![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() |
![]()
Mam ostatnio problem z ta wlasnie nagrywarka.Powiem krotko bios QS0C dzieja sie dziwne rzeczy.
1.Co jakis czas komputer nie widzi woogole nagrywarki 2.Jezeli zobaczy nagrywarke to po wlozeniu plyty albo dziala albo znowu ginie. 3.Jest tez nieraz np.przez tydzien lub dluzej oki i nagle znowu znika nagrywarka. 4.Prosze pomozcie bo juz dostaje nerwicy musze nawet kilka razy odlaczyc nagrywarke od zasilania i tasmy i probowac pare razy zeby komputer ja zobaczyl.Niewiem o co chodzi.Podam jeszcze raz model nagrywarki jaki mam LiteOn LTR-52327S rev.1.0 bios QS0C. Moja konfiguracja: procesor: P4-2,8 Ghz HT (800Mhz) plyta: Gigabyte 8KNXP pamiec: 4 x 256 DDR (400Mhz) Dual Inne rzeczy nie bede pisal Prosze pomozcie ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2004
![]() |
Czesc. Nie jestem zbytnim ekspertem w tych sprawach ale napisze co ja bym sprobowal zrobic.
Jezeli uzywasz Windowsa XP to zainstaluj sterownki Force ASPI. Sprawdz moze masz uszkodzona tasme IDE. Podepnij od kumpla i sprawdz czy pomoze? Na razie nic wiecej do glowy mi nie przychodzi ale bede myslal ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
zwalona tasma IDE badz wtyczka zasilajaca
ale zacznij od kupna nowej tasmy IDE
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.05.2004
![]() |
Nie nagrywaj force aspi. Ja nagralem i niezle mi namieszalo w windowsie xp. Sprawdz lepiej wersje programu do nagrywaniam tasmi itd. Ewentualnie zmien bios na nowszy.
|
![]() |
![]() |
#5 |
CDRinfo VIP
![]() |
ciekawe co ma ASPI to nie wykrywania napedu w BIOSie?
i nie NAGRYWAJ tylko INSTALUJ... miesza? chyba jestes wyjatkiem no ale jak cos sie instaluje to mozna to tez iodinstalowac, tak wlasnie jest ze sterownikami ASPI
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.05.2004
![]() |
OK sorki nie doczytalem. W tym przypadku jak najbardziej nagraj Force ASIP. Lecz jesli to nie pomoze sproboj moze uaktualnic bios plyty glownej.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() |
Przeczytalem wasze wszystkie wskazowki jakie podaliscie i niestety musze was zalamac.Odpiolem z tej tasmy nagrywarke CDRW LITEONA LTR-52327S i na to miejsce podpiolem nagryware DVDR LiteOn LDW-811S (PRZEROBIONA LDW-411S) i powiem ze chodzi bez problemu nic sie nie zawiesza i jest oki.Teraz to juz woogole jest orzech do zgryzienia o co chodzi z ta nagrywarka.ostane zaraz chyba bialej goraczki.Prosze pomozcie.
|
![]() |
![]() |
#8 |
CDRinfo VIP
![]() |
wal z tym na serwis
![]()
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Mam nadzieje ze zworki master/slave w nagrywarce masz prawidlowo ustawione. A po odlaczeniu tej 811S probowales ponownie podlaczyc 52327S ?
|
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
ja bym wymienil tasme psze pana na bank to to
|
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.07.2004
![]() |
mam ten sam problem
Mam identyczny problem, znika naped w biosie. Poczatkowo mialem dwie nagrywarki na tej samej tasmie jako slave i master, wszystko dzialalo poprawnie. Potem zaczely sie problemy, znikal raz jeden raz drugi w ogole z biosu. Podpielem pojedynczo i ten sam problem. Raz dziala raz nie i dotyczy to obydwu napedow. Wymienilem tasme dalej ten sam problem. Co ciekawe to to, ze nagrywarka po takim przejsciu podlaczona pozniej tylko do zasilania mruga diodą i nie da sie nawet otworzyc. Po jakims czasie wszystko wraca do normy. Co to moze byc plyta? bios? zasilacz? tu poprostu nie mam jak zrobic innych testow. Pomóźcie!
|
![]() |
![]() |
|
|