Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.09.2003, 21:02   #1
Dbest
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2003
Dbest w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Program do wykrywania błęndow na plytach

Potrzebuje nazwy/gdzie mozna znaleść programu, ktory testowalby ilosc bledow na wypalonej plycie. Moja nagrywarka ostatni cos dziwnie sie zachowuje (mniejsza o szczegoly) i poprostu chcialbym porownac wypalone plyty sprzed paru miesiecy z wypalonymi z przed kilku dni.
Dbest jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.09.2003, 21:11   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jeżeli posiadasz Liteona to możesz posłużyć się KProbe; natomiast błędy dla wszystkich napędów można sprawdzić w NERO CDSpeed.
SEBAW jest offline  
Stary 20.09.2003, 22:37   #3
Dbest
Nowy na forum

SEBAwl ---> niestety mam LG 16/10/40, nero CDSpeed niestety (chyba ze cos pominolem) sprawdza tylko ogulnie czy da sie odczytac plyte. Chodzi mi o program ktory wykazywal by bledy BLER, poprostu jak czesto wlancaja sie mechanizmy korygujace bledy (C1, C2)
Dbest jest offline  
Stary 20.09.2003, 22:42   #4
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ty masz już troszkę starszy model nagrywarki i coś mi się wydaje, że dużo na niej nagrałeś płyt, więc radzę ci przeczyścić optykę i jeżeli to jest możliwe to wgrać nowszy bios.
Możesz jeszcze zainstalować sterowniki VIA, jeślie twoja płyta główna ma czipset VIA.
SEBAW jest offline  
Stary 21.09.2003, 02:21   #5
Dbest
Nowy na forum

Wczoraj wlasnie byla czyszczona optyka i smarowane prowadnice. Dioda byla czysta, nasmarowanie prowadnic poprawilo czytanie, ale z nagrywaniem wydaje mi sie ze jest cos nie tak. Plyty sa czytelne zwlaszcza dla nowszych napedow ale zdaza mu sie zaczac mielic na ostatnio wypalonych plytach. Na starszych jest wszystko wporzadku, wiec stawial bym na pogorszenie jakosci nagrania. Dlatego chcialem porownac ilosc bledow BLER na starych i nowych plytach. To by rozwialo moje watpliwosci. Nie wiem poprostu jaki program moglby mi pomoc.
Dbest jest offline  
Stary 21.09.2003, 03:36   #6
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprobuj przetestowac plyty u kolegi ktory ma naped obslugujacy c2 albo nagryware litka
CrazyLucas jest offline  
Stary 21.09.2003, 10:31   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jesli nie masz litka to o pomiarze c1/c2 w cywilizowany sposob zapomnij (a - jeszcze plexy to umieja) - zostaje ci ewentualnie poszukanie tajnej wersji beta cdspeeda ktora potrafi mierzyc c1/c2 - ale z osob ktore wiem ze ja maja zadna sie nawet do tego nie przyzna - wiec marne'szanse

zostaje ci latania z plytami do kogos kto ma litka
Stary 21.09.2003, 12:57   #8
Dbest
Nowy na forum

Question

Sprawdzilem plyty na LiteOn. Wszystkich bledow C1 wykrywa w granicach 1500 (max 10-15 na sekunde) niezaleznie czy jest to plytka wypalona niedawno czy pare miesiecy temu. Bledow C2 nie ma z tym ze raz na 5 odczytow wykryl na niedawno wypalonej plytce 12 tego typu bledoe. Po kilkukrotnym powturzeniu testu bledy juz nie wystapily. A teraz pytanko. Czy w takim razie z narywaniem jest wszystko wporzadku na 100%. Wiem ze cos poszlo ostatnio nie tak. Podczas odczytu tejze plytki (instalk win 98SE wypalona pare dni temu - ok. 3000 plikow i strasznie meczy naped potrafil stanac na niektorych plikach (losowo - w roznych miejscach) i dopiero wyciagniecie i wlozenie plyty spowrotem powodowalo dalsze ruszenie odczytu. Zaznaczam ze nie zdaza sie to zawsze. Wczoraj np. wsystko poszlo ok... Czy mam w takim razie jakies powody do zmartwien?
Dbest jest offline  
Stary 21.09.2003, 13:15   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
czesciowo sam sobie odpowiedziales - plyty sa nagrane dobrze- i tu nie ma sie czym przejmowac - za to odczyt twojej nagrywarki (badz napedu ktory ci stwarza problemy - niejasno to napisales i nie mam pewnosci) jest juz niepokojacy - sadze ze nagrywarka w roli czytnika zaczyna sie 'konczyc'
bo nagrywac jeszcze nagrywa dobrze (10-15 c1 to dobry wynik - nie rewelacyjny, ale nie stanowi zadnego odstepstwa od normy ani powodu do niepokoju)
Stary 21.09.2003, 13:31   #10
Dbest
Nowy na forum

Dzieki za odpowiedz. Jesli chodzi o bledy to to 10-15 c1 to max.. czasmi max to 8-9.. srednia klasuje sie 0,3-0,4/sek. Nie napisalem ale chodzilo mi faktycznie o odczyt nagrywarki. A teraz moje wnioski (mam nadzieje ze je dobrze wyciagnelem):
-nagrywanie poki co jest dobre (nie pogorszylo sie)
-odczyt troche szfankuje wiec narazie to tylko widze ewentualne problemy przy zrzucaniu audio
-zurzycie nagrywarki dotknelo tylko jak narazie ukladu/ow odpowiedzialnych za odczyt (np. korekcje bledow)
-baczniej sie przygladac dzialaniu nagrywarki i miec swiadomosc ze w najblizszym czasie trzeba sie liczyc z jej wymiana, prawdopodobnie (przeczytawszy kilka watkowow o nagrywarkach) na LiteOn (spodobal mi sie kProbe )
Dbest jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: