![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.04.2005
![]() |
Win98 widzi napęd jako CD,a nie nagrywarkę.
Witam. Mam komputer z systemem Windows 98 i nagrywarką Aopen CRW 5224. Przez rok od zakupu i konfiguracji w sklepie wszystko działało bez zarzutu. Po sformatowaniu dysku (osobna historia) pojawiły się problemy. System nie rozpoznał praktycznie żadnego sprzętu, wszystko ustawiałem na piechotę ***8211; w przypadku nagrywarki bez sukcesu, bo:
- baza sterowników do CD/ CDR w Windows jest praktycznie pusta - CD z programami / sterownikami do nagrywarki mam uszkodzone ***8211; nie można odczytać - Próbowałem ściągnąć sterowniki ze strony Aopen, ale tam jest tylko firmware, driverów brak - Próbowałem zaktualizować bazę sterowników Windows, ale link http://www.microsoft.com/hwtest/hcl prowadzi donikąd, a na stronie Microsoftu zginąłem całkowicie Na tym skończyły mi się pomysły - POMOCY ***8211; skąd wziąć te nieszczęsne sterowniki, albo poradzić sobie w inny sposób? Serdeczne dzięki |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zaginiony pielgrzym
Data rejestracji: 17.05.2002
![]() |
Wszystkie sterowniki są na płycie instalacyjnej windowsa.
W windowsie 95, 98 i me nagrywarki pokazywane są jako cdromy i to jest normalne. Jedynie programy służące do nagrywania płyt pokazują nagrywarki jako nagrywarki. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Problem w tym, ze nie mam sterowników do Aopen na płycie z Windows. System automatycznie zainstalowal pewnie jakąś protezę, stąd teraz system i programy nagrywające widzą nagrywarkę jako CD.
Jeżeli jesteś w stanie znaleźć na swojej płycie sterownik do Aopen CRW5224 to byłbym serdecznie wdzięczny za przesłanie Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A skad wiesz ze nero np widzi ci nagrywarke jako cd-rom??Druga rada jak masz dobrego kompa w miare to przerzuc sie na windowsa me, ten da rade, problemem moze byc windows 98 jesli nie jest druga edycja
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Nero 5 "widzi" tylko nagrywarkę wirtualną Image Recorder, nie ma możliwości wyboru innej. W managerze plików Nero oba napędy (CD-ROM i nagrywarka) opisane są jako CD-ROM
Co do zamiany systemu to w innych dyskusjach widziałem raczej przeciwstawne opinie tzm polecanie 98 zamiast ME... Dzięki za wsparcie |
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czy twoja wersja nero 5 byla dolaczona do nagrywarki i czy jestes pewien ze wczesniej w sklepie miales wlasne te wersje nero zainstalowana?
Mnie to wyglada na za stara wersje nero, to ze 5 to za malo bo moze to byc bardzo stara wersja i po prostu nie ma twojej nagrywarki w swojej bazie. Uaktualnij do najnowszej 5 czyli chyba to bylo 5.5.10.56, albo przejdz na 6 ale tu juz bedziesz musial miec nowy serial. Obie wersje znajdziesz na stronie Ahead'a albo na cdrinfo. |
![]() |
![]() |
#7 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
A mnie się wydaje że Mindows Me to najgorsze wydanie okienek. Ale Faktycznie ezęli możesz skorzystaj z Windy 98 SE. Poza tym postaraj się o wersję "demo"
![]()
#8 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jedyny plus me to dodana obsluga paru nowych sprzetow
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Ponieważ nie mogłem ręczyć za sklep, posprawdzałem wszystko zgodnie z poradą: zaktualizowałem Nero (z wersji OEM 5.5.7.6 do 5.5.10.56), nagrywarka od razu pojawiła się na liście, ale bez możliwości wyboru. Tu zgłupiałem - dlaczego nie mogę wybrać nagrywarki, do której był dołączony progam? No i znalazłem przyczynę - do nagrywarki Aopen dostałem Nero OEM z malutkim napisem "LG" ! Sorry, ale nie zauważyłem wcześniej.
Do sklepu nie mam jak podejść (pracuję za granicą) - może znacie jakieś programy freeware / shareware z jakich mógłbym skorzystać, a w wakacje spróbuję załatwić w sklepie właściwą płytę. Jeszcze raz dzięki za pomoc |
![]() |
![]() |
#10 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Tak tez myslalem ze jest w twoim przypadku.
Co do nero, to mozesz korzystac z jego wersji trial, tylko musisz calkowicie odinstalowac swoja wersje (moze i wyczyscic rejestr z pozostalosci) i na czysto zainstalowac ktoras z nowych (np 5.5.10.56 skoro juz te masz). Trial nero dziala bodajze 30 dni a pozniej wystarczy ze wprowadzisz odpowiedni serial, ktory mozesz jakos zdobyc np zakupujac go. Albo reinstalka i masz na nowo ![]() Z innego softu darmowego to porozgladaj sie na cdrinfo w dziale pliki, tam cos znajdziesz na pewno. Ja tu nie chce wprowadzac cie w blad, bo moge pomylic nazwy. |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Z Nero nie wyszło, ale pościągałem kilka programów do różnych celów
(Alkohol 120% - kopiowanie płyt nawet z zabezpieczeniami dBpower AMP - konwersja między różnymi formatami, rippowanie CD audio + nagrywanie, ale tylko muzyki Sateira - wszelkie opcje nagrywania). Wszystko dziala jak należy, cale szczęście że jest to forum bo pewnie niemiałbym nagrywarki przez następnych kilka miesięcy ![]() Serdecznie wszystkich pozdrawiam, ze szczególnym uwzglęnieniem grzenia ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
Cytat:
PS .a do muzyki _ feurio oczywiscie PS1. Prosze o zaniechanie dyskusji na wyzszoscia jednego programu na drugim - to moje indywidualne preferencje |
|
![]() |
![]() |
|
|