Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.07.2001, 18:32   #1
zyh
Gość

Nagrywanie płytek audio

Może ktoś może mi powiedzieć jaka jest optymalna
prędkość do nagrywania płytek CDR audio, nowych
1x-16x... no wiecie nie za wolno coby sie ścieżki nie porozłaziły, ale nie za szybko ??

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2001, 21:09   #2
zibi
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2002
zibi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
w Chip'ie przy okazji testu płyt cdr napisali, że optymalną prędkością jest x8. zresztą cytuje:

<<Nagrywarka CD - 8-krotna prędkość jest idealna do zapisu

PYTANIE: Często mówi się, że najlepsze wyniki można uzyskać nagrywając płyty z 8-ktrotną szybkością. Odczyt tak zapisanych płyt przebiega szybciej, a liczba błędów odczytu jest mniejsza. Czy tak jest w rzeczywistości, a jeśli tak, to z czego to wynika?
ODPOWIEDŹ: Rzeczywiście, płyty CD-R zapisane z większą szybkością pozwalają się łatwiej odczytywać. Badania przeprowadzone w laboratorium CHIP-a świadczą o tym, że dla testowanych nośników 8-krotna prędkość zapisu jest idealna.
Fakt ten wyjaśnić można następująco: Podczas zapisu płyty z jednokrotną prędkością strumień lasera dłużej oddziałuje na powierzchnię płyty i wypala większą ilość barwnika niż w przypadku zapisu z większą szybkością. Z powodu zbyt dużej intensywności lasera w bezpośrednim sąsiedztwie punktu, na który skierowany jest strumień światła, wytapia się barwnik, co powoduje, że zapisany ciąg bitów staje się "nieostry". Podczas odczytu mankament ten musi być korygowany przez mechanizm korekcji błędów napędu CD-ROM.
Nowe nagrywarki CD-R automatycznie dostosowują intensywność strumienia lasera do szybkości zapisu. Niestety, ze względu na niedoskonałości w wykonaniu lasera intensywność strumienia nie jest optymalnie zsynchronizowana z prędkością zapisu i niektóre bity mogą być zapisane "nieostro". Jedynie przy 8-krotnej prędkości wpływ intensywności strumienia na jakość zapisu jest niewielki, ponieważ wówczas laser nagrywarki pracuje w zakresie zieleni. >>

ale ja mogę Ci podać tylko takie suche dane, bo nie mam jeszcze nagrywarki i własnych spostrzeżeń.
i też byłbym zainteresowany tym co na ten temat powiedzą "starzy wyjadacze" :-)

pozdruffka
zbyszek
zibi jest offline  
Stary 04.07.2001, 07:56   #3
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja tam wypalam 4x / bo maz w54 i szybciej sie nieda )/
cana jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: