![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Mam problem, kiedyś wcześniej on też się pojawił, ale jakoś zniknął i teraz powrócił!
![]() Mianowicie: moja nagrywareczka LG48X nie czyta normalnie płytek tzn. Nie chce z płytek kopiować plików na dysk wyświetlając przy tym różne dziwne komunikaty jak np."nie moge odczytać pliku" czy " nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy." Następne: nie odtwarza mi plików multimedialnych (filmików) wyświtlając błąd..... i problem We/Wy. Co jest? Pomóżcie może to tylko kwestia jakiegoś ustawienia? Mam: system Win 2000, nagrywarka podłączona na secondary master. THX z góry!
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IMHO twój problem leży w całym katalogu problemów ze sprzętem: począwszy od kabli, przez mechanikę do optyki.
Przy okazji: czy ktoś zna jakiś uniwersalny windowsowy program do bezpośredniego dostępu do urządzeń IDE, konfiguracji ich ustawień zaszytych w epromach, itd, coś w stylu linuxowego hdparm? Pytam się w tym wątku bo problemy we/wyj i podobne w cdromach udawało mi się kiedys rozwiązywać na linuksie własnie za pomocą hdparma. |
![]() |
![]() |
#3 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Prosta odpowiedź?! Naprawa gwarancyjna mnie czeka, czy można samemu naprawić ten problem? ![]()
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.11.2001
![]() |
na poczatek wgraj najnowszy biosik do tej nagrywarki....
pozdr |
![]() |
![]() |
#5 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() A co do biosiku.... nie mam zamiaru zakładać nowego postu pt. "jak wgrać bios do nagrywarki....?" więc pytam tutaj: WIĘC JAK MAM WGRAĆ TEN BIOS? A co ze starym? Można go na wszelki wypadek zachować w razie problemów? Wszędzie piszą, że wgrywanie biosu jest ryzykowne! Troche mam obawy więc i w tej kwestii pomóżcie. THX z góry ![]() P.S. nagywara jest jeszcze na gwarancji może lepiej ją do serwisu zanieść? Ja mówie: chyba zrobie jeszcze jeden format C: i jak ten problem się pojawi znowu to zostaje mi serwis, albo może wcześniej pojawi się jakaś dobra rada na forum ![]()
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 31.03.2003 o godz. 14:06 |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Ja proponuję na początek podociskać kable od nagrywarki i twardego dysku.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Թ
i nie wgrywać żadnego biosiku jeśli są błędy wejścia/wyjścia
|
![]() |
![]() |
#8 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Tak tak! Ja nie mam zamiaru sie w biosiki bawic bo tez czuje ze to nie tego wina. (na bios przyjdzie czas, na razie mnie nie interesuje to bo poza tym problemem jest OK).
Jutro czy po jutrze formatuje dysk instaluje tez nowy CD-ROM (Teac'a 52X ![]() Ale nadal was prosze drodzy forumowicze o wszelkie wskazówki na temat tego problemu. Tak na marginesie to z tego LG jestem zadowolony bo jak do tąd jest OK! Dzięki, pozdrowionka! ![]()
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.04.2003
![]() |
![]()
witam ! "ucieszylem" sie jak zobaczylem ten temat bo nie jestem sam. Mam taki sam problem z LG x48. Jest nowa dopiero ma 1 tydzien. Juz po pierwzej instalacji Nero z plytki ktora dostalem w komplecie wywalilo mi komunikat ze nie moze czytac z danego nosnika. Ok pomyslelem ze jest cos z plytka. Powypalalem kilka plytek i okazalo sie ze ma prblem z ich przeczytaniem. Pojawiaja sie niby uszkodzone pliki.
A na innych kompach idzie bez problemu. Doladowealem nowy biosik i nic. Puscielem na osobnej tasmie, podociskalem wtyczki i nie pomoglo. Dzisiaj ide do serwisu nie ma co. Brakuje mi juz pomyslu. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Jarcun! No widzisz u mnie podobnie wszystko tylko, że ja pamietam ze jak formatowalem dysk to ten problem zniknal! Ja dzis instaluje nowego Cd-Roma, pogrzebie troche w srodku, zrobie format i wtedy zobacze co jest
![]() Jarcun! Mam prośbe. Poinformuj mnie jak przebiegnie naprawa gwarancyjna i wogóle jej przyjęcie i... oczywiście efekt. Dzięki z góry! Pozdrawiam
#11 |
Թ
Ciapek, formatowanie dysku to rozwiązanie mało eleganckie ;)
Może spróbuj nagrywarkę przełączyć w PIO-4 i testuj czy nie ma błędów (będzie wolniejszy odczyt, to nie błąd). Jeśli nie będzie, to rzeczywiście zrób upgrade biosu (to nic strasznego), potem włącz UDMA, pokombinuj ze sterownikami i sprawdź kable IDE - weź jakiś inny kabel i sprawdź na nim. Za dużo tutaj jest możliwości, aby Ci arbitralnie doradzić, ale może to UDMA się nie wyrabia, to częste. Z serwisem pamiętaj, że mogą obciążyć kosztami nieuzasadnionej reklamacji. Dobrze jest być pewnym, że sprzęt nawala, zanim się go tam odeśle. |
![]() |
![]() |
#12 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
![]()
Jest tak! Jestem po formatowaniu (i tak musialem to zrobic bo lagi mi szły).
Pali! Strzał w "10" z UDMA! ![]() Gdy ustawie nagrywarke na PIO - nie ma żadnych problemów! Więc problem chyba rozwiązany i w szczególności dzięki Tobie ![]() Ale! Dlaczego tak sie dzieje, że pod UDMA nagrywara źle pracuje? Przecież nie powinno tak być. UDMA jest lepsze dlaczego ja moge miec tylko PIO? tzn. moge miec pod UDMA-wszystko sie spoko nagrywa, ale napęd ma problemy z odczytem płytek. Czy nie bedzie nic szkodzilo jak bede mial naped na UDMA? Chyba to nawet lepiej, a płyty i tak odczytuje przez CD-Rom. Pali co teraz? Bo niektórych rzeczy w twojej wypowiedzi do konca nie zrozumialem! Czy mam coś dalej kombinować z biosem? Ja tych kwestii nie czaje, więc pytam (a kto pyta-nie błądzi ![]() ![]() Pozdrówka! ![]()
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 02.04.2003 o godz. 14:04 |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Podziękowania powinny być dla Pali, a nie dla mnie.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#14 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
![]() ![]()
|
|