![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.02.2005
![]() |
![]()
Posiadam nagrywarke firmy LG model GCE-8320B HL-DT-ST 32x10x40.Mam z nią następujący problem:otóż nagrywarka nie może wskoczyć na tryb DMA pomimo komibowania w zworkach, taśmach, próbowałem wszystkie kombinacje.Zmieniałem także bios na najnowszy wersja 1.04.Zauważyłem że zaczeło sie to dziać od kiedy dołożyłem nawy napęd cd-rom.Szukałem sterowników do owej nagrywarki ale ciężko je znaleść.Mam płyte główną ECS K7VZA dla niej również instalowałem nowe sterowniki ale nic nie pomaga.Bardzo prosze o pomoc jeśli ktoś mógłby mi doradzić jak mam sobie z tym pradzić.Jest to strasznie denerwujące ponieważ nie moge nagrywać szybciej niz x12.Na stronie dowiedziałem sie że ta nagrywarka obsługuje tryb nanych PIO4 jest to dla mnie bez sensu bo po co robią taką nagrywarke z prędkością x32 skoro nie można tyle nagrywać??
Dziekuję z góry za pomoc i wszelkie wskazówki Ps.Bios również sprawdzałem i jest ustawiony tak aby mogłą pracować w trybie DMA. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Problemem jest najprawdopodobniej naped cd-rom. To on wymusza prace w trybie PIO dla calej tasmy. Ja mam to samo tyle ze mam dvdroma toshiby i jak mam go na tasnie z dvdrw liteona to cala tasma jest na Multiword. A jak zostawie sama dvdrw to mam wtedy Ultra Dma.
Czasami pomaga reinstacja sterownikow IDE. Jak sie domyslam ta plytka jest na chipsecie SiS. Trudno bedzie wskoczyc na dma. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.08.2002
![]() |
Ta nagrywarka (8320B) obsługuje PIO-4, ew. Multiword DMA2. Miałem kiedyś taką, pamiętam że po przeprogramowaniu firmware na jakiś od IBM z 8400B to hulała na UDMA2. Z tym SiS-em rzeczywiście może być ciężko. Niektórym pomaga usunięcie kanałów IDE w menedżerze urządzeń, inni przeinstalowują windę. Próbuj najpierw "delikatniejszych" rozwiązań. Ale na tym firmware UDMA mieć nie możesz.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Cd-rom jest firmy BENQ i działa w trybie Ultra DMA tryb 2 jest ustawiony na master pomimo ze powinien wymuszac na taśmie działanie DMA nagrywarka dalej pracuje w PIO.Dziwne bo kiedyś nie było z nią takich problemów pracowała tak jak piszecie w Multiword DMA2. Mihau czy mógłbyś napisać dokładniejsze dane o tym firmware IBM?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Na taśmie nie wymusisz DMA, co najwyżej ustawisz na siłę master albo slave, w opozycji do ustawienia cable select, gdzie master będzie na końcu taśmy. Być może to prawda że napędy się gryzą, spróbuj oddzielnie (na jednej z dyskiem) - tu możliwości może być sporo, popróbuj. Napisz jeszcze jaki masz zasilacz, bo optyka ma spore wymagania.
A co do bios-u IBM: poszukaj na forum "8400B" to powinieneś znaleźć. Po pierwsze powiem ci, że miałem 8320B i przerobiłem ją od razu na 8400B biosem, bo mają takie same wnętrzności, a 8400B oprócz większej prędkości ma lepszą metodę zapisu P-CAV zamiast Z-CLV (idzie płynnie, nie skacze z prędkościami). Ostatni pewny to był chyba 1.04. Natomiast bios IBM oznaczony jako 1.12 mieszał trochę więcej - włączał UDMA2, obsługę Mt. Rainier i powodował że świeciła się tylko dioda zapisu (pomarańczowa już nie). Więcej informacji znajdziesz w stosownym wątku. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Zainstalowałem firmware IBM 1.12 i w podczas włączania komputera wykrywa nagrywarke jako 8400B w trybie ATA33,zmieniłem konfiguracje taśm tak żeby nagrywarka była sama na taśmie.Wciąż w windowsie pracuje tylko jako PIO.Nie mam pojecia co z nią zrobić zmiana bios-u nie pomogła bedę się jej musiał chyba pozbyć.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Znajdź najnowsze sterowniki do chipsetu SiS. Jak nie pomoże to postaw od nowa winde. Na tych chipsetach to pomagało. Nagrywarka nie ma tu nic do rzeczy.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Posiadam płyte główną K7VZA Chipset:VIA KT133&686B do tego poszukam nic tu nie pisze o SiS.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Mam podobna plyte glowna K7VMA i gdy zaaktualizowalem bios plyty glownej z wersji 1.0a do 1.0e to w biose nagrywarka jak i innne napedy byly wykrywane jako PIO i nic nie moglem na to pomoc, wiec zrobilem downdate biosu plyty glownej i juz bylo ok, a mialem taka sama nagrywarke, zpbacz czy w biose masz napedy jako PIO jesli tak w windowsie tez beda i ni tego nie zmienisz, ewentualnie zainstaluj VIAhyperion
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Zainstalowałem sterowniki VIA IDE TOOL jestem program którym można przestawiać tryby transferu.Cd-rom reagował prawidłowo przestawiał sie na wybierane przeze mnie tryby, natomiat moja felerna nagrywarka
![]() Ps.Nie mam już siły do tej nagrywarki może spróbuje ją naprawić młotkiem i przecinakiem. |
![]() |
![]() |
|
|