![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
NAPRAWA LG CED-8080B po nieudanym wgraniu FIRMWAR***39;U?
Otóż jak już wspomniałem w temacie. Zawiesił mi się komputer przy flashowaniu mojego LG. Diodki pomrugały i zapaliły się na stałe i to byl koniec mojego flashowania. Jedyny sposób na zakończenie procesu był restart komputera. Wiadomo jak to się skończyło. Ani BIOS komputera ani żadne dyskietki startowe nie widzą mojej nagrywarki. Szuflada nie wysuwa się. Diody nie świecą. Krótko mówiąć pełen zgon. Czy ktoś wie co z takim fantem zrobić. Wiem że metodą jest poprostu przełożenie układu scalonego odpowiedzialnego za FW. Ale jakaś inna metoda? Bo ta będzie dość sporo kosztować! Kupno nagrywarki z odzysku aby wylutować układ itd.Ponowne flashowanie innymi wersjami (1.01/05/.06/.07/.08 ) nie dawały już skutku. Ten sam komunikat: "!!!ERROR TARGET DEVICE NOT FOUND". Może mi ktoś pomóc i czy możliwe jest naprawienie tego tak do 100PLN? Może ktoś ma do sprzedania tanio uszkodzoną taką nagrywarkę w rozsądnej cenie?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
czeka ta nagrywarke serwis lub/i smietnik niestety, tak juz jest z flashowaniem, ostra jazda i dosc niebezpieczna
![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2002
![]() |
A kość biosu masz napewno wlutowaną ? Bo gdyby była w podstawce (jak w nagrywarce Acer CRW1208A) to problem byłby mniejszy.Musiałbyś poprostu znależć kogoś z taką samą wypalarką ,uruchomić flashowanie i przed startem podmienić kość na swoją.
Pozdrawiam kolarz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.03.2002
![]() |
no to brachu modl sie by ktos z twoi znajomych mial taki sam model nagrywarki!!!
jesli ma to podpinasz do obu zasilanie i do tej dobrej nagrywarki tasme IDE. uruchamiasz kompa postepujesz tak jak przy normalnym upgade`ie - tylko nowy bios sciagnij z naszej wspanialej strony!!!!! www.cdrinfo.pl - gdy program flas***acy rozpozna wypalare klikasz ok. i dalej postepujesz zgodnie z instrukcjami przy ponownym pytaniu czy na pewno chcesz przeprowadzic upgrade przepinasz tasme IDE z dobrej nagrywarki do tej Twojej popsutej i klikasz yes. teraz tylko pozostaje uaktualnienie tzn. w Twoim przypadku zapisanie biosu. mam nadzieje ze wszystko Ci sie uda i bedzie ok.
![]() |
#5 |
Gość
|
To co jest opisane wyżej - hmm, wątpię, że zadziała.
Ja miałem tak. Mojego LG x8 sobie fleszowałem, a tu mi du... i prąd wyłączyli. No i siadła nagrywara. Nawet nie szło otworzyć tacki na przycisku. Poszedłem do kumpla, co miał takiego samego LG, próbowałem zrobić jak w opisie wyżej i co.... i du... blada. Nic, nawet nie mruknęło. Dobrze że miała jeszcze gwarancję to poleciała na serwis i... dostałem LG 12x. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.03.2002
![]() |
W tym wypadku wszystko zależy od płyty głównej i od kontrolera.Podpinając IDE przy włączonym kompie można wysadzić kontroler ,często bywa że komp sam się zrestartuje.
Osobiście wysadziłem tak kontroler od twardziela więc uważaj. kolarz |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.06.2001
![]() |
Raczej du.. blada - pozostaje serwis lub programator.
Co do podlaczania pod napieciem ![]() ![]() Pozdro ![]()
![]() |
|
|