Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.03.2002, 23:15   #1
metmusic
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.03.2002
metmusic w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NAPRAWA LG CED-8080B po nieudanym wgraniu FIRMWAR***39;U?

Otóż jak już wspomniałem w temacie. Zawiesił mi się komputer przy flashowaniu mojego LG. Diodki pomrugały i zapaliły się na stałe i to byl koniec mojego flashowania. Jedyny sposób na zakończenie procesu był restart komputera. Wiadomo jak to się skończyło. Ani BIOS komputera ani żadne dyskietki startowe nie widzą mojej nagrywarki. Szuflada nie wysuwa się. Diody nie świecą. Krótko mówiąć pełen zgon. Czy ktoś wie co z takim fantem zrobić. Wiem że metodą jest poprostu przełożenie układu scalonego odpowiedzialnego za FW. Ale jakaś inna metoda? Bo ta będzie dość sporo kosztować! Kupno nagrywarki z odzysku aby wylutować układ itd.Ponowne flashowanie innymi wersjami (1.01/05/.06/.07/.08 ) nie dawały już skutku. Ten sam komunikat: "!!!ERROR TARGET DEVICE NOT FOUND". Może mi ktoś pomóc i czy możliwe jest naprawienie tego tak do 100PLN? Może ktoś ma do sprzedania tanio uszkodzoną taką nagrywarkę w rozsądnej cenie?
metmusic jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.03.2002, 23:18   #2
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
czeka ta nagrywarke serwis lub/i smietnik niestety, tak juz jest z flashowaniem, ostra jazda i dosc niebezpieczna
Stary 28.03.2002, 02:17   #3
kolarz
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.03.2002
kolarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A kość biosu masz napewno wlutowaną ? Bo gdyby była w podstawce (jak w nagrywarce Acer CRW1208A) to problem byłby mniejszy.Musiałbyś poprostu znależć kogoś z taką samą wypalarką ,uruchomić flashowanie i przed startem podmienić kość na swoją.
Pozdrawiam kolarz
kolarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2002, 09:19   #4
kucykspeedway
Bywalec

Avatar użytkownika kucykspeedway

Data rejestracji: 18.03.2002
kucykspeedway zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to brachu modl sie by ktos z twoi znajomych mial taki sam model nagrywarki!!!
jesli ma to podpinasz do obu zasilanie i do tej dobrej nagrywarki tasme IDE. uruchamiasz kompa postepujesz tak jak przy normalnym upgade`ie - tylko nowy bios sciagnij z naszej wspanialej strony!!!!! www.cdrinfo.pl - gdy program flas***acy rozpozna wypalare klikasz ok. i dalej postepujesz zgodnie z instrukcjami przy ponownym pytaniu czy na pewno chcesz przeprowadzic upgrade przepinasz tasme IDE z dobrej nagrywarki do tej Twojej popsutej i klikasz yes. teraz tylko pozostaje uaktualnienie tzn. w Twoim przypadku zapisanie biosu.
mam nadzieje ze wszystko Ci sie uda i bedzie ok.
hTtP://FoRuM.eKwAdOr.Pl
kucykspeedway jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.03.2002, 21:25   #5
Pio
Gość

To co jest opisane wyżej - hmm, wątpię, że zadziała.
Ja miałem tak. Mojego LG x8 sobie fleszowałem, a tu mi du... i prąd wyłączyli. No i siadła nagrywara. Nawet nie szło otworzyć tacki na przycisku.
Poszedłem do kumpla, co miał takiego samego LG, próbowałem zrobić jak w opisie wyżej i co.... i du... blada.
Nic, nawet nie mruknęło. Dobrze że miała jeszcze gwarancję to poleciała na serwis i... dostałem LG 12x.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2002, 01:41   #6
kolarz
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.03.2002
kolarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W tym wypadku wszystko zależy od płyty głównej i od kontrolera.Podpinając IDE przy włączonym kompie można wysadzić kontroler ,często bywa że komp sam się zrestartuje.
Osobiście wysadziłem tak kontroler od twardziela więc uważaj.
kolarz
kolarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2002, 10:18   #7
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Raczej du.. blada - pozostaje serwis lub programator.
Co do podlaczania pod napieciem Wszystko zalezy w jaki sposob podlaczasz. Dosc czesto robie takie operacje na zywym organizmie (znaczy podlaczam CD-Romka) i na szczescie nie udalo mi sie jeszcze zwalic kontrolera. Moze wynika to z tego, ze odlaczam: zasilanie, tasma, a podlaczam tasma, zasilanie. Odwrotnie raczej nie probuje
Pozdro

Twoje uprawnienia: