![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2006
![]() |
Wygląd płyty
Kupuję CD-R80 TDK (niebieskie). Ostatnio przyglądałem się od spodu płytom, na które wypalam. Zauważyłem pewną ciekawą rzecz. Zawsze wydawało mi się, że nowa, czysta płyta powinna być od spodu jednolita, a tymczasem trafiają się partie, że niektóre mają od strony dziurki (najbardziej od wewnątrz płyty) taki mniej więcej 2-3 mm. okrąg, który zazwyczaj tworzy się już po zamknięciu płyty. Nagrywanie na takie płyty odbywa się identycznie, ale dostępne mam tylko trzy prędkości (x8, x16 i x24). Te, które nie posiadają tego okręgu (są idealnie jednolite od zewnątrz aż do dziury) posiadają już do wyboru prędkości x8, x12, x16, x24, x32, x48 i x52. Dlaczego tak jest i co to w ogóle jest?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. wadliwa plyta
2. plyta z odrzutu, 2/3/4/5 gatunku ![]() 3. masz zwidy ![]() 4. przedruk plyty, odrzuconej przy kontroli 5. ...... |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2006
![]() |
Punkt trzeci odpada
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
Jeżeli chodzi Ci o te płyty http://www.comimpex.cz/clanky/_files...CD_R-700MB.gif to mam ich kilka i po dokładnych oględzinach nic niepokojącego w postaci dziurek (oprócz takiej jednej dość dużej na środku
![]() Może trafiła Ci się jakaś trefna partia ![]()
#5 |
Mistrzunio!
Data rejestracji: 17.05.2005
![]() |
Zobacz jaki zakład produkuje te płyty - raczej nie fabryka należąca do TDK tylko jakiś podwykonawca.
![]()
|
|