![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
TEAC i nagrywanie w NERO _ łamiglowka
Mialem problem z Nagrywaniem w Nero - wywalało się przed rozpoczęciem zapisu jakiś time-out scsi/atapi itd...
Problem ten totyczy kilku wersji Nero. Znam przyczyne erroru wystepującego u mnie: Powodem jest podkręcony procek Celeron 466@560 Ta....czy teraz pożna sobie poradzić z tym jakoś ale tak żeby procek mógl być dalej podkręcony i używac NEro (kurna przecież WinOnCD chodzi) Moze jest ktoś kto używa Nero na podkręconym procku? Pozdruffka adadur |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
Spróbuj w bosie wywalić obsługe UDMA - przy podkręcaniu to zwykle robi najwięcej problemów...
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
Tak tylko na co to wpływa.
Mam HDD UDMA (ATA) 66, DCrom TEAC 40x chodzi na DMA podobnie jest z nagrywarką TEAC 512EB - czy bedzie to spowalnia lub negatywnie wpływac na te użądzenia. A tak wogóle to gdzie to siedzi w BIOSie, w jakiej zakladce? |
|
|
#4 |
|
Gość
|
Po prostu niektóre HDD (z "wyróżnieniem" ;-) tych firmy Seagate - celem wyjaśnienia, to są świetne dyski no ale...) źle znoszą przetaktowanie procka bo to bezpośrednio wpływa na transfer w UDMA (a tak wogule to jak masz dysk z szybkimi czasami dostępu, najlepiej 7200 albo i 10000 RPM to różnicę nawet między MultiWord DMA2 a UDMA66 trudno zauważyć chociaż zmierzyć ja jest bardzo łatwo...) - oczywiście to wcale nie musi być przyczyną twoich problemów ale warto spróbować. W BIOSie jest to w 'Integrated Peripherials' (przynajmniej u mnie)... Poza tym, jak ci sie nie uda to sie nie zabijaj...WinOnCD to też świetny programik...
|
|
|
#5 |
|
Gość
|
Zatem jak wpłynie wyłączenie UDMA w BIOSie. HDD mam IBM 7200 RPM UDMA66. Co to jest MultiWord DMA2?
Na wyłączenie DMA CDRW i CDR napewno nie mogę sonie pozwolić - teraz nagrywania obciąża procek na 1-2% a bez DMA 30-70% więc nie ma o czym mówić. Wyłączenie DMA w Win98 dało poprawę pomimo podkręconego procka ale to mi się nie podoba bo rozpoczęcie nagrywania zatrzymuje się na parę sekun w tym samym miejscu co mi się kaszani (wtedy emocje rosną nagra sie - nie nagra się!!!). adadur |
|
|
#6 |
|
Gość
|
MultiWord DMA było poprzednikiem UltraDMA/33 - z tego trybu korzystają np. nagrywarki i CDROMy które w "System Configuration" pojawiają się jako PIO3 lub 4 (PIO - wszystko kontroluje CPU, DMA - urządzenie samo się rządzi). Wyłącz w BIOSie obsługę UDMA a w Windzie ustaw wszystko na DMA. A nóż widelec... ;-)
|
![]() |
|
|