![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.10.2001
![]() |
lekki off-topic: psuje mi sie DVD?
Ostatnio probowalem przegrac pare rzeczy z SafeDisk v2 i probowalem na plytkach RW. Nie mam oddzielnego CDromu i jak wsadzam do DVD (AOpen z system slot-in), to mieli i mieli ta plytke i w sumie rzadko da sie cos odczytac. Wkurzylem sie bo ile to trwa nagranie RW na x4 do testow i nagralem na zwyklym CD - miodzio, wszystko dziala jak trzeba i lapie za pierwszym razem plytke. O co chodzi? nagrywarka nagrywa "inaczej" na RW niz na CD jednokrotnym, czy DVD ma klopoty z odczytem plytek RW?
Obawiam sie jednak, ze to DVD, bo niektore kupne plytki (z gazetek) tez tak mieli i "stuka" (jakby mechanizm nie mogl sie zalaczyc do krecenia plytka i co sekunde probowal) Cos sie zepsulo czy wystarczy psiuknac plynu w srodek? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Czy ci sie psuje?
Nooo, nie bardzo chyba, ze sie tak wyraze. Z tego co napisales to dvd ma problemy tylko przy rw i plytach z gazet. No wiec plyta rw rozni sie troche od zwyklej cdr, ma inna warstwe. Laser przy nagrywaniu nie wypala danych tak gleboko jak na zwyklych plytach w zwiazku z tym dvd moze miec problem z odczytem takich plyt.( czy cos w tym stylu) U mnie jest podobnie tzn czyta wszystkie z tym , ze kopiowanie rw zajmuje z 10 minut(eksploatorem na dysk). Gdzie zwykla plyte macha w 5 minut. Jest roznica. Co do plyt z gazet to to robia to na najwiekszych chlamach. I u mnie takze czasami zaciaga, zaciaga, az wreszcie odczyta. Jak kopiuje to raz wolniej ,potem przyspieszy i tak w kolko I jest dokladnie taki sam efekt jak u ciebie- "stuka". Wiec nie martw sie, moze nie jest tak zle. Najlepiej jeszcze jak bys rozejrzal u kogos z takim samym sprzetem i zobaczyl jak u niego jest. Pozdro |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.10.2001
![]() |
Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienia.
W takim razie wszystko "jest w porządku" ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ele mele dutki
Data rejestracji: 08.01.2002
![]() |
Czułość lasera do dupy. Nie może znaleźć rowka z danymi na płycie o mniejszym współczynniku odbicia (czyt. RW, chłam z gazety). Może tak być, że na innym egzemplarzu tego samego typu wszystko będzie chodziło OK.
|
![]() |
![]() |
|
|