Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2003, 16:54   #1
Chawek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.02.2003
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2
Chawek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napędy CD nie rozpoznają etykiet płyt w Win XP

Witam!
Mam taki problem, gdy wkladam plyte cd do napedu to nie wykrywa on etykiety, moge normalnie wejsc na cd i odczytywac pliki ale pod ikonka napedu nie widze jaka plytka jest w srodku. Np wkładam płytke o etykiecie "Muza Mp3 CD31" a pod napedem cal;y czas widnieje napis Stacja dysków DVD. Gdy wloze cd do nagrywarki to jest identycznie. Nie dziala mi rozwniez autostart plyt, w XP po wlozeniu plyty otwieralo sie male okienko i mozna bylo wybrac co sie chce zrobic, tego rowniez nie ma...
Moze jest to wina jakiegos sterownika ASPI (chyba tak sie to nazywa) ale jaki zainstalowac?
__________________
Pozdrawiam.
It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Chawek jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2003, 16:56   #2
kizio
Wyrejestrowany
 
Avatar użytkownika kizio
 
Data rejestracji: 10.07.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 3,521
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam podobny problem! Ale to cyba nie wina ASPI, a najlepiej zainstalować Force ASPI !!!
__________________


kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl

Ostatnio zmieniany przez kizio : 28.02.2003 o godz. 17:11
kizio jest offline  
Stary 28.02.2003, 17:32   #3
misz_masz
KiNgOfOcEaN
 
Avatar użytkownika misz_masz
 
Data rejestracji: 06.09.2002
Lokalizacja: kretowisko w centrum kraju :-)
Posty: 928
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jakiego masz Windowsa? Może mógłby pomóc jakiś tweaker np: TweakUI,
który ma opcje właczania i wyłaczania autostartu płyt CD. W najgorszym przypadku nagrzebane jest coś w sterownikach i konieczne może być zainstalowanie Windowsa ponownie.
misz_masz jest offline  
Stary 28.02.2003, 17:36   #4
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Re: Napędy CD nie rozpoznają etykiet płyt w Win XP

Cytat:
Chawek napisa***322;(a)
Witam!
Mam taki problem, gdy wkladam plyte cd do napedu to nie wykrywa on etykiety, moge normalnie wejsc na cd i odczytywac pliki ale pod ikonka napedu nie widze jaka plytka jest w srodku. Np wkładam płytke o etykiecie "Muza Mp3 CD31" a pod napedem cal;y czas widnieje napis Stacja dysków DVD.
Ja mam ten sam problem odkąd zainstalowałem Nero. Gdy używałem EasyCdCreator nie było problemów.

Ale proponuję najpierw upewnić się, czy win xp na pewno nie zobaczy etykiet cd. Jest on coś oporny na to - czasami trzeba zmienić katalog, wyjąć płytę, włożyć i wejść do mego komputera i dopiero wtedy xp pokaże etykietę.

Zauważyłem, że najmniej problemów jest gdy używając Joliet dam także etykietę Joliet z Unicode a etykietę podstawową ISO wykasuję (Nero). Ale to tylko obserwacja i nie umiem jej poprzeć argumentami.
pali jest offline  
Stary 28.02.2003, 19:14   #5
Tomek777
Alojzy
 
Data rejestracji: 12.11.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 399
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak na mój gust, to jest wyłączony autostart. Po włożeniu płytki wystarczy nacisnąć F5 (odświeżenie folderu) i po kłopocie.
Tomek777 jest offline  
Stary 28.02.2003, 19:42   #6
Chawek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.02.2003
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2
Chawek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No to z Twoim gustem jest cos nie tak... Nie jestem głupi, autostart jest wlaczony, a raczej wylączone jest wylaczanie autostartu bo w XP nie ma czegos takiego jak autostart włącz/wyłącz tylko "wyłącz funkcje autoodtwarzanie" i jest do wyboru: nie skonfigurowano, właczone i wylaczone. Ja mam wyłączone. Jak uruchomie system z plytka w napędzie to odczyta etykiete ale jak wyjme plyte z napedu i wloze inna to caly czas jest etykieta tej pierwszej
__________________
Pozdrawiam.
It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Chawek jest offline  
Stary 28.02.2003, 20:22   #7
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Chawek napisa***322;(a)
No to z Twoim gustem jest cos nie tak... Nie jestem głupi, autostart jest wlaczony, a raczej wylączone jest wylaczanie autostartu bo w XP nie ma czegos takiego jak autostart włącz/wyłącz tylko "wyłącz funkcje autoodtwarzanie" i jest do wyboru: nie skonfigurowano, właczone i wylaczone. Ja mam wyłączone. Jak uruchomie system z plytka w napędzie to odczyta etykiete ale jak wyjme plyte z napedu i wloze inna to caly czas jest etykieta tej pierwszej
problem z etykietą płyty ...hmmm to samo u mnie i nie znam sposobu...
A na problemy z autostartem używam TweakXP...
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 01.03.2003, 00:44   #8
Tomek777
Alojzy
 
