![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
![]()
Posiadam nagrywarkę Teac W524E. Nagrywam już na niej od paru lat. W ostatnich dniach zaczęły pojawiać się problemy, głównie z płytami CD RW. Nagrywam płytę, program wypisuje że wszytsko ok. Wkładam płytę do napędu na innym komputerze i chcę przegrać. Wyskakuje okienko kopiowania. I zaczyna się problem. Kopiuje płytę (całą z danymi) bardzo długo bo około 20 min na dysk twardy. Po kilku minutach wypisuje mi błąd CRC. Jeżeli płytę przegrywam po trochu czyli w np. po 1 folderze wszystko się kopiuje ale równie długo.
W czym tkwi problem?? Czy to wina nagrywarki?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
Wiem że jestem niecierpliwy ale czy możecie mi pomóc??
|
![]() |
![]() |
#3 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
moze plyta RW juz po malu konczy swoj zywot
![]()
#4 | |
![]() |
Cytat:
To wygląda tak jakby nagrywarka na której jest płyta odtwarzana zapominała co czyta!! |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
moze wgraj do niej nowy biosik (jesli jest)
jesli nadal to samo to chyba czas, aby porozgladac sie za nowa spawarka ![]()
#6 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
a robiłeś już czyszczenie soczewki ?
|
![]() |
![]() |
#7 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Nagrywarka potrzebuje większej mocy lasera do RW...i zrób jak mówi mój przedmówca ...ogólne czyszczenie nagrywarki ...mechanika ,soczewka optyczna lasera.
Inne pomysły jesli czyszczenie nic nie da...: Spróbuj pobawić się DMA ....sprawdz przy włączonym lub wyłączonym. Zobacz na innej taśmie . Przeinstaluj sterowniki do IDE. Sprawdz Aspi .
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 25.03.2004 o godz. 15:29 |
![]() |
![]() |
#8 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
ghost mode dobrze podpowiada.
Powiem tak: dziś byłem u sąsiada przegrać mu film na dysk z płyty. Znam dobrze tą płytę (Carrefourowski Emtec - bleee - nie polecam) pod koniec ma ona uszkodzone sektory, u mnie ładnie idzie, ale napęd zwalnia - wiadomo musi. U sąsiada właśnie pod koniec występuje błąd CRC - napęd nawet nie walczy (jakis dvd rom pioniera). Jak widać jest to związane z korekcą błędów. Radziłem mu pzreczyścić soczewke tym bardziej że jego napęd to ten bez tacki - automatycznie wciągający płyty więc bardziej narazony na kurz. U niego to częsty błąd, napęd po prostu sobie nie radzi z gorszymi płytami. A jeśli możesz zwolnij nero drive speed odczyt - wydaje mi się, że to może rozwiąże problem, chociaż tymczasowo, ponieważ zauwżyłem, że fil odtwarzany z płyty idzie raczej bez problemu, a czemu? Napęd czyta wolniej. 3msie
|
|