![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.10.2002
![]() |
![]()
Witajcie.Mam nadzieję ,ze znajde tu potrzebna mi pomoc.Otóz,posiadałem u siebie w kompie nagrywarkę tdk..i wszystko chodziło bez najmniejszego problemu az do czasu pierwszego przeinstalowania systemu operacyjnego.Wówczas zeczeły dziac sie cuda.Pomimo wgrania wszelkich sterowników,których uzywał moj komp,nagrywarka ogłosiła strajk.Na 10 CD nagrywało się srednio 2.Pozostałe były do kitu.Nagrywarka ni z gruchy ni z pietruchy ,odmawiała posłuszenstwa w trakcie procesu nagrywania tj.zawiesała kompa lub najzwyczajniej w swiecie restartowała system.Po zmianie programu a raczej jego wersji(Nero burning),wgraniu sterowników aspi,sytuacja nie uległa poprawie.Poradzono mi bym kupił nowa nagryware,gdyz ta pewnie jest zepsuta.Tak tez zrobiłem.Wczoraj wsadziłem w bebechy mego kompa nowiutkiego Liteona 40125s..wrzuciłem czystego vd-ka i....TO SAMO!!Na 4 szt cd nagrała sie jedna!Komp nadal sie restartuje.Co jest tego powodem.Dodam,ze Nagrywarka podłaczona jest tak jak była pierwotnie,przed przeinstalowaniem sysytemu,kiedy wszystko było w jak najlepszym porzadku.Nie wiem co mam robic!?Błagam,pomocy!!
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Być może twój problem tkwi w uszkodzonym lub niewydolnym zasilaczu, a problemy które pojawiły się po przeinstalowaniu systemu to zbieg okoliczności. Chociaż jest także możliwe iż nowy system zajmuje więcej zasobów sprzętowych co powoduje większe obciążenie zasilacza.
Powodów oczywiście może być więcej - ale na razie żaden inny nie przychodzi mi na myśl. |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
hmmm. powodow moze byc kilka! A jaki to system! (XP?)
Poprobowalbym reinstalki. |
![]() |
#4 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
![]()
Ja Ci opowiem o innym zdarzeniu jakie miało miejce u mnie na kompie.Choć troszkę nie na temat to jednak..........
Chociaż komputerek nie pierwszej młodości to wszystko w nim hulało aż miło do czasu..........gdy zostawiłem go na wakacje pod "opieką" znajomej. Po powrocie zauważyłem że cały komp jest zwalony więc przystąpiłem do reinstalacji.A miałem zainstalowane dwa systemy 98 i 2000.Aha i jeszcze po powrocie kupiłem sobie nowiutką Barracudę IV. I Tak myśle sobie,że postawię systemy własnie na tym nowym dysku. Postawiłem 98 i wszystko Ok, potem wziąłem sie za instalkę 2000ki i sie zaczeło.. Podczas instalki cały komp sie wiechnął(myślę sobie zdarza się)i robie wszystko od nowa. Kolejna instakla 2000ki ........ i to samo (wywalał mi komunikat o błedzie pamieci!?!?!?)Myśle no cóż zostanę tylko z 98 i tu najbarzdiej niemiłe zaskoczenie bo na tej Barracudzie nie da się nagle nic zainstalować, system sie nie ładuje i wogóle kicha. Nie pomogło formatowanie MBR-u ani inne operacje ,dysk do kosza bo firma gwarancji na taką możliwość nie udziela. Ale nie koniec na tym. Wróciłem do starego dysku i zaczałem robic te dwa systemy i co? i to samo.Mam teraz tyklo 98 na tym starym dysku i jakoś tam działa , nagrywarka (LG X16)chodzi aż miło ale .... nie jestem w stanie oglądąć żadnych filmów w formacie AVI a przecież przed wakacjami wszystko było OK! Karta graficzna jest sprawna na 100%. Czyli tutaj wniosek : to wina płyty głównej. Bo u mnie jestem tego pewien na płycie miałem (mam?) vira i to jego robota, przez niego straciłem dysk i mam problem z AVI. Może u Ciebie jest podobnie? pozdrawiam i sorki za tyle opowieści. |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.10.2002
![]() |
Właśnie..nie dodałem,ze wcześniej wszystko pracowało bezblednie pod 98se.Pozniej była reinstalka.Zaczeły sie problemy.Zainstalowałem wówczas XP-ka ale było to samo(pomimo wszelkich dodatków,ktore powinny znalezc siedo tego systemu kiedy uzywa sie nero)-BEZ SKUTKU.Wiec zrobiłem ponowny formac hdd-ków i zainstalowałem napowrót 98.Dalej juz tak jak pisałem.Zmiana tostera na Liteona..i dalej echo!!Heh..teraz mam dwie działajace nagrywarki,z których tak naprawde zadna nie smazy płyt w moim kompie..no,moze smazy ale co piatą.Moze to wina jakis ustawien w Nero??Co trzebaby ewentualnie zmienic by zorientowac się czy sa jakies zmiany na gorsze lub lepsze?Zaczynam popadac w depresje i pewnie zaraz zaczne sie monotonnie kiwać:-) A co do restartów kompa w momencie nagrywania to nie jest to tylko jedna ciekawostka jaka ma miejsce podczas procesu smazenia.Zdaza sie takze ,ze program zaisnie i niczego nie da sie kliknac..no,moze nie wszystko-pozostaje klikniecie przyciskuPOWER w kompie i ponowny restart.Bywa takze,ze obraz zrobi sie niebieski i wyskoczy komunikat o jakims błedzie jednak z informacja ,ze kontynuowanie jest mozliwe po nacisnieciu jakiegos przycisku.Klikam..i....restart.KRWIIIII!!1Co za mechanizacja!!
|
![]() |
![]() |
#6 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Dziwne te Wasze "przygody"...
a co do instalki 2000 miałem taki przypadek - zainstalowałem system, sterowniki, urządzenia, pierdoły - wyszły błędy w działaniu. Ponowana instalka z formatem - błedy w działaniu. Wkurzyłem się i... PRZESKANOWAŁEM płytę instalacyjną - błędy na CDR. I ta cholera się instalowała z uszkodzonymi plikami z CDRa. Zmieniłem płytę instalacyjną i wszystko OK
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Panowie sprawdźcie jeszcze pamięci i gniazda pamięci jest to jedna z najczęstrzych przyczyn takich hec o jakich piszecie
|
![]() |
![]() |
#8 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
no sprawdzę może to i racja ( a może jest jakiś programik do testowania pamieci ale tak kompleksowo).
|
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
mozesz sprawdzic spod windy np. sisoftsandra ale przy tych problemach to masz raczej gwarantowany zwis kompa lub spod dosa co jest bardziej pewne pod warunkie ze pamiec nie jest uszkodzona w miejscu gdzie akuratnie zaladowalo sie srodowisko
ale najpewniej to wziac od kumpla u ktorego jest wszystko sprawne jedna kostke i na niej sprobowac i wtedy bedzie wszystko jasne |
![]() |
![]() |
|
|