![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
NAJDZIWNIEJSZA NAGRYWARKA POD SLONCEM;)))
wydaje mi sie (i mam taka nadzieje), ze jestes ostatnia deska ratunku dla mnie!!!
kupilem sobie nagrywarke sony 16/10/40 crx1611 i mam z nia nastepujace problemy: - czyta jedynie wytlaczane plyty (odczytuje niektore cdr, ale po paru minutach juz ich nie chce czytac), a nagrywanych poprstu nie widzi. mam win 98, ale sytuacja wyglada tak samo rowniez pod dosem (nie pomoglo rozniez przeinstalownie windowsa))!!! - nie nagrywa plyt, poprstu programy do nagrywania (testowalem 3 rozne) nie widza plyty w napedzie nagrywarka jest napewno dobrze podpieta bo czyat oryginane plyty... a co najgorsze... dziala bez zarzutu na komputerze kumpla, plyte ktora u niego na niej nagralem i odtworzylem nie moge odpalic u siebie, u niego czyta wszyskie cdr!!! probwalem wszytskie mozliwe konfiguracje przy podpinaniu jej do kontrlera IDE (mam plyte ECS na chipsecie via k7vza i durona 850). podpinalem ja jako slave na primary z dyskiem seagate 40GB, na secundary jako master lub slave i nic (tasmy sa ok bo inne napedy na nich dzialaja)... pomocy... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
opisz dokładnie konfiguracje komputera. A przedewszystkim sprawdz ustawienia DMA! w biosie i w systemie.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
konfiguracja moje kompa: duron850 na plycie ECS z chipem via k7vza, 256 SDRAM, seagate 40GB 5400rpm, geForce2 mx 400, lan: genius fast..., cdrom LG 52x, cdr sony 16/10/40 crx1611, zasilacz 250W (probowalem tez podlaczyc nagrywarke obciazajac zasilacz jedynie dyskiem systemowym i wiatraczkami)
probowalem ja podlaczyc z wlaczonym i wylaczonym DMA w windows98 >>>o jakie dokladnie ustawienia w biosie Ci chodzi zainstalowalem rowniez winXP, ktory obluguje nagrywarki standartowo w exploratorze, pez potrzeby uzywania jakichkolwiek programow nagrywajacych i to samo... nie widzi czystych plyt, ani nagranych (nawet nagranych na tej nagrywarce na komputerze kumpla). sporadycznie udaje jej sie odczytac jakas plyte cdr, ale w nastepnej probie juz jej nie widzi albo nie potrafi dobrze jej odtworzyc (np nie da sie obejrzec z niej filmu) |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.01.2002
![]() |
A jak jest podpięta? Najlepiej jako master na 2-gim kontrolerze. Stary cd-rom przełączasz na slave pod 1 kontroler. Jeśli masz UDMA66 (i wyżej) to ważne jest aby master był podpięty w koniec kabla a slave w środkowe złącze. Jeśli na tym samym kontrolerze masz cd-rom i cd-rw na to sam prosisz się o problemy nie mówiąc już o prędkości nagrywania.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Czy do chipsetu Twojej płyty głównej nie trzeba zainstalować Via4in1?
Pozdro |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Prawdopodobnie krzaczy zasilacz.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
mam UDMA 100 i podlaczalem ja na secundary nako master pozniej slave, na roznych koncach tasmy (rowniez na tasmie z 1 koncem), podlaczalem ja z cdromem i bez...
na primary jako slave razem z dyskiem instalowalem via 4in1 v4.37 zasilacz powinien wytrzymac... odlaczylem cdrom i dysk w kieszeni na czas podlaczenia nagrywarki... |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Jeszcze jedno czy łaczysz ją z kontrolerem IDE 80-cio żyłowym przewodem? Jeśli tak to sprawdź czy nie jest trachnięty.
A w biosie powinna być opcja OnChip IDE Function A w niej dalej opcje dla każdego urządzenia master slave w trybach PIO oraz w trybach UDMA wszystko powinno być na AUTO |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
wlasnie tak mam ustawione...
podlaczam na 80 zylowym i na zwyklym, ale sa napewno dobre bo inne napedy na nich dzialaja |
![]() |
![]() |
|
|