![]() |
no i jest problem, i to poważny....
próbowałem na dwóch nagrywarkach, w domu i pracy na laptopie samsunga. żaden program w komputerze i radio w samochodzie nie odczytało nazw plików. a CDex tak!! z obu płyt z dwóch różnych nagrywarek.... no i porażka, czyli te nagrywarki nagrywają cd-text, ale nic nie potrafi tego odczytać bez sensu |
Najlepszy według mnie to EAC, który aby odczytać CD-TEXT musi mieć zaznaczoną ów opcje w ustawieniach napędu, a nawet jeśli płyta nie posiada CD-TEXT'u to można pobrać tytuły z internetowej bazy pod warunkiem, że płyta jest oryginalna lub skopiowana 1:1.
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/cdtext/ |
U mnie na kilkaset płyt CD-text ma zaledwie kilka, głównie tych najnowszych.
Na 666% CD-text gładko i bezboleśnie zapisuje darmowy CDburnerXP, również automatycznie wyciągnięte z empetrójkowych tagów. :] |
Ja polecam program Burrrn :spoko:http://www.cdrinfo.pl/download/4007215618
|
Czyli mówicie, że jednak na tłoczonych płytach, w znakomitej większości, nie ma CD-tekstu.
To w takim razie z czego czyta tytuły utworów odtwarzacz w aucie kolegi? :hmm: Kto jest w tym obryty? Może akurat ten oryginał ma CD-tekst, a nie wiemy czy na innych też odczytuje? |
Ja skopiowałem sporą ilość płyt audio, ale też na niewielu trafiłem cd-text, przeważnie pobierałem tytuły z cddb.
|
Cytat:
to program nagrywający z tychże tagów automatycznie tworzy CD-TEXT. Brak tagów w plikach źródłowych powoduje iż w miejsce nazw wykonawców, tytułów utworów itd. podczas tworzenie kompilacji CD Audio są tworzone wpisy typu: TRACK1, TRACK2 itd. Oczywiście niektóre programy podczas tworzenia CD Audio są wstanie pobrać tytuły z internetowej bazy tytułów ( CDDB, Gracenote ), w takim razie pliki źródłowe mogą być w ''surowym" formacie WAV a i tak otrzymamy CD-TEXT :spoko: |
Tak przy okazji, sprawdziłem pierwszą lepsza starą płytę, padło na Sarę Connor Unbelievable i płyta posiada oryginalnie CD-TEXT, więc pewnie trochę tych wydawnictw jest, a przynajmniej te od Sony, bo na Celine Dion A New Day Has Come również jest. Dalej nie chce mi się już sprawdzać ;).
|
Cytat:
|
Rzuc okiem na ten poradnik: CD-Text w ImgBurn.
|
nie chce rezygnować z oryginalnego odtwarzacza w aucie z racji pełnego sterowania z kierownicy - to jest świetna rzecz.
Choć ma to swoje minusy, bo Audio-CD to tylko 80min na krążek, na przeciw całej masie kawałków nagranych na CD w formie mp3 czy na pamięci przenośnej, które obsługują wszystkie już nowe radia samochodowe. Ale testowałem ostatnio transmiter FM z RDS :-) nie ma możliwości zmiany kawałków z kierownicy, ale działa głośniej - ciszej no i wyświetlają się tytuły na wyświetlaczu w radiu. To taka mała dygresja, odchodząc zupełnie od tematu... |
Cytat:
Pozostaje kwestia ceny. :fiu: |
Cytat:
Ja pytałem, z czego odtwarzacz samochodowy czyta tytuły utworów, jeśli ma oryginalną płytkę bez CD-tekstu. Bo chyba nie z CDDB. Ewentualnie potwierdź, że jeśli nie ma na płytce CD-tekstu, to odtwarzacz na pewno nie wyświetli tytułów. Kolega od tematu ma problem, że nagrywa niby CD-tekst i później go nie ma. Już wczesniej ustalone zostało, że wie jak się to robi. My też wiemy, wiemy też o tagach w mp3. Jeśli nie masz tagów, to możesz to sobie wklepać z palca w kompilacji. |
Cytat:
A z tego co widać na zamieszczonym przez kolegę @grzesiekg obrazku jego nagrywarka obsługuje CD-TEXT ale tylko podczas odczytu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:39. |