Data rejestracji: 12.11.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 399
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Chawek napisa***322;(a)
No to z Twoim gustem jest cos nie tak...
Bywa, acz o gustach się nie dyskutuje
Nie jestem głupi
Nie wątpię
autostart jest wlaczony, a raczej wylączone jest wylaczanie autostartu bo w XP nie ma czegos takiego jak autostart włącz/wyłącz tylko "wyłącz funkcje autoodtwarzanie" i jest do wyboru: nie skonfigurowano, właczone i wylaczone. Ja mam wyłączone. Jak uruchomie system z plytka w napędzie to odczyta etykiete ale jak wyjme plyte z napedu i wloze inna to caly czas jest etykieta tej pierwszej

Mam XP od kilku dni, więc nie mogę dokładnie okreslić jaka jest tego przyczyna. Jednakże mam w 99% pewność, że kwestia leży w w automatycznym powiadamianiu o wkładaniu płyty, albo w odświeżaniu folderu (bądź jedno i drugie). Może być tego jeszcze taka przyczyna, że jakiś program do nagrywania wyłączył sobie w jakiś sposób tę opcję, bo być może ona mu w czymś przeszkadzała. Bodaj w CloneCD jest zalecane, aby wyłączyć autopowiadamianie dla napędu, którego chce się używać w tym programie.
Tomek777 jest offline  
Stary 01.03.2003, 15:21   #9
cd_19
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.03.2003
Posty: 4
cd_19 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Chawek napisa***322;(a)
No to z Twoim gustem jest cos nie tak... Nie jestem głupi, autostart jest wlaczony, a raczej wylączone jest wylaczanie autostartu bo w XP nie ma czegos takiego jak autostart włącz/wyłącz tylko "wyłącz funkcje autoodtwarzanie" i jest do wyboru: nie skonfigurowano, właczone i wylaczone. Ja mam wyłączone. Jak uruchomie system z plytka w napędzie to odczyta etykiete ale jak wyjme plyte z napedu i wloze inna to caly czas jest etykieta tej pierwszej
Ze swoich obserwacji zauwazylem, ze problem jest wlasciwie od samego poczatku po zainstalawaiu WinXP. Nie mam pojecia czego to wina, ale na 99% nie programu nagrywajacego. Ja cos takiego mialem, chociaz zadnego programu tego typu nie mialem zainstalowanego.
Myslalem, ze jak zainstaluje Service Pack 1 to problem minie, ale to nic nie pomoglo. Wnioskuje jedynie, ze wina lezy po stronie WinXP.
Innym istotnym problemem jest nie korzystanie z zawartosci dyskietki 3 1/2 podczas jej drugiego (i kolejnego odczytu). Gdy wlozony dyskietke (nazwijmy ja nr 1) i odczytamy jej zawartosc, to po jej wyciagnieciu i wlozeniu dyskietki nr 2 w stacji dalej bedzie zawartosc dyskietki nr 1 (nic tutaj nie daje odswiezenie zawartosci - F5). Win caly czas ma w pamieci zawartosc dyskietki nr 1 i koniec - najwyzej co mozna zrobic to restart lub poczekac jak wyrzuci to z pamieci - no, ale ile mozna czekac

CD
cd_19 jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:06   #10
JAROmix
Registered
 
