Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.07.2002, 16:06   #1
w-wo
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2002
w-wo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Problem z nowymi nagrywarkami (Linux)

Witam...
Mam kilka pytan zwiazamych z instalacja nagrywarek pod Linuxem. Oczywiscie korzystam z linuxa (Red Hat 7.1) od niedawna i nie mam pojecie co? i jak?

1. jak sprawdzic czy dany model nagrywarki wspolpracuje z Linem? np. nie ma go w dokumencie HOWTO a jest nowym produketem)

2. jak podlaczyc nagrywarke pod Linem i jak sprawnie sie nia poslugiwac? konsola czy gui? co lepsze i czym latwiej operowac?

3. Gdzie zdobyc info na temat aktualizacji Linuksa? jak to sie robi i jakie moge miec prolemy podczas tego procesu... Chodzi mi aktualizacje jadra bo moze byc to konieczne przy obsludze nowych nagrywarek

jadro RH 7.1 jest z 2001 roku i jestem w 80% przekonany ze nie obsluguje napedow 40x

to by bylo na tyle....
wszystkich zyczliwych prosze o wyjasnienie tych kwestii...
w-wo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.07.2002, 22:05   #2
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wydaje mi się żeby obsługa nagrywarek zależała od wersji jądra. Jakoś nie chce mi sie wierzyć zeby stery akurat nagrywary były skompilowane w jądrze.
Stary 11.07.2002, 23:01   #3
w-wo
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2002
w-wo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mozliwe ze jest tak jak mowisz plemnik... ja malo wiem o linuksie i to byly przypuszczenia... skoro cd-rom jest jakims modulem i trzeba go ustawic w jadrze to pomyslalem sobie ze z nagrywarka moze byc podobnie... zreszta sam nie wiem jak sie to robi i oczekuje jakiejs pomocy
w-wo jest offline  
Stary 12.07.2002, 01:23   #4
Sopel2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.02.2002
Sopel2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Modyfikacja jądra jest potrzebna do wprowadzenia nowego sprzętu. Co do nagrywania to lepsze gui oczywiście. Aktualizacja... strona główna dystrybucji. Nie znam osobiście Redzia, bo mam Mandrake'a (Boże, błogosław tryb textowy!). Info o obsłudze sprzętu też powinno być na stronce. Co do aktualizacji, to nie mam pojęcia, jak ona wygląda, najlepiej samemu zmienić i przekompilować jądro.
Powodzenia!

Twoje uprawnienia: