![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
LiteOn LTD-165H (JLMS XJ-HD165H) nie rozpędza się powyżej 20x ?!?!?
Witam.
Problem wysłałem do pomocy technicznej na stronie liteon.abc.pl. Treść + odpowiedź: (...) Od dłuższego czasu (ok. rok) pojawił się u mnie pewien problem z napędem LTD-165H. Mianowicie nie rozpędza niektórych płyt CD-R do prędkości 48x. W większości płyty nagrywane są w TEAC CD-W540E lub SOHW1693s. Nie ma znaczenia w której nagrywarce. Prędkość zdaje się też nie ma znaczenia, raz płytę nagraną z prędkością 40-48 rozpędzi, raz nie. Tak samo dla niskich prędkości. Płyty jakich używam to w większości Verbatim Super AZO, aczkolwiek zdarzają się "tańsze". Problem rzadziej występuje ze starszymi płytami Metal AZO oraz nieznacznie rzadziej z nośnikami "żółtymi". Z płytami tłoczonymi problem praktycznie nie występuje. W Nero Infotool sprawdziłem, prędkość do jakiej rozpędza płytę to 20x (tak jak dla CD-RW?). Programy do regulacji prędkości jak Nero Drivespeed lub CDBremse działają - ale w tym przypadku tylko w zakresie 2-20x. Używam obecnie Win2000 (ale na 98 i XP było tak samo). (...) Odp.: "Na początek proszę spróbować zaktualizować firmware - do pobrania z adresu http://www.jlms.com.tw/webfw/XJ-HD165H/D165HCH12.zip." ("na początek..." :\ ) OK. Ściągnąłem, zaktualizowałem, już przy wysuwaniu tacki widać pierwszą różnicę (wolniej = ciszej się wysuwa) ![]() Maila wysłałem dość dawno. Dzisiaj go odebrałem i na dodatek bardziej szczegółowo przetestowałem napęd przy różnych nośnikach. Jest gorzej niż pisałem przedtem. On (już?) nie rozpędza ŻADNEJ płyty powyżej 20x. CD-R (wszystkie możliwe typy), CD-RW, CD-Audio, DVD: +R -R +RW -RW -ROM - żadnej z tych płyt nie rozpędzi powyżej 20x. No jeśli chodzi o DVD no to w Drivespeed po włożeniu takowej pokaże przy wykrywaniu obsługiwanych prędkości jedynie 20x. To samo zrobiłem na drugim systemie, 98, praktycznie gołym, bez żadnych sterowników, drivespeedów, incd itd. O-co-tu-cho-dzi- ![]() ![]() Z góry dziękuję za pomoc, bardzo mi na niej zależy. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|