![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.06.2002
![]() |
NERO i LG 24x/10x/40x
Witam. Zainstalowałem sobie właśnie NERo 5.5.8.2 i zacząłem od skopiowania płytki z danymi wielkości 650 MB. Mam nagrywarkę LG 24x/10x/40x. CD-ROM to LG 52max. Cały proces trwa 5 min 20 s. Czy tak powinno być? Czy może nie powinno być ok. 3 - 4 min?? To jest moja pierwsza nagrywarka więc nie bardzo wiem co robić. Może trzeba coś skonfigurować? Jakiś cache albo cos? Ma ktoś pomysł? Z góry bardzo dziękuję za pomoc
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję za pomoc
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Pozwoliłem sobie zapytać się jeszcze raz. Otóż znalazłem na FAQ podobne pytanie. Problem w tym że uniwersalna odpowiedź na to pytanie to : "uaktywnij DMA". Używam Intel Application Accelerator który sam ustawia DMA dla wszystkich napędów więc to nie to a gdzie indziej nie moge znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Jak by ci się chciało lepiej poszukać to napewno bys znalazł ale:
podaj jaki masz system operacyjny, config, oraz jak podpiete napędy |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Otóż mam Windę XP. A oto config
Celeron 900 na płycie Asus CUSL2-C 256 SDRAM (dwie osobne, różne kości) HDD 10 GB Seagate UDMA 66 CD ROM LG 52MAX reszta to to co zwykle czyli grafika (Ati Radeon, dzwięk, modem) |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
czy nagrywarka jest na tej samej tasmie co cd-rom? czy w trakcie nagrywania spadal bufor?
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alez ty zdaje sie kopiujesz w locie i to z cd-romu LG. Nic z tego, ten cd-rom po prostu nie nadaza z transferem danych do nagrywarki. Nic tu nie pomoze zadne DMA czy inne rzeczy, po prostu te cd-romy to badziewie (sam mam takiego i wiem). Nie da sie z niego nagrywac szybciej niz ok 12x, czasami wydoli 16x zalezy od plytki ktora czyta. Rob kopie z obrazem robionym nagrywarka na maxa - zobaczysz ze bedzie szybciej i pewniej. 8)
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki wszystkim za porady, postaram się do nich zastosować. Bufor odczytu w ogóle nie spada więc jest ok. Obraz płyty? Dobry pomysł. Dzięki
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Aha . A czym najlepiej jest robić obraz? CloneCd czy samym Nero?
|
![]() |
![]() |
#11 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja osobiscie robie clonem. Niektorzy audiofile zalecaja do muzy np feurio czy EAC-a (zrzucic do wav i potem wypalasz nero), ale ja nie slysze roznicy i sie nie patyczkuje, zawsze wychodzi OK (tylko nie na maxa - 8x). Co do danych to tym bardziej clon, zwlaszcza ze plyty moga miec zabezpieczenia. Poza tym to jest duzo dobrej lektury na cdrinfo, warto uwaznie poczytac bo tu to ja tylko tak w skrocie. :-)
|
![]() |
![]() |
|
|