![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.11.2002
![]() |
![]()
Mianowicie zakupilem nagrywarke LG 48x, a problem polega na tym ze niechce nagrywac w predkosciach w jakich powinna... Myslalem ze to przez plytki, ale dzisiaj zakupilem Cd-ki VERBATIMA pastel 32x, i nagrywarka wykryla nawet w nich 40x... Gdy zabralem sie do nagrywania o predkosci 32x, to nagrywarka zaczela sie glosno rozkrecac, bufor odczytu dziwnie sie zwiekszal, zmniejszal, i po paru sekundach od rozpoczecia zapisu ucichla, i nagrywala dalej, lecz to trwalo az ponad 5min, a niepowinno tak dlugo no nie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PROSZĘ O POMOC, za kazde wskazowki wielkie dzieki!!!!!!
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Jeśli chodzi o DMA to ZAPEWNE jest to przyczyną twoich problemów. Nagywarka którą posiadasz działa bez problemu w trybie UDMA 2 (ATA 33). Z tego co napisałeś masz płyte główną na VIA. Sprawdź czy masz poprawnie zainstalowane VIA 4in1, i podczas instalacji tego packa zwróć uwagę aby zaznaczyć opcję włączenia DMA dla wszystkich napędów i dysków. Zmierz sobie później wydajność dysku SiSoft Sandrą. A płytka na twojej wypalarce przy predkości 40x nie powinna nagrywac sie dłużej niż 3 min max. Podepnij także nagrywarkę na INNYM KANALE niż masz podpięty dysk. NIE PODPINAJ napedów optycznych do kontrolera RAID. Podepnij tam tylko dysk. Zainstaluj sterowniki Aspi w najnowszej wersji
Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Thoom : 21.11.2002 o godz. 07:33 |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
popieram slowa poprzednika
![]() w 99% DMA
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
o ile sie nie myle na twojej plycie dma dla kontrolera raid jest domyslnie wlaczone..
--mialem podobna plytke..
#5 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Mógłby mi ktoś pomóć?
Od 2 dni mam tą nagrywarke i mam mały problem. Otóż nie moge za cholere wypalic mixa - audio i data w Nero.Utwory biore z mp3 Płytka niby się wypala ok ( ze speed 8*) ale po wypaleniu niestety komp widzi tylko dane(wieża nic). Żadnych trackow nie rozpoznaje a Nero info o płytce pokazuje że są wypalone.Próbowałem juz 4 różnych nośników - to samo. Wszystko ustawione tak jak w opisie na cdrinfo, tylko na końcu w menu zapis nie mam możliwości w ustawić trybu zapisu jako DAO. A przy okazji co to ASPii -potrzebne mi to ?
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Przy nagrywaniu muzy tryb DAO jest jak najbardziej wskazany bo wtedy nagrywarka nie wyłącza lasera, więc powinien być ustawiony DAO, a Aspi to sterowniki pozwalające na bezproblemową obsługę napędów przez np. oprogramowanie do nagrywania i są jak najbardziej wskazane, najlepiej najnowsza wersja tych sterowników.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Ale jak włączyć to DAO
Nie mogę włączyc tego DAO - nie da się w menu zapis - coś źle robie? Płyty - samo audio wypalają się bez problemu? Może inny program ktoś poleci jak z tym nic nie zrobie.
P.S THOOM możesz podac nr gg ? Mój masz na dole.
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Moge
![]() Ostatnio zmieniany przez Thoom : 21.11.2002 o godz. 12:03 |
![]() |
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
![]() |
Byc moze
Cytat:
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.09.2001
![]() |
Odinstaluj Via Ide Filter Driver(ten z service packa)
zainstaluj Via Ide Bus Master Driver.Dojdzie taki programik Via IdeTool, w ktorym bedzie mozna ustawiac tryby pracy.
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
ale jak???
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2002
![]() |
Cytat:
Włącz bios i pozwól mu na auto wykrycie HDD i to tyle po takim zabiegu wszystko powinno hulać jak złoto.... Ja niełem wyłączone w BIOSie drugie urządzenie na drugim IDE. Efekt. ![]() Jako pierwsze urządzenie miałem zawsze CD-ROM (MW DMA-2) i tak BIOS to widział wpinam w to gniazdo nagryware LG x48 i co. ![]() A no winda widzi ją tylko jako MW DMA-2 przestawiania w VIA IDETOOL nie przyniosło efektu. Po prostu sprawa tkwi w biosie aby komp szybko się odpalał przeważnie BIOS jest ustawiony na sztywno czyli wykryte urządzenia i powyłączane AUTO wykrywanie. Nowe płyty główne nie zaprotestują gdy im zamienimy urządzenia jak miało to miejsce w starych wiec komp się uruchomi pod warunkiem że mu nie przełożymy HDD z systemem ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|