Avatar użytkownika JAROmix
 
Data rejestracji: 15.10.2002
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 118
JAROmix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Istnieje inna metoda niż restart.
W właściwościach danego CD odznaczamy funkcje:
"Włącz cyfrowe odtwarzanie dźwięku CD dla tego urządzenia CD-ROM"
Potwierdzamy ok i włanczamy funkcje spowrotem.
Niestety pomaga jednorazowo i czynność powtarzamy po każdej zmianie CD.
JAROmix jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:08   #11
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
JAROmix napisa***322;(a)
Istnieje inna metoda niż restart.
W właściwościach danego CD odznaczamy funkcje:
"Włącz cyfrowe odtwarzanie dźwięku CD dla tego urządzenia CD-ROM"
Potwierdzamy ok i włanczamy funkcje spowrotem.
Niestety pomaga jednorazowo i czynność powtarzamy po każdej zmianie CD.
Rozwiązanie które niewydaje się być rozwiązaniem.............

......................
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:16   #12
JAROmix
Registered
 
Avatar użytkownika JAROmix
 
Data rejestracji: 15.10.2002
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 118
JAROmix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozwiązania raczej narazie niema.
Jest to wina systemu XP. Zmiany w rejestrze też wiele nie pomagają.
A jest to rozwiązanie, kiedy chcemy odświeżyć a nie możemy chwilowo ponownie uruchomić kompa.
JAROmix jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:22   #13
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A macie może zwis systemu ,na około 5sek. kiiedy wkładacie płytkę...
Może ktoś zna na to sposób..

..........................
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:27   #14
Tomek777
Alojzy
 
Data rejestracji: 12.11.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 399
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cd_19 napisa***322;(a)
Ze swoich obserwacji zauwazylem, ze problem jest wlasciwie od samego poczatku po zainstalawaiu WinXP. Nie mam pojecia czego to wina, ale na 99% nie programu nagrywajacego. Ja cos takiego mialem, chociaz zadnego programu tego typu nie mialem zainstalowanego.
Ja mam XP Pro od kilku dni i takowego problemu nie posiadam. Wrzucam płytke czy to do CD-ROM-u czy nagrywarki i normalnie zmienia się ikonka. Jeśli płyta nie posiada autorun`u, to normalne, że żadna ikonka się nie pokaże. Nie mam zadnych Service Pack`ów, tylko kilka poprawek z KŚ Expert.
Innym istotnym problemem jest nie korzystanie z zawartosci dyskietki 3 1/2 podczas jej drugiego (i kolejnego odczytu). Gdy wlozony dyskietke (nazwijmy ja nr 1) i odczytamy jej zawartosc, to po jej wyciagnieciu i wlozeniu dyskietki nr 2 w stacji dalej bedzie zawartosc dyskietki nr 1 (nic tutaj nie daje odswiezenie zawartosci - F5). Win caly czas ma w pamieci zawartosc dyskietki nr 1 i koniec - najwyzej co mozna zrobic to restart lub poczekac jak wyrzuci to z pamieci - no, ale ile mozna czekac
To u mnie wygląda tak: wkładam dyskietkę nr 1, odczytuję, cofam się do "Mój Komputer" naciskam F5, wkładam drugą dyskietkę, wchodzę w stację "A" i jest dokładnie to, co być powinnno, czyli zawartość drugiej dyskietki. Więc chyba w porządku.
P.S. Może ja mam jakiegoś cudownego Windows`a? Jak chcecie to podeślę Wam kopię.
Tomek777 jest offline  
Stary 01.03.2003, 16:29   #15
Tomek777
Alojzy
 
Data rejestracji: 12.11.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 399
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
JAROmix napisa***322;(a)
Istnieje inna metoda niż restart.
W właściwościach danego CD odznaczamy funkcje:
"Włącz cyfrowe odtwarzanie dźwięku CD dla tego urządzenia CD-ROM"
Potwierdzamy ok i włanczamy funkcje spowrotem.
Niestety pomaga jednorazowo i czynność powtarzamy po każdej zmianie CD.
Ale w tym przypadku chyba F5 pomoże i będzie szybciej.
Tomek777 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.