Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2002, 17:19   #1
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Znikneła " mi nagrywarka !

Akcja jak z najgorszego koszmaru,
Wypalam sobie płytkę / EMTEC 74 / idzie gładko.
Wypalam drugą taką samą nagrała się dobrze.
Restartuje kompa nagrywam trzecią i ...
No właśnie symulacja zatrzymała się na 100% i komp wisi!
Mówi się trudno płytka najwyżej się skopie.
Resecik [Alt]+[Ctrl]+[Del]
Patrzę na monitor i nic !
Bios poprawnie wykrył cd rom / ASUS CD S520 / na primary slave ale na Primary master NONE.
Kurde co jest ??
Pomyślałem że zgupiał Bios na płycie głównej więc za pomocą zworki 'zresetowałem" go ale nic się nie zmieniło.
Na nagrywarce cały czas pali się kontrolka a szuflada nawet nie drgnie !

Co się stało !!

Spawarka to RICOH MP 7163 wypalił tylko ok 100 cd przez 7 miesięcy i nie był katowany !!

Proszę o propozycje !!
Laser jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.03.2002, 22:43   #2
JaHo
Bywalec

Data rejestracji: 27.02.2002
JaHo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli nagrywarkę masz podłączoną jako primary master to gdzie masz dysk twardy. Chyba że jest to pł. główna RAID... Możesz spróbować wypiąć CD-ROM i w to miejsce podpiąć CD-RW jako slave. Nie zapomnij zmienić zworki z tyłu nagrywarki. Jeśli nadal kontroler płyty nie będzie jej widzieć, możesz przypiąć ją na chwilę do drugiego kontrolera lub do kompa kolegi aby stwierdzić czy jest sprawna. Jeśli gdziekoleiek jako "slave" pojawi się a jako "master" nie, to oznacza, że nagrywarka również jest uszkodzona. Swego czasu miałem w karierze kilka CD-ROMów LGx52, które działały jako master a nie chciały działać jako slave. W każdym razie jeśli padła, to należy się tylko cieszyć, że przed upływem gwarancji (7mies.) i można oddać ją do serwisu. Daj znać o wynikach.
JaHo jest offline  
Stary 02.03.2002, 09:27   #3
Laser
Guru
Zlotowicz

Niestety nagrywarki jak nie było tak nie ma w zadnej konfiguracji !

Mam pytanko czy możliwe jest że podczas redtartu kompa kiedy nagrywarka niby jeszcze działała mógł zostać skasowany jej Firmware !

Płyta to Microstar Bx Master a co dysku to kurde bardzo ciekawa sprawa bo jest podłaczony oddzielnym kabelkiem do płyty / Niebieskie gniazdo na płycie / dysk to IBM DTLA 307015 / 15 GB / 7200 rpm
Laser jest offline  
Stary 03.03.2002, 10:10   #4
JaHo
Bywalec

Data rejestracji: 27.02.2002
JaHo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To niebieskie złącze to ATA66. Do niego powinien być podłączony dysk twardy jako master 80-żyłowym kablem. Niestety w manualu, który mam na ekranie nie widać czy to jest IDE1, czy IDE3 (brak koloru). Do następnego kontrolera, który jest ATA33 podłączasz nagrywarkę jako master oddzielnym kablem, ale już 40-żyłowym. Będzie to znów IDE1, lub IDE3 (zależy, który Ci zostanie po podłączeniu twardziela - gniazdo powinno być czarne lub białe) Do następnego gniazda przypinasz trzecim! kablem 40-żyłowym CD-ROM jako slave.
Po tych wszystkich działaniach każde urządzenie "wisi" na oddzielnym kontrolerze i działa to zupełnie swobodnie, Jeszcze jedna uwaga: nie rób żednych "porządków" z kablem ATA66. nie może być poskładany i spięty z innymi, musi wisieć swobodnie w obudowie. Zapomniałem w tym wszystkim dodać, że czasem warto również posprawdzać kable (przez podmianę, wyjęcie i ponowne włożenie do gniazda). Napisz o efektach
JaHo jest offline  
Stary 04.03.2002, 20:03   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Dzięki za rady ale servis stwierdził po podłączeniu spawarki do " testowego "kompa że jest niestety walnięta co w praktyce daje 15 - 30 dni bez wykonywania "kopii zapasowych" ;-

Dzięki wszystkim za rady !!

Pozd_rw Laser
Laser jest offline  
Stary 04.03.2002, 20:08   #6
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
JaHo (03-03-2002 10:10):
To niebieskie złącze to ATA66. Do niego powinien być podłączony dysk twardy jako master 80-żyłowym kablem. Niestety w manualu, który mam na ekranie nie widać czy to jest IDE1, czy IDE3 (brak koloru). Do następnego kontrolera, który jest ATA33 podłączasz nagrywarkę jako master oddzielnym kablem, ale już 40-żyłowym. Będzie to znów IDE1, lub IDE3 (zależy, który Ci zostanie po podłączeniu twardziela - gniazdo powinno być czarne lub białe) Do następnego gniazda przypinasz trzecim! kablem 40-żyłowym CD-ROM jako slave.
Po tych wszystkich działaniach każde urządzenie "wisi" na oddzielnym kontrolerze i działa to zupełnie swobodnie, Jeszcze jedna uwaga: nie rób żednych "porządków" z kablem ATA66. nie może być poskładany i spięty z innymi, musi wisieć swobodnie w obudowie. Zapomniałem w tym wszystkim dodać, że czasem warto również posprawdzać kable (przez podmianę, wyjęcie i ponowne włożenie do gniazda). Napisz o efektach
Mam warzenie jakbyś składał mojego peca tak właśnie wszystko jest podłaczone!
Laser jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: