Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.10.2003, 21:18   #1
Lycy
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2003
Lycy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem z wypalaniem płyt z czrnym nośnikiem. Proszę o pomoc!

Mam wypalarkę LG GCE-8400B (40x12x40x). Kupiłem sobie 100 płyt Sigma 40x black. Wypaliłem 3 płyty, a kiedy chciałem wypalić następne na drugim procencie wypalania wiesza mi się nero (zmieniałem program i to samo). Na płycie nic się nie wypala i nie jest ona zwalona. Sprawdzałem u kumpla ta samą płytę i u niego wypala normalnie. Z każdym innym nośnikiem wypala mi płyty bez problemu. Nie wiem co jest nie tak.

Jestem otwarty na sugestie i proszę o pomoc!!! Z góry dzięki. :P
Lycy jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.10.2003, 21:52   #2
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ok, to ja pierwszy

Nagrywarka może nie mieć tych płytek w swojej bazie danych i stąd te problemy podczas nagrywania

Po prostu wgraj najnowszy bios do twojego modelu!
Taki jest mój pomysł, a najnowszy bios nie zaszkodzi

http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2078192012 tu masz biosy do twego modelu
lub na www.lge.pl w dziale sterowniki i też instrukcja razem z pliczkiem flashującym.

Pozdro

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 18.10.2003, 17:43   #3
Lycy
Nowy na forum

Niestety wgranie nowego biosa nic nie dało.

Wgrałem najnowszy bios bez problemu i nadal jest ten sam problem. Do tego zauważyłem jeszcze że płyty z nośnikiem innym niż czarny też są wypalane z dużą trudnością (na drugim procencie bufor nagrywarki spada do 0% i nagrywarka zaczyna ostro czytać, po parunastu sekundach bufor się włącza i wypalarka wypala już normalnie, a w przypadku płyt z czarnym nośnikiem czyta tak cały czas z takim rezultatem że po jakimś czasie wyskakuje error że za długo trwa akcja czy coś takiego).
Lycy jest offline  
Stary 18.10.2003, 18:18   #4
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wgraj stery ASPI. Jak masz płytę z czipsetem VIA to jeszcze wgraj do płyty stery VIA.
SEBAW jest offline  
Stary 18.10.2003, 21:26   #5
Lycy
Nowy na forum

I znowu to samo!!!!

Zribiłem jak kazałeś i nadal wypalanie zostaje przerwane na 2 procencie. Nero nie odpowiada i muszę je wyłączać przy użyciu alt+ctrl+del lecz wypalarka pracuje dalej i miga lampka read a czasami jeszcze write.

Proszę o następne propozycje bo nie wiem co mam zrobić. Wysyłałem mejle do serwisu Lg kilka razy od dwóch tygodni ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Powoli zaczynam wątpić w rzetelność tej firmy.
Lycy jest offline  
Stary 18.10.2003, 21:32   #6
kadi500
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2003
kadi500 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdź czy program BurnAtOnce ci pójdzie.

Jeżeli jest OK, to zmień wersję NERO, a najlepiej zdeinstaluj NERO, po deinstalacji wywal cały katalog Program Files/Ahead, zrestartuj kompa o zainstaluj NERO jeszcze raz.

Możesz jeszcze spróbować podłączyć napęd do innego kontrolera na płycie.

Acha, i możesz jeszcze spróbować:

1) wyłączyć Burn-proof/SmartLink czy coś tam co masz w napędzie i spróbować nagrać płytę.

2) zobacz czy na CD-RW też staje na 2%.

3) Przetestuj różne tryby nagrywania (Mode 1 i Mode 2/XA).

Jeżeli nie pójdzie to najprawdopodobniej na czarnych płytkach nic nie nagrasz.

Arek

Ostatnio zmieniany przez kadi500 : 18.10.2003 o godz. 21:36
kadi500 jest offline  
Stary 19.10.2003, 10:27   #7
RoKFoR
d[-.-]b

Data rejestracji: 12.08.2003
RoKFoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
masz wlanczone DMA?, podlancz spawarke osobno na 2 tasmie, nagraj z mniejsza predkoscia.
RoKFoR jest offline  
Stary 19.10.2003, 14:24   #8
Lycy
Nowy na forum

DMA mam włączone na 100%. Podłączałem taśmę w każdy inny sposób a nawet zmieniałem taśmę na inną bo myślałem że jest zepsuta. Przeinstalowałem Windowsa i instalowałem od nowa Nero i inne programy do wypalania. Zmieniałem systemy zapisu na wszystkie możliwe w mojej wypalarce. Nie wiem jak wyłączyć boornproof , smartlink itp. tylko znalazłęm możliwość wyłączenia systemu ochrony zapisu ale to nic nie daje. Zauważyłem też że na zwykłych płytach gorszych jakości też mi na 2% zatrzymuje wypalanie i bufor się wyłącza ale po kilkunastu sekundach włącza się znowu i wypala normalnie (z czarnym nośnikiem nie włącza się w ogóle tylko wiesza się nero), a czasami dzieje się tak samo jak z czarnymi i wiesza sie nero także. Nie wiem od czego to zależy bo raz wypaa a raz nie. CD-RW wypala zawsze ale na moment też się zatrzymuje na którymś procencie (w przypadku CD-RW nawet nie na 2% lecz na wyższym np. 4-7%). Na wolniejszych obrotach jak ypalam to tak jakby przerwa kiedy bufor się na 2% wyłącza była znacznie mniejsza i wypalarka tak się nie męczy przy tym (zazwyczaj jak się ma zawiesić to chodzi na pełnych obrotach, kręci się płyta zawaliście szybko i miga dioda read a czasami write). Dzięki za pomoc bo możliwe że te wszystki zabiegi z deczka zmieniły ten problem ale nadal nie można wypalać płyt z czarnym nośnikiem. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to pozostanie mi ona tylko do wypalania CD-RW bo do serwisu LG mam trochę daleko a internetowy serwis LG ma najprawdopodbniej gdzieś swoich klientów bo nie odpowiada na mejle)

Jeszcze raz dzięki za pomoc i jeżeli macie jakieś propozycje to chętnie spróbuję bo już gorzej być nie moze (no może troszeczkę gorzej )
Lycy jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: