to zrobić samemu, czy trzeba by było nieść sprzęt do serwisu jakiegoś? Mógłbyś dokładnie napisać co trzeba podkręcić w laserze i jak to robiłeś ?

Pozdrawiam
neeeo
neeeo jest offline  
Stary 19.05.2003, 16:21   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
'naprawa lasera' to okreslenie na mocno amatorski tuning sprzetu - wiekszosc diod laserowych, odczytowych ma na glowicy taka niewielka srubke czy tez pokretlo (mowiac niewielka mowimy o rzedze milimetra i mniej) - reguluje prad przeplywajacy przez diode - podkrecenie pomaga okresowo przywrocic sprawnosc urzadzenia - pisze jednak CZASOWO gdyz po tym zabiego glowica najczesciej szybko i nieodwracalnie odmawia dalszej wspolpracy (srednio o 4-5 miesiacach)

powyzszy zabieg radze traktowac jako ostatnia deske ratunku - lub gdy wiemy co robimy a chcemy np. zmusic nasz sprzet do wspolpracy z RW (slabe lasery gubia sie na bardzo malo kontrastowej powierzchni RW)

generalnie nie polecam eksperymentow - jest to bardzo czula srubenka a po modyfikacji ciezko trafic w punkt wyjsciowy
Stary 20.05.2003, 00:24   #14
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
To również prawda. Więc sprawdź jak to gra z winampa lub innego odtwarzacza mp3, którego używasz. Jeśli tam też są błędy nie pozostaje Ci nic poza kompresją danych tracków lub ściągnięcie innych z netu lub od kumpla.
Czasem może tak się zdarzyć, że mimo tego iż kawałki grają dobrze na komputerze to powrzóceniu ich na płytke są trzaski, ale to rzadkość.
Np. Siemens SL45i z odtwarzaczem mp3 jest bardzo wybredny na mp3. Wiem to po sobie, ale to już inna sprawa...:cool:
Sprawdzanie w Winampie nie jest miarodajne - ten player stara sie wyciszyc bledne ramki. Nie jest to wprawdzie pewna informacja ale zgadzalo by sie to z moimi doswiadczeniami. Generalnie polecam do audio Feurio ktory testu poprawnosc plikow mp3 przed wypaleniem.
Stary 21.02.2006, 17:39   #15
alsababnur
Banned

Data rejestracji: 05.09.2005
alsababnur w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
podkrecanie laseera...

witam...ja osobiscie podkrecam lasery w psx 1 po tym zabiegu laser nadaje sie juz tylko do regeneracji ktora jak mi sie wydaje kosztuje okolo 60 zl. ale jest to dobry sposob na sprzedanie sprzetu ze """sprawnym inaczej"" laserem...o rospisalem sie nie na temat sorka i pozdro....
alsababnur jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: