![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.11.2003
![]() |
![]()
Witam,
Mam problem... Nero rozponaje plytke do nagrywania i proponuje 'zestaw' 'szybkosci' z jakimi mozna nagrac plytke. Niestety czesto proponowane minimum to 8x. MUSZE nagrywac w 4x (czytelne dla STARYCH czytnikow CDR). Oczywiscie nero pozwolilby nagrac 'gorsze plytki' (wystarczy wsadzi cdrw - a dostepne jest nawet 1x), ale tak 'cienkich' CDRow juz nie ma. moze jakis 'kluczyk' w rejestrze? Griess |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
.. Nero moze nagrac 'nizej'.
Niedawno wpadl mi w rece 'stary' czysty krazek cdr (16x max) ... 4x bylo dostepne (nero chyba mial w liscie nawet jeszcze 2x dla tej plytki) Griess |
![]() |
![]() |
#4 | |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Cytat:
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak jestes pewien ze spawara da rade na 4x to poszukaj nosnikow o ciemnoniebieskiej warstwie - np verbatimy STARE - jak je dostaniesz to kup zapas bo tego juz nigdzie nie ma
![]() nowsze nosniki maja indexy od czesto od 16x i spawara nie pozwoli nagrac ich wolniej, bo plyta taka miala by zaduzo bledow i byla nieczytelna! wolniej pozwalaja nagrywac tylko stare napedy |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Grzegorz |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Sprawdzam 'moim' NeroInfoTool i oczywiscie identiko. ... no to sprawdzam 'real-test', znalazlem takie jedno 'stare CDRW-> max2Speed... Wsadzam i co widze -- NERO daje mi szybkosc nagrywania 2x !!! Czyli potrafi ponizej tego co mowi NeroInfoTool (sprawdzilem u mnie - to samo co widac na stronce cdrInfo) Reasumujac... Plytka potrafi wymusic 'propozycje' nizszej predkosci zapisu, a my?! |
|
![]() |
![]() |
#9 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Nagraj coś na tej starej CDRW i sprawdź czy naprawdę nagrywa z prędkością 2x. Może być tak, że naprawdę nagrywa z prędkością 4x, która jest obsługiwana, a nie tak jak Nero pisze, że z prędkością 2x. To, że pisze, nie zawsze znaczy, że tak jest w istocie. Sprawdź czy tak jest w tym przypadku.
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Tutaj juz jestem 'cienias' - nie wiem jak to sprawdzic 'czy sie nagral rzeczywiscie z 2x' (potrafie ocenic czasowo: TAK z 2X), .. i sie czyta. Gdybym mial jeszcze jakas stara plytke CDR to bym stwierdzil 'testowo' czy nagralo ponizej 8x ...- bo mam czytnik ktory czyta max 4x (sprawdzone wielokrotnie). |
|
![]() |
![]() |
#11 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Nagraj plyte CDRW w Clone CD. On po zakonczeniu zawsze podaje uzyskana predkosc nagrywania. Po prostu zrób obraz czegokolwiek w clonie, a następnie nagraj to na tą CDRW z prędkością 2x. Po zakończeniu nagrywania Clone wyświetli Ci prędkość, z jaką nagrał.
#12 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
na razie z clonem ... nie mozliwe. Ale... okazalo sie ze z CDRW(2x) nagranego 'niby' poprawnie z 2x nie da sie czytac (czytelna tylko lista plikow/katalogow). Sprobawalem jeszcze raz ... nie da sie nawet wyERASEowac tej plytki!!. Sprobowalem z innem CDRW( max2x) i ... dalo sie wybrac 2X-a ... ale ERROR!!!: 'Invalid write state'. A wiec chyba rzeczywiscie 4x jest 'minimum nagrywarki'. Ciekawe czy podobnie jest dla CDRow (CDRW ma min4x, a CDR- min8x). Mozna podejrzewac ze sprzet powinien w sobie tutaj poradzic z nizsza predkoscia nagrywania CDRow (niz 8x bo dla CDRW to robi) ?! pozdr Griess |
|
![]() |
![]() |
#13 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Od początku zmierzałem do tego, żeby udowodnić, iż grzeniu ma rację. Jeśli w Nero Info Tool pisze, że nie da się nagrywać CDR poniżej 8x, to nic nie wskórasz. Poszczególne programy mogą wyświetlać niewiadomo jakie prędkości, ale to nie znaczy, że nauczą nagrywarkę nagrywać zgodnie z wyświetlanymi przedziałami. Jak napisał grzeniu - nie przeskoczysz tego i sam zdążyłeś się o tym przekonać metodą łopatologiczną. Tak już niestety jest
![]() Jeśli masz problem z odtwarzaniem płytek na starszym sprzęcie, to zrób tak, jak grzeniu radził na początku - skorzystaj z dobrych niośników.
#14 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tak na maginesie - nowy cdrom w sklepie mozna dostac juz za 65PLN (w komisach jeszcze taniej), czyli za cene okolo 30 w miare dobrych plyt
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.11.2003
![]() |
A gdyby tak sprobowac w ktoryms ze starszych clonecd. O ile pamietam to on w wersji DEMO pozwalal na nagranie plytki max x1
|
![]() |
![]() |
|
|