![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 28.09.2000
![]() |
RICOH MP9060A
Witam
mam problem z Ricoh: Od niedawna nie czyta płyt CD-R/RW także nie nagrywa, czyta wyłącznie DVD. Po włożeniu CDR dioda ciągle miga a stcja jest niedostępna (nie ma błędów odczytu - jest kompletnie niedostępna). Co może być przyczyną - czy to koniec mojego napędu jako nagrywarki ![]() Czy pomoże czyszczenie, ponowne wgranie BIOSU, może podkręceine - słyszałem że można wzmocnić czułość diody poprzez ustawienie jakiegoś potencjometru wewnątrz. arkads |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
6
tak można ..ale można i rozkalibrować ... więc .. jesli nie masz zielonego pasa 3 dan'a w elektronice to nie zaglądaj do srodka.....jedynie co bym zrobił to spróbował przeczyścić... ale nie płytą tylko spirytusem rektyfikacyjnym lub czymś tam jeszcze czymśco sienie krystalizuje .. i delikatnie na BOga... druga sprawa to COMBO ( osobiście nie uważam za udane - dużo padało po krótkim czasie)... zdaje sie że ma napęd składający siez dwóch głowic ..dla DVD i dla cd ...mogę sie mylić... a jesli tak to czyszczenie moze nie wystarczyć... ale warto spróbować ..podrecanie ..hmmm to nie procek.. a w granie biosu ? w ostateczności jesli jestes zdesperowany ... w najgorszym przypadku zostanie Ci niezły czytnik DVD ![]() pozdro 6 |
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 28.09.2000
![]() |
dzięki za rady
Jak proponujesz czyścić bo nie mam zamiaru narazie rozkręcać ani uzywać płytki. Jeśli chodzi o bios to miałem na myśli bios Ricoha zapisany we flashu ![]() Regulacja czułości diody jest możliwa ale nie wiem czy w tym co mam - dlatego pytam - jednak i tak na razie nie zamierzam rozkręcać pozdrawiam |
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 16.09.2001
![]() |
Miałem podobny kłopot z tym samym kombo. Rozebrałlem go przedmuchalem sprężonym powietrzem laser, wyczyściłem prowadnice od sanek lasera i wszystko jest ok.Jedyny mankament jaki miełem od początku był taki, że jak komputer pochodził ok 4-5 godzin to po tym czasie przestawała czytać płyty CD. Upgrade biosu nic ci nie pomoże - testowałem przed rozebraniem swojej.
Powodzenia.
![]() |
|
|