Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.03.2005, 12:12   #1
Infoplz
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.03.2005
Infoplz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka nie czyta mi czystych plyt

Witam,
mam wielki problem, wszystko jest z kompem ok, czyta wszystkie plytki z danymi ale nie reaguje jak wkladam czyste plyty. Objawia sie to tym, ze wkladam swierza plyte, komp ja czyta [slychac] ale nic sie nie dzieje. Gdy wchodze w Moj Komputer i klikam w "Stacje dyskow DVD" pokazuje sie napis "wloz plyte do napedu". Zaznaczam ze wszystkie inne plyty z jakimikolwiek danymi dzialaja!
Czyste plyty na pewno nie sa uszkodzone, probowalem roznych i zawsze tak sie dzieje. Jeszcze miesiac temu wszystko bylo ok, dlatego mysle ze brak jakiegos programu, czy cos jest zle skonfigurowane bo ostatnio sporo programow kasowalem i jako n00b moglem usunac cos co bylo niezbedne do dzialania. DO wypalania uzywam Nero ale z wymienionych wczesniej przyczyn nie dziala.

Aha i jeszcze jedna sprawa, jak mam plyte w napedzie i restartuje kompa to przed uruchomieniem windowsa pojawia mi sie:

Pri. Master Disk HDD S.M.A.R.T. capability Disabled

PCI device listing.........
Buss No Device No. Func No. Vendor/Device Class Device Class IRQ

Verifying DMI Pool Data...............
Boot from CD: _

I jakies 2 ramki z danymi, ktorych nie bylem w stanie calych przepisac.
Bardzo dziekuje za pomoc.
Infoplz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.03.2005, 12:25   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A w nero co pokazuje ? Jak chcesz nagarać
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.03.2005, 12:40   #3
Infoplz
Nowy na forum

nie wiem wlasnie czy to nie od nero sie zaczelo. Otoz kiedys wyskoczyl mi komunikat zebym "wybral nagrywarke" czy cos w tym stylu. I teraz w okienku "Wybor nagrywarki" mam
Image Recorder - Virtual Device

czyzby Daemon cos poprzestawial? Teraz jak prubuje wypalic cos w nero to zapisuje mi sie na dysku obraz plyty. Na plycie nic nie moge nagrac bo jak klikam na Stacje dyskow DVD to nic sie nie dzieje, tak jakby wogole nie bylo plyty w nosniku.

Tylko plz nie dawajcie mi rad w stylu - zrob formata, bo do tego potrzebuje zgrac dane z dyskow na plyty, bosz... zamkniete kolo.
Stary 21.03.2005, 14:17   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Skoro nero nie widzi twojej nagrywarki to moze wystarczy serial odpowiedni mu wpisac? Czy masz nero oryginalne od tej nagrywary?
Stary 21.03.2005, 14:54   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
może będę trochę złośliwy ale jak do nagrywarki wsadzi się czystą płytę DVD i w mój komputer kliknie to można zobaczyć np coś takiego:

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:19
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.03.2005, 15:02   #6
Infoplz
Nowy na forum

wkladam zwykle plyty, nie DVD i zawsze mi pokazywalo ze tyle a tyle jest miejsca wolnego. To w takim razie moze problem jest w tamym nero? Zamiast wypalac plyte robi obraz jej i zapisuje na dysku. Jak to zmienic? Nic nie grzebalem w opcjach i nagle z dnia na dzien sie tak robi :/
Stary 21.03.2005, 15:20   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a nie jest ustawione tak w nero?

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:19
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 00:01   #8
giero
Bywalec

Data rejestracji: 15.09.2004
giero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam ,nie wiem o co chodzi wam panowie ?Skoro płytka jest czysta to jak explorator windy ma ją widzieć u mnie jest tak samo jak opisujesz ,gdy włożę czystą płytę i naciśnę ikonę napędu wyskakuje mi ten sam komunikat jednak po włączeniu nero czy innego programu do wypalania napęd jest widoczny dla systemu oczywiście z czystą płytą .Jeśli nie wierzysz włącz dvdinfo i sprawdź że płyta jest widoczna!
Stary 25.03.2005, 16:16   #9
Infoplz
Nowy na forum

Nero tez mi nie widzi plyty.
A co to za program PowerDVD? bo moje klopoty zaczely sie chyba jak go odinstalowalem. [jesli jest potrzebny to dajcie mi linka do niego plz].
Stary 25.03.2005, 16:28   #10
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Infoplz
Nero tez mi nie widzi plyty.
A co to za program PowerDVD? bo moje klopoty zaczely sie chyba jak go odinstalowalem. [jesli jest potrzebny to dajcie mi linka do niego plz].
Odnosze wrazenie, ze waćpan jaja sobie robisz kosztem zyczliwych a uczynnych userow z tego forum
Albowiem, tak juz jest, ze jak sie wlozy czysta plytke, to ona w dalszym ciagu jest czysta=nie nagrana.
Secundo:
jak Nero nie widzi nagrywarki, to trzeba mu ja pokazac (jak, to uczynni koledzy pokazali na rysunku), czyli z polskiego na nasze, przelaczyc z NeroImage na nagrywarke fizyczna.
Dochodza oczywiscie mozliwosci, zly numerek do Nero (ble, nieladnie)
zwalone Nero, tp rzeinstalowac.

Aaaaa, bylbym zapomnial - pomyslec samodzielnie i tak sformulowac pytanie, cobym i ja mogl je zrozumiec bez wysilku.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2005, 16:57   #11
Infoplz
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez yahol
Odnosze wrazenie, ze waćpan jaja sobie robisz kosztem zyczliwych a uczynnych userow z tego forum
Albowiem, tak juz jest, ze jak sie wlozy czysta plytke, to ona w dalszym ciagu jest czysta=nie nagrana.
Chodzilo mi o to, ze wkladam czysta plyte to nie da sie obejrzec czy jest czysta czy nie bo po prostu jej nie widac w Moj Komputer.

W tej rubryce ze screena powyzej mam
Image Recorder [CD-R/RW]
i nie da sie zmienic na nic innego.

Cytat:
Aaaaa, bylbym zapomnial - pomyslec samodzielnie i tak sformulowac pytanie, cobym i ja mogl je zrozumiec bez wysilku.
sory, nie jestem komputerowcem ale mysle ze zdanie "nagrywarka nie czyta mi czystych plyt" jest wystarczajaco jasne i pokazuje moj problem. Ok doszlismy do momentu ze innym tez nie czyta po wlozeniu pustego dysku to normalne, z tym ze ja mam dalej problem bo nero mi tez nie widzi plyty i dane ktore chce nagrac chce zapisac na dysku jako obraz plyty. Dodam ze wypalilem juz duzo plyt, od 2 lat nie robilem formata, nic sie nie psulo. Ale ostatnio pokasowalem pare [wg mnie] nie przydatnych programow wiec sie pytam czy moze nie skasowalem czegos co jest potrzebne do dzialania.
Innymi slowy jakie programy sa potrzebne [poza nero] do nagrania plyty?
Stary 25.03.2005, 17:19   #12
Infoplz
Nowy na forum

Zainstalowalem wlasnie triala najnowszego nero [tego ze screena] i w miejscu gdzie na screenie jest "Image Recorder [DVD]" ja mam:
"Image Recorder [CD-R/RW]"

i nie da sie zmienic na nic innego. W tym jest problem? Jak to naprawic?
Stary 25.03.2005, 17:34   #13
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nic nie rozumiem przeciez windows nigdy nie widzi czystych plytek (chyba ze to plytki PacketWrite albo jakies DVD-RAM). Widza je tylko nagrywarka i programy do nagrywania plyt. Jesli natomiast programy te nie widza nagrywarki to faktycznie cos zepsules w systemie lub konfiguracji tych programow. Pownienes sprawdzic
- sterowniki ASPI (systemowe - Adapteca i/lub sterownik NeroASPI ktory mozna pobraz ze strony ahead. Program Infotool potrafi zbadac w jakim stanie sa zainstalowane sterowniki ASPI)
- sterowniki IDE (np sterownik IDE SW nVidii do nforce2 nie wspolpracuje dobrze z driverami ASPI i moze to sie objawiac "znikaniem" napedow w programach korzystajacych z ASPI)
- jesli wszytsko z ASPI i IDE jest OK to przeinstaluj Nero (to niestety juz probowales :/ )
- sprobuj zainstalowac inny program do wypalania plyt (cdburnerxp, deepburner, burnonCD/DVD - wymienilem te darmowe i zobacz czy dzialaja)
- jak nie pomoze to przeinstaluj system :/
- jak nie pomoze to lec z nagrywarka do serwisu :/ :/
pewnie o czyms zapomnialem wiec zanim polecisz do serwisu spytaj kogos innego
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2005, 18:30   #14
Infoplz
Nowy na forum

zainstalowalem te sterowniki NeroASPI i dalej to samo,
probowalem tez cdburnerxp - ten program tez nie widzi nagrywarki

a moze to program DaemonTool cos po przestawial? obilo mi sie o uszy ze czasem sprawia problemy

Edit
a reszty opisany rzeczy z Twojego postu nie probowalem bo jestem komputerowyn n00bem i nic nie kapuje, wiec chyba pozostanie mi udac sie do serwisu :/
Stary 25.03.2005, 19:05   #15
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ok próba inna Być może masz ograniczone uprawnienia do nagrywania płyt..Nie wiem czy Ci to pomoże ale co tam:

Otwierasz edytor rejestru ( start/uruchom/regedit) i szukasz gałęzi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\Current Version\Winlogon

Powinna ona zawierać wartość AllocatedASD równą 2.

Następnie uruchamiasz Zasady zabezpieczeń lokalnych ( start/uruchom/secpol.msc) . Przechodzisz do gałęzi Zasady Lokalne/Opcje zabezpieczeń , w prawym oknie odszukujesz opcję Urządzenia:zezwolono na formatowanie i wysunięcie wymiennego nośnika. Zmieniasz jej wartość na : Administratorzy i użytkownicy interakcyjni.

Taki mój pomysł. To tyle. Powodzenia!
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: