Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.06.2004, 13:54   #1
pascal
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.06.2004
pascal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Nagrywanie na Teac W-512EB i nie tylko...

Witam wszystkich! Mam taki problem a mianowicie: od pewnego czasu nie moge nagrać praktycznie żadnej płytki na powyższej nagrywarce, myślałem oczywiście że spawarka oddała ducha (w koncu trochę wypaliła sobie w swoim żywocie) no ale znalazłem kiedyś starą płytkę cd-r i ją pieknie obsłużyła, taki sam był efekt przy obsłudze ciutke starszych cd-rw. Jedyne co mi sie udało znaleźć na forach to to że nagrywarka może być stara i nie obsługiwać wszystkich rodzajów płytek. Dla dodanie podam iż nero powiada iż jest błąd kalibracji mocy (wnioskuję iż płytki od jakiegoś czasu muszą mieć inny rodzaj podłoża) czy da się z tym cokolwiek zrobić? Bios mam jeden z najnowszych 2.0H, czy jest jakaś szansa? może są jakieś płytki na rynku, które będą działały (sam nakupiłem już wiele rodzajów i nic). Jeśli ktoś miałby podobne problemy i wiedział jak z tym sobie poradzić to proszę o pomoc, dzięki i pozdrowienia :-)
pascal jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.06.2004, 17:43   #2
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
na poczatek wgrywaj nowszy bios - 2.0K

ftp://ftp.teac.co.jp/pub/dspd/downlo...UPW512EB07.EXE

potem raportuj

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 08.06.2004, 22:29   #3
pascal
Nowy na forum

Juz kiedyś myślałem nad uaktualnieniem biosu do wersji K ale byłem sceptycznie do tego nastawiony, dzisiaj przeprowadziłem owy zabieg i niestety nic a nic to nie pomogło, jest dokładnie tak jak przed tym Czy jest jakakolwiek rada na to? Pewno zmiana płytek... a czy ktoś może polecić płytki, które na pewno zadziałają. Czyżby mój recorder został zwykłym cd-romem ;(
pascal jest offline  
Stary 09.06.2004, 00:14   #4
ZEN4

Data rejestracji: 03.01.2003
ZEN4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czesc
posiadam nagrywarke teac W-58E - jest to starszy model od Twojej nagrywarki, nigdy w nim nieaktualizowalem biosa ani nic takiego, i do tej pory nagrywa plytki bez problemow a wiec to troszke dziwne aby nowszy problem mial problemy tego typu - czy Twoj probelm wystepuje rownież po formacie - i czy niezmieniałes moze taśmy na kturej znajduje sie nagrywarka, u mnie kiedy nagrywarka znajdowala sie na tej samej tasmie co dysk psuła wszystkie plytki. A co do płytek czy prubowałeś nagrywać np. na esperanzach (białe z niebieskim spodem), na nich chyba najlepiej mi sie obecnie wypala.
ZEN4 jest offline  
Stary 09.06.2004, 00:29   #5
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jesli wgranie nowszego biosa nie pomoglo, to teraz trzeba zajac sie przeczyszczeniem optyki (jesli co to bylo juz co i jak - opcja 'szukaj')

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 09.06.2004, 12:01   #6
pascal
Nowy na forum

Odpowiedź ZENa jakby dodała mi skrzydeł, czyli jest możliwość że będzie chodzić. Czy po formatowaniu tak się dzieje chyba tak, a mam podłączoną na chanel 2 slave ( na master jest dvd i tak chodziło), co do płytek to używam tych samych po ładnie chodziły ale i one odmówiły. Ale skoro masz starszy typ i Tobie chodzi to może odpowiedź kryje sie w poście Y@nkee_PL, być może trzeba będzie pogrzebać w środku, tak też zrobię i zobaczymy co z tego wyjdzie :-) dzięki
pascal jest offline  
Stary 12.06.2004, 16:20   #7
pascal
Nowy na forum

Witam radośnie!

W końcu udało się to naprawić, może błąd kalibracji mocy (error calibration power) to wina padającego powoli lasera, ale u mnie przeczyszczenie optyki pomogło dosyć skutecznie, w końcu znowu można nagrywać jeee. Dzięki za wszystkie sugestie, pozdrówka dla wszystkich

PS. element optyczny przeczyściłem denaturatem, jak zawsze niezawodny
pascal jest offline  
Stary 13.06.2004, 23:07   #8
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gratuluje, ale na przyszlosc proponuje czysty metanol zamiast barwionego denaturatu, albo etanol. Wynalazki takie jak spirytus salicylowy itp. odpadaja bo pozostawiaja po wyschnieciu rozpuszczone w alkoholu substancje. Denaturat to wlasnie barwiony alkohol metylowy. Skoro ci sie udalo to dobrze, ale na przyszlosc radze jednak wybrac cos innego

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 13.06.2004 o godz. 23:09
Sebastian997 jest offline  
Stary 14.06.2004, 00:11   #9
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebastian997
... Denaturat to wlasnie barwiony alkohol metylowy. Skoro ci sie udalo to dobrze, ale na przyszlosc radze jednak wybrac cos innego
Tak na marginesie - denaturat to nie oczyszczony i barwiony alkohol etylowy (czyli etanol) i w odroznieniu od metanolu da sie go pic Znawcy tematu wiedza jak go odbarwic i smakowo zrobic znosnym.
Czystego metanolu jednak nie polecalbym z uwagi na to, ze jest silniejszym rozpuszczalnikiem od etanolu i osobiscie obawialbym sie o plastykowa optyke. Poza tym metanol jest raczej trudno zdobyc z uwagi na to ze jest silna trucizna.

Twoje uprawnienia: