Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.04.2005, 19:01   #1
Grzybć
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.04.2005
Grzybć w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Win98 widzi napęd jako CD,a nie nagrywarkę.

Witam. Mam komputer z systemem Windows 98 i nagrywarką Aopen CRW 5224. Przez rok od zakupu i konfiguracji w sklepie wszystko działało bez zarzutu. Po sformatowaniu dysku (osobna historia) pojawiły się problemy. System nie rozpoznał praktycznie żadnego sprzętu, wszystko ustawiałem na piechotę ***8211; w przypadku nagrywarki bez sukcesu, bo:
- baza sterowników do CD/ CDR w Windows jest praktycznie pusta
- CD z programami / sterownikami do nagrywarki mam uszkodzone ***8211; nie można odczytać
- Próbowałem ściągnąć sterowniki ze strony Aopen, ale tam jest tylko firmware, driverów brak
- Próbowałem zaktualizować bazę sterowników Windows, ale link http://www.microsoft.com/hwtest/hcl prowadzi donikąd, a na stronie Microsoftu zginąłem całkowicie

Na tym skończyły mi się pomysły - POMOCY ***8211; skąd wziąć te nieszczęsne sterowniki, albo poradzić sobie w inny sposób?
Serdeczne dzięki
Grzybć jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.04.2005, 19:35   #2
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wszystkie sterowniki są na płycie instalacyjnej windowsa.
W windowsie 95, 98 i me nagrywarki pokazywane są jako cdromy i to jest normalne.
Jedynie programy służące do nagrywania płyt pokazują nagrywarki jako nagrywarki.
Stary 02.04.2005, 19:54   #3
Grzybć
Nowy na forum

Problem w tym, ze nie mam sterowników do Aopen na płycie z Windows. System automatycznie zainstalowal pewnie jakąś protezę, stąd teraz system i programy nagrywające widzą nagrywarkę jako CD.

Jeżeli jesteś w stanie znaleźć na swojej płycie sterownik do Aopen CRW5224 to byłbym serdecznie wdzięczny za przesłanie
Pozdrawiam
Grzybć jest offline  
Stary 02.04.2005, 20:14   #4
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A skad wiesz ze nero np widzi ci nagrywarke jako cd-rom??Druga rada jak masz dobrego kompa w miare to przerzuc sie na windowsa me, ten da rade, problemem moze byc windows 98 jesli nie jest druga edycja
loki7777 jest offline  
Stary 02.04.2005, 20:57   #5
Grzybć
Nowy na forum

Nero 5 "widzi" tylko nagrywarkę wirtualną Image Recorder, nie ma możliwości wyboru innej. W managerze plików Nero oba napędy (CD-ROM i nagrywarka) opisane są jako CD-ROM

Co do zamiany systemu to w innych dyskusjach widziałem raczej przeciwstawne opinie tzm polecanie 98 zamiast ME...
Dzięki za wsparcie
Grzybć jest offline  
Stary 02.04.2005, 23:41   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Czy twoja wersja nero 5 byla dolaczona do nagrywarki i czy jestes pewien ze wczesniej w sklepie miales wlasne te wersje nero zainstalowana?
Mnie to wyglada na za stara wersje nero, to ze 5 to za malo bo moze to byc bardzo stara wersja i po prostu nie ma twojej nagrywarki w swojej bazie. Uaktualnij do najnowszej 5 czyli chyba to bylo 5.5.10.56, albo przejdz na 6 ale tu juz bedziesz musial miec nowy serial. Obie wersje znajdziesz na stronie Ahead'a albo na cdrinfo.
Stary 03.04.2005, 11:26   #7
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A mnie się wydaje że Mindows Me to najgorsze wydanie okienek. Ale Faktycznie ezęli możesz skorzystaj z Windy 98 SE. Poza tym postaraj się o wersję "demo" NERO 6.x.x.x i wtedy zobaczymy co dalej.
Stary 03.04.2005, 15:20   #8
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Jedyny plus me to dodana obsluga paru nowych sprzetow
loki7777 jest offline  
Stary 03.04.2005, 17:21   #9
Grzybć
Nowy na forum

Ponieważ nie mogłem ręczyć za sklep, posprawdzałem wszystko zgodnie z poradą: zaktualizowałem Nero (z wersji OEM 5.5.7.6 do 5.5.10.56), nagrywarka od razu pojawiła się na liście, ale bez możliwości wyboru. Tu zgłupiałem - dlaczego nie mogę wybrać nagrywarki, do której był dołączony progam? No i znalazłem przyczynę - do nagrywarki Aopen dostałem Nero OEM z malutkim napisem "LG" ! Sorry, ale nie zauważyłem wcześniej.
Do sklepu nie mam jak podejść (pracuję za granicą) - może znacie jakieś programy freeware / shareware z jakich mógłbym skorzystać, a w wakacje spróbuję załatwić w sklepie właściwą płytę.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Grzybć jest offline  
Stary 03.04.2005, 17:54   #10
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak tez myslalem ze jest w twoim przypadku.
Co do nero, to mozesz korzystac z jego wersji trial, tylko musisz calkowicie odinstalowac swoja wersje (moze i wyczyscic rejestr z pozostalosci) i na czysto zainstalowac ktoras z nowych (np 5.5.10.56 skoro juz te masz). Trial nero dziala bodajze 30 dni a pozniej wystarczy ze wprowadzisz odpowiedni serial, ktory mozesz jakos zdobyc np zakupujac go. Albo reinstalka i masz na nowo

Z innego softu darmowego to porozgladaj sie na cdrinfo w dziale pliki, tam cos znajdziesz na pewno. Ja tu nie chce wprowadzac cie w blad, bo moge pomylic nazwy.
Stary 05.04.2005, 22:10   #11
Grzybć
Nowy na forum

Z Nero nie wyszło, ale pościągałem kilka programów do różnych celów
(Alkohol 120% - kopiowanie płyt nawet z zabezpieczeniami
dBpower AMP - konwersja między różnymi formatami, rippowanie CD audio + nagrywanie, ale tylko muzyki
Sateira - wszelkie opcje nagrywania).
Wszystko dziala jak należy, cale szczęście że jest to forum bo pewnie niemiałbym nagrywarki przez następnych kilka miesięcy

Serdecznie wszystkich pozdrawiam, ze szczególnym uwzglęnieniem grzenia
Grzybć jest offline  
Stary 06.04.2005, 14:40   #12
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grzybć
Z Nero nie wyszło, ale pościągałem kilka programów do różnych celów
(Alkohol 120% - kopiowanie płyt nawet z zabezpieczeniami
dBpower AMP - konwersja między różnymi formatami, rippowanie CD audio + nagrywanie, ale tylko muzyki
Sateira - wszelkie opcje nagrywania).
Wszystko dziala jak należy, cale szczęście że jest to forum bo pewnie niemiałbym nagrywarki przez następnych kilka miesięcy

Serdecznie wszystkich pozdrawiam, ze szczególnym uwzglęnieniem grzenia
A zamiast nero sciagnij sobie winoncd - z potrzebnym tajemniczym numerkiem nie ma w sieci problemu, a sterowniki znajdziesz na www.roxio.de i zapomnisz o klopotach
PS .a do muzyki _ feurio oczywiscie
PS1. Prosze o zaniechanie dyskusji na wyzszoscia jednego programu na drugim - to moje indywidualne preferencje
bgn jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: