Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.03.2002, 21:39   #1
KingNothing
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.03.2002
KingNothing w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NAJDZIWNIEJSZA NAGRYWARKA POD SLONCEM;)))

wydaje mi sie (i mam taka nadzieje), ze jestes ostatnia deska ratunku dla mnie!!!

kupilem sobie nagrywarke sony 16/10/40 crx1611 i mam z nia nastepujace problemy:
- czyta jedynie wytlaczane plyty (odczytuje niektore cdr, ale po paru minutach juz ich nie chce czytac), a nagrywanych poprstu nie widzi. mam win 98, ale sytuacja wyglada tak samo rowniez pod dosem (nie pomoglo rozniez przeinstalownie windowsa))!!!
- nie nagrywa plyt, poprstu programy do nagrywania (testowalem 3 rozne) nie widza plyty w napedzie

nagrywarka jest napewno dobrze podpieta bo czyat oryginane plyty...

a co najgorsze... dziala bez zarzutu na komputerze kumpla, plyte ktora u niego na niej nagralem i odtworzylem nie moge odpalic u siebie, u niego czyta wszyskie cdr!!!

probwalem wszytskie mozliwe konfiguracje przy podpinaniu jej do kontrlera IDE (mam plyte ECS na chipsecie via k7vza i durona 850). podpinalem ja jako slave na primary z dyskiem seagate 40GB, na secundary jako master lub slave i nic (tasmy sa ok bo inne napedy na nich dzialaja)...

pomocy...
KingNothing jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.03.2002, 22:49   #2
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
opisz dokładnie konfiguracje komputera. A przedewszystkim sprawdz ustawienia DMA! w biosie i w systemie.
Taz40 jest offline  
Stary 18.03.2002, 09:00   #3
KingNothing
Nowy na forum

konfiguracja moje kompa: duron850 na plycie ECS z chipem via k7vza, 256 SDRAM, seagate 40GB 5400rpm, geForce2 mx 400, lan: genius fast..., cdrom LG 52x, cdr sony 16/10/40 crx1611, zasilacz 250W (probowalem tez podlaczyc nagrywarke obciazajac zasilacz jedynie dyskiem systemowym i wiatraczkami)

probowalem ja podlaczyc z wlaczonym i wylaczonym DMA w windows98
>>>o jakie dokladnie ustawienia w biosie Ci chodzi

zainstalowalem rowniez winXP, ktory obluguje nagrywarki standartowo w exploratorze, pez potrzeby uzywania jakichkolwiek programow nagrywajacych i to samo... nie widzi czystych plyt, ani nagranych (nawet nagranych na tej nagrywarce na komputerze kumpla). sporadycznie udaje jej sie odczytac jakas plyte cdr, ale w nastepnej probie juz jej nie widzi albo nie potrafi dobrze jej odtworzyc (np nie da sie obejrzec z niej filmu)
KingNothing jest offline  
Stary 18.03.2002, 09:25   #4
Sanctrum
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.01.2002
Sanctrum w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jak jest podpięta? Najlepiej jako master na 2-gim kontrolerze. Stary cd-rom przełączasz na slave pod 1 kontroler. Jeśli masz UDMA66 (i wyżej) to ważne jest aby master był podpięty w koniec kabla a slave w środkowe złącze. Jeśli na tym samym kontrolerze masz cd-rom i cd-rw na to sam prosisz się o problemy nie mówiąc już o prędkości nagrywania.
Sanctrum jest offline  
Stary 18.03.2002, 09:35   #5
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy do chipsetu Twojej płyty głównej nie trzeba zainstalować Via4in1?
Pozdro
Pedros jest offline  
Stary 18.03.2002, 12:55   #6
Bzyk2
Nowy na forum

Bzyk2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prawdopodobnie krzaczy zasilacz.
Bzyk2 jest offline  
Stary 18.03.2002, 16:23   #7
KingNothing
Nowy na forum

mam UDMA 100 i podlaczalem ja na secundary nako master pozniej slave, na roznych koncach tasmy (rowniez na tasmie z 1 koncem), podlaczalem ja z cdromem i bez...
na primary jako slave razem z dyskiem

instalowalem via 4in1 v4.37

zasilacz powinien wytrzymac... odlaczylem cdrom i dysk w kieszeni na czas podlaczenia nagrywarki...
KingNothing jest offline  
Stary 18.03.2002, 17:26   #8
Taz40
Forumator

Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze jedno czy łaczysz ją z kontrolerem IDE 80-cio żyłowym przewodem? Jeśli tak to sprawdź czy nie jest trachnięty.
A w biosie powinna być opcja OnChip IDE Function A w niej dalej opcje dla każdego urządzenia master slave w trybach PIO oraz w trybach UDMA wszystko powinno być na AUTO
Taz40 jest offline  
Stary 18.03.2002, 17:51   #9
KingNothing
Nowy na forum

wlasnie tak mam ustawione...
podlaczam na 80 zylowym i na zwyklym, ale sa napewno dobre bo inne napedy na nich dzialaja
KingNothing jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: