Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.04.2002, 17:24   #1
Quest
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2002
Quest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dma w Xp - ostatni raz i temat zamknęty.

Może ktos dokładnie opisać jak włączyć/wyłączyć dma w Xp?
Mam nagrywarke na master a cd-rom na slave.
Prosze o dokładny opis.
z Góry thx
Quest jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.04.2002, 18:00   #2
bigos
Bywalec

bigos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a nie łaska użyc SZUKAJ
Stary 25.04.2002, 18:42   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
moze to niegrzeczne i wielu sie naraze ale - po ch....a ciezkiego ludzie przesiadaja sie na xp (i to pewnie pro...) kiedy nie maja pojecia o takim elementarzu?
przeciez 98 to tez dobry system, 2000 tez (choc ten juz bywa uciazliwy we wspolpracy)

po kiego poprawiaja bios w swiezo zakupionej nagrywarce... czemu pierwsza rzecz po zakupie komputera to jest overclocking?

po co?

a potem sa takie pytania

ja sie pytam po co przesiadales sie na XP?
pytania ludzi ktorym nagle wszystko przestalo dzialac bo zainstalowali sobie xp po prostu mnie bawia (a z reguly staram sie pomoc)
Stary 25.04.2002, 19:00   #4
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie zgadzam sie z kolegą wyżej XP PRO to bardzo dobry system i jak dotąd najbardziej stabilny. Trzeba tylko umieć 'okiełzanać" tego potwotra. Co do 98: no comments!

DMA w XP niema tak jak w 98 przy napędach zato jest przy poszczególnych kontrolerach.
Klikasz prawym przyciskiem na ikone Mój Komputer na pulpicie i dajesz na właściwości. Następnie wybierasz zakładke 'Sprzęt" i wybierasz pole "Menedżer urządzeń". Rozwija sie drzewo w którym klikasz w '+" obok "kontrolery IDE/ATAPI. Teraz klikasz prawym przyciskiem w kontroler który cię interesuje wybierasz właściwości i dajesz zakładkę ustawienia zaawansowane. W tych polach właśnie zaznaczasz "DMA jeżeli dostępne" restart i gotowe.
Taz40 jest offline  
Stary 25.04.2002, 19:14   #5
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zgadzam sie zarowno z Sidem jak i z Tazem40, uwazam ze XP to system stabilny jednak wiele w nim niedorobek. W sprawie biosow i przesiadania sie popeieram Sida. Po co zostawiac 98/ME jesli komus dziala ok, a jesli nie dziala ok to znaczy ze musi sie jeszcze wiele nauczyc, bo 98 jest juz na tyle poprawiony ( me tez) ze nie poinien stwarzac problemow, jednak jesli ktos ma dar do "rozpracowywania " sprzetu metoda prob i bledow i lubi mieszac ( co zazwyczaj wychodzi ludziom ktorzy sie na tym nie znaja na zle) to musi sie nastawic na to ze beda mieli zwisy.
Przykre, ale jesli nie znam sie na polityce, to nie leperuje. Jesli nie jestem dentysta to nie wypelniam dziur w zebach, jesli nie znam sie na sprzecie to nie mieszam

Najlepsi sa jednak ludzie ktorzy przez modem telefoniczny ciagna 2x w tygodniu uaktualnienia i nowe sterowniki do sprzetu, ktory do czasu aktualizacji dzialal ok, a teraz przez nowe stery beta ( bo sa nowsze od referencyjnych) maja ciagle zwisy
Stary 25.04.2002, 19:32   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
XP Pro jest systemem dla PROfesjonalistow - jako serwer, stacja robocza itp.
XP Home Edition jest nie tylko latwiejszy w obsludze (i przez to niejako stabilniejszy) ale i mniejszy - bo pozbawiony jest wielu CALKOWICIE nieprzydatnych domowemu uzytkowniowi komponentow

dlaczego wszyscy chca miec XP Pro? bo takie bylo latwiej sciagnac z gieldy? ilu takich PROfesjonalistow nie umie wlaczyc DMA?

sam mialem XP (kupilem sprzet z tym systemem) ale pomimo zalet (optymalizacja pod P4, niezly wbudowany firewall, calkiem dobra wspolpraca z moim sprzetem sieciowym) zrezygnowalem - bo duzo lepiej znalem combo 98/2000 a w pracy (a wtedy pracowalem) wazniejsze bylo doswadczenie niz tych kilka (nie powiem - waznych) opcji

upgrady tak! ale z glowa...
Stary 25.04.2002, 22:13   #7
Quest
Bywalec

He he może najpierw opowiem historie dlaczego przesiadłem sie z 98 na Xp
98 jest nie stabilny (chociaż ja nie nażekam zalezy od sprzetu) TEN SYSTEM JEST PO PROSTU STARY!!!! z 98r chociaż lubialem go. Ale po przesiadce na Xp nie ma mowy o powrocie na stare okienka, ale przesiadłem sie na 2 dni hehe tak nie miałem co robić niestety odrzuciło mnie na odległość i te nurzące instalowanie łatek sterowników uaktualnień itp koszmar i te błędy wyskakujące :/ to nie dlamnie Wole 2000 a Xp to cudo. Czekam na SE bo jednak ma pare błędów i niedopracowań. Z tym sie zgadzam ale naszczęście mam orginal i pobieram se uaktualnienia. Ani razu mi sie nie zawiesił i wszystko chodzi genialnie. I nie zamierzam przesiadac się na 98 z powrotem.
A co do mojego posta to nie rozumiem czy jak ktos sie pyta o pomoc w włączeniu dma to od razu jest lamerem głupkiem czy mało doświadczonym urzytkownikiem?
Forum jest od tego żeby pomagać i zadawać głupie/mądre/ciekawe pytania!!!
Ja nie wiedziałem jak to sie włącza i tyle.
Acha może jeszcze powiem dlaczego nie Xp Home a Pro, a to dlatego gdyż potrzebne były mi funkcje z Xp pro obsługa ftp płyt 2 procesorowych itp.
Wndows Xp SE wychodzi na początku 2003r SP1 do Xp jesienią.
Więc moze zniechęceni do używania Xp użytkownicy przesiadą sie na Xp i przestaną nażekać, wygląd też mozna przywrucić do okienek 98. ale to wasza sprawa
Quest jest offline  
Stary 25.04.2002, 22:19   #8
Quest
Bywalec

Cytat:
Taz40 (25-04-2002 19:00):
Nie zgadzam sie z kolegą wyżej XP PRO to bardzo dobry system i jak dotąd najbardziej stabilny. Trzeba tylko umieć 'okiełzanać" tego potwotra. Co do 98: no comments!

DMA w XP niema tak jak w 98 przy napędach zato jest przy poszczególnych kontrolerach.
Klikasz prawym przyciskiem na ikone Mój Komputer na pulpicie i dajesz na właściwości. Następnie wybierasz zakładke 'Sprzęt" i wybierasz pole "Menedżer urządzeń". Rozwija sie drzewo w którym klikasz w '+" obok "kontrolery IDE/ATAPI. Teraz klikasz prawym przyciskiem w kontroler który cię interesuje wybierasz właściwości i dajesz zakładkę ustawienia zaawansowane. W tych polach właśnie zaznaczasz "DMA jeżeli dostępne" restart i gotowe.
Fajnie opisałeś ale nie do końca bo jak już jestem w menadżerze urządzeń to mam te kontrolery 3 Podstawowy kanał IDE, Pomocniczy kanał IDE, Via Bus master Controller. Mam nagrywarke na Master W którym to ustawić acha i jak chcę mieć włączone dma to w opcjach użądzenia głownego czy zastępczego? i czy dma jak ma być włączone to ustawić DMA jeżeli dostępne?
czy Tylko PIO?
THX za odpowiedz i za wyrozumiałość
Quest jest offline  
Stary 25.04.2002, 22:51   #9
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Fajnie opisałeś ale nie do końca bo jak już jestem w menadżerze urządzeń to mam te kontrolery 3 Podstawowy kanał IDE, Pomocniczy kanał IDE, Via Bus master Controller. Mam nagrywarke na Master W którym to ustawić acha i jak chcę mieć włączone dma to w opcjach użądzenia głownego czy zastępczego? i czy dma jak ma być włączone to ustawić DMA jeżeli dostępne?
czy Tylko PIO?
THX za odpowiedz i za wyrozumiałość
Kontroler podstawowy to ten na płycie głownej opisany jako IDE1 lub Primary IDE a pomocniczy to IDE2 lub Secondary IDE
Wybierasz ten kontroler na którym fizycznie siedzi to urządzenie w którym chcesz włączyć DMA
Urzadzenie główne to to ustawine na MASTER a podrzedne to SLAVE.
Jeżeli chcesz włączyc DMA to musisz dać "DMA jeżeli dostępne" PIO4 to zupełnie inny transfer i nieco wolniejszy.

I najważniejsza rzecz jeżeli twoje urządzenie nie obsługuje DMA to w polu "bierzący tryb transferu" pojawi sie odpowiednia informacja która będzie cię informować o tym jaki masz dostępny transfer.
Taz40 jest offline  
Stary 26.04.2002, 02:29   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
widze ze nie ma mnie raptem dwa dni (z powodu totalnego padu sieci) a tu juz harcuja

quest nie mam nic do ciebie ale takie pytania powinienes zadawac na offtopic a skoro uzywasz tak zaawansowanych funkcji to moim skromnym zdaniem powinienes moc znalezc te opcje dot dma a poza tym na pewno gdzies to jest napisane na stronie windowsa lub w pomocy windy

ja rowniez przesiadlem sie z z 98se chociaz przez pare tygodni testowalem tez winme - ktory uwazam za system stworzony dla lamerow

xpeka instalowalem na poczatku 5 razy w ciagu jednego tygodnia - dwa razy bo sie pogryzl z kontrolerem hpt
raz bo sprawdzalem co takiego ciekawego mozna zrobic w zabezpieczeniach lokalnych
nastepnie probowalem zwalczyc udostepnianie w sieci i zrobic tak jak jest w 2000
no i raz bo tak mu sie odwidzialo z rejestrem a ja nie lubie jakis cudow z przywracaniem systemowych plikow

poza tym to jak sie ustawia w xp co i jak to daje ci tu kilka linkow

http://windows.online.pl/

http://www.teleport.pl/windowsxp/os.html - ten chwilowo nie dziala

a teraz juz koniec i post uwazam za zakonczony

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: