![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2002
![]() |
![]()
witam
Mam nagrywarke Teac 24x, odczyt 40x, model W524E, firmware 1.0C, podlaczona sama na tasmie jako Slave, WindowsXP. Nie sprawia zadnych problemow podczas zapisu, odczytuje pliki bardzo szybko. Problemy sie zaczynaja dopiero podczas robieniu obrazu plyty, odczyt ruszy z predkoscia 8x i z taka predkoscia zawsze tez zakonczy. Niewazne jakiego programu uzywam to zawsze sie tak dzieje (CloneCD, Blind, Alcohol). Tryb DMA oczywiscie wlaczony, aspi i via pack zainstalowane. CD-ROM mi ciagnie z predkoscia do 50x podczas robienia tych samych obrazow, ale czasami musze uzyc nagrywarki (lepsza korekcja bledow, szybkie omijanie blednych sektorow) i nie chce mi sie czekac pol dnia az nagrywarka skonczy odczyt (no, moze troche przesadzilem ale w dzisiejszych czasach 10 minut to kupa czasu...) Spotkal sie moze ktos z takim problemem? A moze te nagrywarki tak maja? Wie ktos co z tym mozna zrobic? z gory dzieki i pozdrawiam Kranu |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
dziobák [;
Data rejestracji: 08.03.2002
![]() |
ja mam roowniesh tego Teac'a 8) co mi sie nasuwa:
***8226; byc moze masz wybrany dysk o malym transferze, zrob test all drive speed; albo poszatkowany twardziel - moze defrag? ale w sumie to raczej nie to, przeciez chodzi o odczyt z CD a nie zapis na HDD ale jeszcze cos -- ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Teac W524E - wolny odczyt
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za wszystkim za rady, ale:
Twardziel mam stosunkowo szybki (BarracudaIV ATA100). Zwolnilem w ustawieniach predkosc odczytu i wylaczylem wszelkie dodatkowe opcje (subkanaly, sektory itp.) i.... NIC. Zreszta zazwyczaj robie obrazy bez tych dodatkowych opcji, wlaczaj je dopiero gdy trzeba. A zreszta cd-rom (Samsung 52x) takze przy subkanalach ciagnie az milo sluchac. Mowiac krotko Teac na kazdej konfiguracji odczytu idzie dokladnie od poczatku do konca 8x. Jak juz pisalem, dziwne jest to ze przy zwyklym kopiowaniu plikow (Eksplorator, Total Comander) to demon szybkosci... Ma ktos moze jeszcze jakiegos pomysla(TM)? |
![]() |
![]() |
#6 |
dziobák [;
![]() |
hej! postaraj sie nie obrazic, bo byc moze pytanie jest glupie, ale czasami nie zauwaza sie podstawowych rzeczy: czy masz przy opcjach odczytu ustawione "czytaj numer katalogowy / ISRC"?
pozdr |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
nagryware mam podpieta samotnie na secondary master(zreszta probowalem wszelkie mozliwe konfiguracje)
nie mam wlaczonej opcji "czytaj numer katalogowy / ISRC" jeszcze cos? |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Aha, zle napisalem w pierwszym poscie, nagrywarka jest samotnie podpieta
oczywiscie na MASTER a nie slave jak napisalem... Moze wyjde na *****a ale raven, mozesz mnie poinformowac gdzie i co to za opcja "czytaj numer katalogowy / ISRC", napisalem wczesniej ze nie mam jej wlaczonej, ale coz... nie chcialem wyjsc na przyglupa... UWAGA: z ostatniej chwili, nie ma problemow z odczytem gdy w ustawieniach Alcohola zmienie Interfejs Kontroli Urzadzen z domyslnego na interfejs systemu Windows, wtedy smiga az milo. W interfejsie WinAspi tez sa problemy. I tu znowu pytanko, moge nagrywac\odczytywac w tym interfejsie? Jest to stabilny i skuteczny interfejs? Biora w tym udzial sterowniki ASPI? Moglbym pomyslec ze alcohol nie lubi mojej nagrywary, ale to sie dzieje takze we Blindzie i Clonie. |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
nie wiem czemu ale juz teraz nagrywara czyta mi szybko w kazdym interfejsie,
ale bez opcji dodatkowych (subkanaly itp.), musi byc tryb odczytu zwykly - to dziala, a jak wlacze RAW to nie... sorki ze was tak mecze tymi postami, i dyskutuje sam ze soba... pozdrowionka Kranu |
![]() |
![]() |
#11 | |
dziobák [;
![]() |
Cytat:
numer katalogowy ISRC jest przy przegrywaniu w Nero jak dajesz Copy CD bodajze 3 zakladka, opcje odczytu, ale tak czy tak nie sadze zeby to mialo zwiazek... ![]() tak jak napisal grzeniu jesli wolniej czyta z subkanalami to jest normalne zrobilem sobie z ciekawosci test, zarowno w Nero jak i w Clonie w momencie jak robie image z Teac'a predkosc poczatkowa wynosi okolo 24X i wzrasta wraz z postepem, do docelowej okolo 32-38X pod koniec, wiec nie jest to na pewno wada nagrywarki... ![]() no nie wiem, moze sprobuj wywalic wszystkie programy nagrywajace i recznie potem jak cos zostanie wpisy z rejestru i zainstalowac ponownie np. samo Nero, byc moze to cos da..? pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
#12 |
dziobák [;
![]() |
hej Kranik!!
sorry ale nie sledzilem ostatnio, powiedz czy poradziles sobie w koncu ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
dziala pod warunkiem ze mam wylaczony odczyt subkanalow
ale nie wydaje mi sie ze ta opcja az tak zawalnia odczyt... to bedzie jednak cos innego... nadal pracuje nad tym dzieki wszystkim! |
![]() |
![]() |
#14 |
dziobák [;
![]() |
witam ponownie
![]() hej sluchaj, byc moze sie zblaznie w tym momencie jak to napisze, ale sprobuje ![]() ![]() ![]()
#15 |
Nowy na forum
![]() |
nie, nic nie ruszalem w drive speed
a zreszta musialby byc chyba wlaczony calyczas w trayu i zwalnialoby zawsze a to zwalnia TYLKO podczas robienia obrazu a nie w czasie np. kopiowania plikow (to widac i slychac) |
![]() |
![]() |
|
|