![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Nero - power calibration error!!!
hej,
czy błąd taki może być spowodowany zbyt słabym zasilaczem w kompie (235W)? pojawia mi się często przy próbie wypalenia CDR w Ricoh MP-7125A. CDRW pali bez najmniejszego problemu. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
6
przy jednym rodzaju płyt się to zdarza ?? spróbuj zmienić płyty.... na innej marki pozdro 6
#3 |
Gość
|
próbowałem na Platinium 700mb, TDK d-View 700mb, TDK d-view 650mb. zawsze to samo.
tzn. jak nie power calibration error to SCSI/IDE error. próbowałem juz wszystkich wskazówek z serwisu cdrinfo.pl i nic. trzeba będzie chyba odwiedzić serwis |
![]() |
#4 |
Forumator
![]() |
boje się ze to wina nagrywarki ...ale jeszcze przed oddaniem jej do serwisu spróbowałbym przeinstalowac winde albo odpalć nagrywarkę u kumpla z tymi samymi płytkami ...
#5 |
Forumator
![]() |
moze aktualne aspi ?
#6 |
Wasz Pan i wladca
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Miałem ten sam probelm na tej samej nagrywarce ;-) ale po zmianie płytek wszystko wróciło do normy i smiga jak burza }>
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Ja mialem to samo na swoim philpsie cdd 4801, byl na gwarancji oddalem do sklepu i dostalem nowa, zainsatlowalem najnowszy firmware, ktory mial rozwiazywac jakies problemy z kalibracja mocy i chodzi gites.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.05.2001
![]() |
> TDK d-View 700mb, TDK d-view 650mb
Mam toze Ricoha, tylko starszego i tych plytek nie chcial mi ruszyc, dopoki nie zmniejszylem szybkosci nagrywania o 1 stopien tj z 8x na 6x - wtedy poszlo bez zadnych problemow Ogolnie: zrazilem sie do TDK dView Narazka |
![]() |
![]() |
#9 |
Freedom Fighter
Data rejestracji: 23.05.2001
![]() |
Jeżeli z płytkami Verbatim Metal azo nie masz problemów to nie masz żadnej ustrki sprzętowej. Mam Ricoha 9120A i jemu również zdarzają się płytki których nie lubi. Dzwoniłem w tej sprawie do mojego serwisu w którym kupiłem wypalarkę i dowiedziałem się że ricohy już tak mają, że nietolerują niektórych kolorów płyt. Jest to związane z dobieraniem mocy lasera do konkretnej marki płyty (po prostu w ricohach kalibracja jest bardziej ograniczona niż np. w Teacach). Problem z niektórymi płytami czasami rozwiązuje nowsza wersja biosu wypalarki. Podsumowując, jeżeli z CDRW i Verbatimami i z tanich np BTC80 (tych bez etykiety) nie masz problemów to możesz spać spokojnie, po prostu taki sprzęt.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.05.2001
![]() |
Witam !!!
Co do problemu : mialem kiedys HP 8100i sprzet sprawowal sie bez zarzutu dopoki ...nie zacielo mi sie nagrywanie multisesyjne poprostu kiedy dodawalem sesje i chcialem co dograc program do nagrywania sie zacial WinOnCD 4,5 po restarcie BIOS kompa juz jej nie ujrzal po przepieciu jej na inny kontroler OK ale wystepowal ten roblem power power calibration error i zadnej CDR nie nagralem a probowalem wszystkiego ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
POWER CALIBRATION ERROR - Aaaaaaaaaaaa !!!
Miałem ten sam problem na moim wysłużonym Phlipie 4401. Problem pojawiał się przy wypalaniu płyt TDK Reflex i d-view co było dziwne, gdyż wcześniej wypalały się bez problemu ![]() Inne płyty musiałem wypalać z połową prędkości. Rozwiązania nie znalazłem na żadnej stronie www poświęconej wypalaniu cdrów. Zdesperowany rozkręciłem nagrywarę i okazało się, że na soczewce spoczywa mikroskopijny obiekt (kłak, włókienko lub jakiś pyłek). Z pomocą przyszła chusteczka higieniczna zwilżona Pronto przeciw kurzowi. Po operacji czyszczenia soczewki mój Philip nagrywa jak nowy, a ma już swoje latka ![]() Pozdrawiam |
![]() |
|
|