![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.03.2004
![]() |
zmiana mocy lasera??? 812S
witam, pojawił się u mnie dość dziwny problem z liteonem 812s (najnowszy oficjalny bios US0S)
po wypaleniu i sprawdzeniu płyty w KProbie wykresy PI/PO wygląają bardzo specyficznie, mianowicie przypominają wykresy rozkładu normalnego uciętego do połowy, tzn. zaczynamy od wartości PI=2 później błąd rośnie diametrlanie do 200, i nagle z miejsca spada do zera i znowu rośnie rośnie i znowu spada do zera, np. tak wygląda pierwsze 25% płyty a później jest super wypalona na poziomie PI/PO = 1/0.05 . Próbowałem na Verbatimach + i - wcześniej było ok, a teraz lipa. Generalnie płyty po wypaleniu fizycznie również wygląda dość dziwnie - tak jakby z różną mocą były wypalane, o różnym zabarwieniu są obszary na płycie, obręcze o różnych odcieniach, masakra... i mimo ze śr. PI/PO są na poziomie 8/0.3 to płyty są do kibla, bo momentami np. PI/PO = 200/50 czy pada mi napęd, miał ktoś taki numer? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
dodam, że próbowałem na różnych prędkościach wypalać 4x, 6x, 8x i to samo!!!
teraz na 4x do 60% płyty super, a powyżej rożnie nagle i Pi i PO do 200 i trzyma do końca płyty! no masakra! po prostu pojawiają się takie miejsca PI/PO, że płyta jest do wywalenia |
![]() |
![]() |
#3 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
A moze trafiles kipska parie plyt, zobacz ktoras u kumpla czy na innej nagrywarce, albo nagrywarke do innego kompa. Moze powro do starego biosu?
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Co do biosu, to właśnie na starym biosie wszystko sięzaczeło więc z updateowałem do nowszego i już mysłałem że jest ok, bo wypaliłem 3 płyty pod rząd i znowu, taka łapanka, co jakiśczas dobrze sięwypala. Właśnie wypaliłem kolejną i znowu to samo pojawiająsię co jakiś czas piki do 200 i znowu zero i znowu do 200 (każy zajmuje jakieś 25% płyty) No nie wiem co jest grane ![]() ![]() W życiu nie kupię LIteona!!! |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Takie objawy mog***261; ***347;wiadczy***263; o problemie z zasilaniem nagrywarki (upa***322;y ***378;le wp***322;ywaj***261; na kiepskie zasilacze), uszkodzeniu nagrywarki (poszed***322; bym z nia do kumpla i nagra***322; kilka p***322;yt na jego komputerze), upa***322;y maja te***380; wp***322;yw na sam proces nagrywania.
Paza tym, to ka***380;dy sprz***281;t ma prawo si***281; zepsu***263; i model nagrywarki nie ma tu ***380;adnego znaczenia, nawet zakup plextora nie gwarantuje, ***380;e nie zepsuje sie on po miesi***261;cu u***380;ywania ![]() ps. ta nagrywarka ma chyba ju***380; troch***281; "przebiegu" i wygl***261;da na to ***380;e to jej kres, ale warto jeszcze sprawdzi***263; u kolegi.
|
|