![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2003
![]() |
Teac 540E nie czyta :( prosze o pomoc!
Mam problem i nie wiem co juz mam robic. Szukalem rozwiazania na forum ale niestety nie znalazlem. Posiadam nagrywarke Teaca 540E. Odkad zmienilem plyte,procka i grafike oraz zainstalowalem WIN XP system wykrywa nagrywarke jednak nie widzi zadnych folderow lub mowi ze nie ma plyty w CD-ROMIE. Wczesniej mialem Win 98 i wszystko bylo OK. Sprawdzalem jeszcze czy nagrywrka odczyta bootowanom plyte z SP21 Win XP i odczytalo. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Re: Teac 540E nie czyta :( prosze o pomoc!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Pewnie czeka Ciebie nowa instalka windy po pełnym formacie dysku.
Ale powalcz jeszcze. 8)
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nie zmienialem BIOSU. Bede formatowal dysk i zobacze.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Weź odinstaluj stery od kanałów IDE w XP i zresetuj kompa. Mój komputer > właściwość > sprzęt > menedżer urządzeń > kontrlolery IDE > potem rozwiń i usuń wszystkie a następnie zresetuj kompa.
Nie wiem czy to pomoże, ale zauważyłem, że w systemie XP są źle (czasami) odczytywane napędy optyczne. Wgraj jeszcze stery ASPI i jeżeli posiadasz płytę główną z czipsetem VIA to również zainstaluje stery od VIA. Podłącz nagrywarkę na kanale Secondary jako Master i jeżeli posiadasz jeszcze jakiś napęd np. cd-rom to podłącz na tym samym kanale, ale jako Slave. Ostatnio zmieniany przez SEBAwl : 20.10.2003 o godz. 14:51 |
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Niestety nie pomoglo. Nadal ten sam problem. Sprawdzalem jeszcze nagrywarke u kumpla na Win98 i tez to samo. A wczesniej dzialalo na 98. Chyba nagrywarke czeka serwis. Na szczescie jest jeszcze na gwarancji.
|
|
|
![]() |
|
|